Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Salacgrīvā notiks Kim? Laikmetīgās mākslas centra veidota izstāde

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs Salacgrīvas lauku teritorijā 3. augustā, plkst. 16 atklās Tobiasa Kaspara (Tobias Kaspar ) izstādi Īpašums, informēja centra pārstāvji.

Izstādes nosaukums angļu valodā The Estate ir vārdu spēle, jo vārdam ir divējādas nozīmes: tas var nozīmēt gan no šīs pasaules aizgājuša cilvēka mantu (īpašumu), gan arī palielu zemes īpašumu (privātīpašniekam piederošu), bieži ar lielu, greznu dzīvojamo namu. Latvijas kontekstā un vairāk ar vēsturisku pieskaņu tas līdzinātos apzīmējumam “muiža”. 

Kā būtu, ja kāds mākslas kolekcionārs – jeb, mazliet piezemētāk, cilvēks, kurš interesējas par mākslu, laiku pa laikam iepirktu, samainītu vai saņemtu dāvinājumā mākslas darbus, un šis cilvēks vasaras pavadītu Latvijas laukos? Kāda izskatītos šī lauku māja – tagad tēmēsim mazliet augstāk – šī muiža? Ko tā mums atgādinātu? Vai māja būtu mājiens uz Annas Kareņinas noplukušo greznību jeb uz eirodizainu, kā mēdza dēvēt pagājušā gadsimta 90.gadu remontu? Vai tam piemistu kaut kas sovjetisks jeb kaut kas no veclaicīgā pirmsrevolūcijas baltvāciešu stila?

Izstādes Īpašums vasaras epizode noris kādā pamestā Latvijas vasarnīcā un iztēlojas kādu fiktīvu mākslas kolekcionāru, kurš dzīvojis (būtu varējis dzīvot) šādā nomaļā vietā. Dažādie mākslas darbi, efemera un mākslas veidošanas procesā radušies pārpalikumi kopā ar ikdienas sadzīves priekšmetiem veido portretu, kas iekļauj visu namu. Skatoties uz izstādītajiem mākslas darbiem, kļūst skaidrs, ka kolekcija vai šī Kolekcionāra gaume nebūt nav pati izsmalcinātākā, kur noteicošā loma ir “rokrakstam” vai “centrālajiem darbiem”. Izmēros mazāki un agrīnie karjeras darbi sniedz visai eklektiskas, bet tomēr pārdomātas kolekcijas kopskatu, kurā makslas darbi veido daļu no tā, ko varētu dēvēt par “sarunu tematu”, ar atsaucēm uz 18. gadsimta angļu portreta stilistiku un Lukīno Viskonti (Luchino Visconti) 1974. gada filmu.

Izstādē piedalīsies mākslinieki Ēriks Apaļais,Tristans Berā, Gerijs Bibijs, Drū Kahuāina Broderiks, Stefans Burgers, Merlins Kārpenters, Nikolā Čekaldi, Džejs Čuns un Kū Takeki Maeda, Vija Celmiņa, Ramons Fellers, Ffixxed Studios, Džina Follija, Oļegs Frolovs, Liams Giliks, Dominiks Gonsaless-Fersters, Raians Ganders, Edgars Gluhovs, Guerilla girls, Karls Holmkvists, Daniels Horns, Vera Kaspara, Emils Maikls Klains, Moraga Keila, Iļja Lipkins, Freds Lonidīrs, MAY, Darja Meļņikova, Daniele Milvio, Džonatans Monks, Sveta Mordovska, Kārters Mjūls, Kerta Ojavē, Džozefīna Praida, Čincija Rudžēri, Hinrihs Zakss, Sindija Šērmena, Nolana Saimona, Šārona Steitona, Rirkrits Tiravanidža, Lukass Ulmans, Mirjama Visačka, Daņs Vo, Pedru Vircs, Marija Paskāla Velingere, Sejunga Juņa, Arturs Zmijevskis. 

Izstādes kuratore ir Zane Onckule.

Izstāde Īpašums norisināsies no 4. augusta līdz 30. septembrim, mājā Lauvas (Salacgrīvas lauku teritorija, LV-4054), GPS: 57.729323, 24.535533. Lai pieteiktu apmeklējumu, lūgums zvanīt +371 29600916.

Savukārt 15. oktobrī, plkst. 18 izstāde Īpašums tiks atklāta Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Rīgā.

Atšķirībā no sanākšanas vasarnīcā atpūtas noskaņās ar svinīgajām atklāšanas vakariņām, šampanieti un cigaretēm, kur nebeidzamo nakšu intimitātē auga un kāpinājās sarunas un tenkas, Īpašums Kim? izstāžu zālēs rādīs nedaudz tumšāku bildi: tādu, kur uzmanības centrā ir lūgto viesu politika. Kā jau jebura kolekcija (vai tie būtu mākslas darbi, objekti vai kāds cilvēku grupējums), Rudens sadaļa tiek izveidota pēc atlases principa. Šajā ekskluzīvajā kompānijā var iekļūt tikai kāda cita vietā vai uz kāda cita rēķina – kad tas tiek izmests-atmests.

Izstāžu zāle tiks pārvērsta spoži melna nolūkā līdzināties black box teātrim, un tā rezultātā visi viesi attapsies esam uz skatuves. Vasaras sadaļas mākslas darbi un citi objekti, t.sk. mēbeles tiks izvietotas pa izstāžu zāli. Pārējās scenogrāfijas sastāvdaļas pastāvēs vienīgi kā baltā krāsā iezīmētas aprises, atgādinot istabu plānojumu. Uz grīdas būs izkaisīti uzraksti, piemēram, pie ērkšķogu krūma silueta parādīsies vārdi Ērkšķogu krūmājs, atsaucoties uz Larsa fon Trīra (Lars von Trier) filmu Dogville (2003).
 

Izstāde Rīgā būs skatāma no 16. oktobra līdz 15. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja