Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgā viesosies ievērojamais britu mākslinieks Maikls Lendijs

Ceturtdien, 5. jūlijā, plkst. 17 Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle aicina uz tikšanos ar britu mākslinieku, karaliso akadēmiķi Maiklu Lendiju (Michael Landy). Tikšanās, publiskā lekcija, norisināsies Latvijas Universitātes bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā, Kronvalda bulvārī 4, Rīgā. Pasākums norisināsies angļu valodā, tas ir bez maksas.

Maikls Lendijs, kura darbi atrodas daudzās publiskās kolekcijās, tai skaitā Teita galerijā Londonā, Apvienotās Karalistes Mākslas padomes kolekcijā un Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, ir viens no Rīgas biennāles māksliniekiem. Mākslinieks biennāles ietvaros radījis mākslas projektu Atvērts biznesam (Open for Business), kas humoristiski raugās uz grūtībām, kādās nesen sevi iemānījusi viņa dzimtene – Lielbritānija. Savā lekcijā Rīgā Maikls Lendijs runās arī par saviem iepriekšējiem darbiem, no kuriem daudzi iekļuvuši laikmetīgās mākslas vēstures kanonā.

Visā savas radošās darbības laikā Maikls Lendijs veidojis vērienīgas instalācijas un performances, kas pēta politiski un sociāli nozīmīgus jautājumus. Piemēram, pēc mākslas organizācijas Artangel pasūtījuma Lendijs 2001.gadā radīja monumentālu mākslas darbu Sabrukums (Break Down) - viņam piederošu 7 227 priekšmetu sistemātiska iznīcināšana izbijuša Londonas universālveikala telpās. Savukārt Teita galerijā Londonā 2004. gadā viņš instalēja Semi-detached - viņa vecāku mājas pilna mēroga modeli. Lendijs pazīstams arī ar saviem sīki izstrādātajiem zīmējumiem, kuru vidū ir 80 intīmi ģimenes un draugu portreti, kā arī botāniski precīzi nezāļu zīmējumi. Lendijs studējis Londonas Goldsmitas Universitātē un jau studiju laikā piedalījies Damjena Hērsta 1988. gadā rīkotajā leģendārajā izstādē Freeze, kas bija atspēriena punkts Jauno britu mākslinieku (YBA) grupai. 2008. gada maijā Lendijs tika ievēlēts par karalisko akadēmiķi.

Rīgas Biennālei radītais darbs Atvērts biznesam (Open for Business) ir funkcionējošs kiosks Rīgā, bijušās Bioloģijas fakultātes ēkas pagalmā, kas kalpo kā mākslinieka komentārs nestabilajai Eiropas ekonomikai. Apvienotā Karaliste – lepnā "veikalnieku nācija" – izstājas no Eiropas Savienības, bet tagad izmisīgi raugās pēc "sadarbības brīnišķīgajā izolācijā". Brexit sekas, visticamāk, būs augstāki importa tarifi un ierobežotas eksporta kvotas tirdzniecībā ar Eiropas Savienību. Lai vērstu uzmanību šim jautājumam Maikls Lendijs radījis kiosku kurā tiek pārdotas tipiskas britu preces - melnā brokastu tēja, mafini, angļu cepumi, kā arī miniatūri korgiji, krūzītes, tējkannas un citas preces. Open for Business nosoda Brexit piekritēju augstprātību un izsmej viņiem dārgo pārliecību, ka viņi paaugstinās savas nācijas ekonomisko potenci, pametot Eiropas Savienību.

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (Riga International Biennial of Contemporary Art - RIBOCA), vērienīga mākslas izstāde, šogad norisinās pirmo reizi. Tajā piedalās 104 mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, un tās ietvaros iespējams iepazīt 129 mākslas darbus 8 norises vietās Rīgā un Jūrmalā, kā arī pilsētvidē. Biennāles izstāde aplūkojama Latvijas Universitātes bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā (Kronvalda bulvāris 4, Rīga), Kristapa Morberga rezidencē (Z.A.Meirovica bulvāris 12, Rīga), Andrejsalā (Andrejostas iela 29, Rīga), bijušajā tekstilrūpnīcā Boļševička (Ganību dambis 30, Rīga), Sporta2 kvartālā (Sporta iela 2, Rīga; ieeja no Hanzas ielas 10), mākslas centrā Zuzeum (Lāčplēša iela 101, Rīga), Kaņepes Kultūras centrā (Skolas iela 15, Rīga) un mākslas stacijā Dubulti (Zigfrīda Meirovica prospekts 3, Jūrmala). Biennāles vadošā kuratore ir Katerina Gregos, tās dibinātāja un komisāre - Agnija Mirgorodska.

Informācija par izstādi, māksliniekiem, norises vietām un pasākumiem ērti apskatāma interneta vietnē digital.rigabiennial.com, kā arī mājas lapā rigabiennial.com.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja