Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rīgā un Daugavpilī atzīmēs Marka Rotko 111. jubileju

No 23. līdz 25. septembrim Rīgā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā plaši atzīmēs izcilā mākslinieka Marka Rotko 111. dzimšanas dienu, informēja Daugavpils Marka Rotko makslas centra pārstāve Inga Goldberga. 

Rotko projekts tiks uzsākts ar izstādi Digitālais un drukātais fenomens, ko varēs redzēt ES mājā no 15. līdz 30. septembrim. 

17. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē notiks kinolektorijs par Marku Rotko un viņa radošo mantojumu. Savukārt 23. septembra vakarā - angļu komponista Džeimsa Klārka mūzikas koncerts, kurā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa īpaši šim projektam izveidots Latvijas labāko mūziķu kamersastāvs atskaņos divus komponista opusus – Untitled No.1 un jaundarbu 2014-N, kas rakstīts īpaši šim notikumam. 

23. un 25. septembrī Rīgā un Daugavpilī notiks starptautiska konference Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda, kurā piedalīsies pasaulē pazīstami mākslas zinātnieki un Rotko iedvesmoti mākslinieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas. Viņu vidū būs vadošais Marka Rotko pētnieks, britu mākslas vēsturnieks Dr. Deivids Anfams, 360 grādu abstrakto gleznu meistars un krāsu uztveres psiholoģijas pētnieks Senfords Vurmfelds no Ņujorkas, krievu mākslas kurators un kritiķis Viktors Miziano, arhitektūras profesors no Ārhusas Valters Unterainers, franču akadēmiķe Annija Koena Solala, kura prezentēs grāmatas par Marku Rotko izdevumu latviešu valodā, kā arī abi mākslinieka bērni Kristofers Rotko un Keita Rotko Praizela.

24. septembrī no Rīgas uz Daugavpili ceļā dosies Rotko vilciens Klusuma laboratorija, kurā būs iespēja piedzīvot multimediālu Rotko drāmu, sajūtot klusumu, sataustot skaņu, notverot mirkli, bet vakarā Daugavpilī notiks multimediju performance Rotko iedvesmo ar laikmetīgās mākslas, mūzikas un multimediju simbiozi, kas kulminēs pusnaktī. 

25. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tupināsies konference Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda. Tiks atklātas arī jaunās rudens sezonas izstādes. Skatītājiem tiks piedāvāts unikāls projekts – izstāde Latvijas laikmetīgā glezniecība, vienkopus parādot atšķirīgo un kopīgo šābrīža Latvijas glezniecībā septiņu Latvijas gleznotāju – Sigitas Daugules, Jāņa Dukāta, Andra Eglīša, Daigas Krūzes, Viktorijas Valujevas, Andra Vītoliņa un Otto Zitmaņa – skatījumā. Līdzās būs apskatāmi Īrijas gleznotājas Kristīnas Hakslijas darbi, kā arī tiks atklāta Lielbritānijas mākslinieka Pītera Grifina darbu izstāde un starptautiskās rezidences Mark Rothko 2014 skate.

Pasākumiem pieteikties var ikviens interesents, līdz 16. septembrim aizpildot anketu www.rotkocentrs.lv/rmc/riga2014/lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja