Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pedvālē apskatāmi budisma tradīcijas iedvesmoti mākslas darbi

Pedvālē ar svinīgu rituālu atklāts mākslinieka Tomasa Matsudas (Amerikas Savienotās Valstis) vides mākslas objekts Skaidrais ūdens un granīta skulptūra Džizo, portālam Diena.lv pastāstīja Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja mākslas projektu kuratore Laura Miglone.

Objektu Skaidrais ūdens veido četru akmeņu kompozīcija, kurā ietverts daudznozīmīgs stāsts par akmenī paslēptu vēstījumu - dzīvi, mūžību un ūdens nozīmi dzīvības procesos. Kompozīcijas centrālajā akmenī ir iekalts aplis, kurā attēlota lotosa ziedlapiņu virkne un sniega kristāls, kura centrā attēlots tradicionāls budisma simbols - mūžības ritējuma zīme.

Mākslinieks T. Matsuda stāsta: „Ar šo vides mākslas objektu es vēlos akcentēt ūdens nozīmīgumu. Tīrs, skaidrs ūdens ir izdzīvošanas pamatā, un šobrīd pasaule sāk izjust tā trūkumu. Es izvēlējos sniega kristāla simbolu, jo sniegs kā dabas parādība ir svarīgs Latvijā. Tas izgaismo tumšos rudens un ziemas rītus un vakarus. Arī manā darbā izmantotie laukakmeņi saistās ar sniegu un ledu - tos Ledus laikmetā uz Latvijas teritoriju atstūma šļūdoņi no Skandināvijas. Amerikas indiāņi tic, ka visam šajā pasaulē ir dzīvība. Akmeņi ir kā vectētiņi. Manā darbā šāds „vectētiņš” glabā sevī skaidru ūdeni, kas lietus veidā nācis no debesīm. Līdz ar to objektā Skaidrais ūdens apvienojas dažādi elementi - lietus, sniegs, ledus un granīts.”

Īpašs mākslinieka dāvinājums Pedvāles muzejam un tā apmeklētājiem ir arī granīta skulptūra – turpmāk Pedvāles pastaigu takā būs apskatāma T. Matsudas veidotā granīta figūriņa Džizo.

Džizo ir viens no Budisma svētajiem, kurš īpaši populārs kļuvis japāņu kultūrā. Džizo ir aizbildnis bērniem, sievietēm mātes cerībās, ceļiniekiem un svētceļniekiem. T. Masuda budisma tēlniecību ir apguvis Japānā, un viņa dāvinātais Džizo ir veidots atbilstoši budisma tradīcijai.

Pedvāles muzejs aicina iepazīties ar šiem un arī citiem sezonas Akmens. Telpa laikā tapušajiem mākslas darbiem līdz pat sezonas noslēgumam oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja