Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Solidaritātes vēstījums. Mākslas centrā Noass notiek videomākslas festivāls Ūdensgabali

Festivāla Ūdensgabali programma iezīmē trīs videomākslai aktuālas tēmas: animāciju, eksperimentu un solidaritāti

Trijos trešdienas vakaros no 19. jūlija līdz 2. augustam plkst. 19 mākslas centrā Noass notiks videomākslas festivāls Ūdensgabali, kas sniegs ieskatu ārzemju un latviešu mākslinieku darbībā. Festivāla mērķis ir aktualizēt kustīgā attēla un video medija nozīmi laikmetīgajā mākslā. Radies kā šauru profesionālu mākslinieku loku interesējošs pasākums, festivāls laika gaitā ir attīstījies par vienu no tradīcijām bagātākajiem kultūras notikumiem Latvijā, kas risinās jau divdesmit trešo gadu.

Programmas veidotāja Sandra Ķempele stāsta, ka šajos gados videomākslā ir notikušas milzīgas pārmaiņas gan tehnoloģijās, gan mākslinieku interesēs, kuras, tāpat kā visas tendences, ir cikliskas – mākslinieki atkal ir pievērsušies eksperimentiem ar attēlu, un to atspoguļo viens no šī gada pasākumiem. Sandra Ķempele Ūdensgabalu satura veidošanā ir iesaistījusies pirms trim gadiem, un šis periods sakrita ar kovidpandēmijas sākumu.

'''Mēs uzreiz sapratām, ka iepriekšējais formāts ar lekcijām, meistarklasēm un diskusijām nav iespējams, un sākām veidot intīmākus pasākumus ar domu vairāk pievērsties videomākslas skatīšanās pieredzei un disciplīnai: jo vairāk tu redzi, jo vairāk saproti un ieinteresējies par tās dažādību,'' atzīst Sandra Ķempele. Šogad viņa ir atradusi vidusceļu – pirms katras videomākslas izlases demonstrēšanas notiks ievadstāstījums, lai iepazīstinātu ar kontekstu, kādā darbi ir tapuši.

Noasa tilpnēs

''Šī gada programma iezīmē trīs videomākslai aktuālas tēmas: animāciju, eksperimentu un solidaritāti. Tajā būs iespējams pieredzēt tehnoloģisko novāciju un datoranimācijas ietekmi uz videomediju, formas un stilistikas eksperimentus, kā arī darbus, kuros ir solidaritātes un kopējās atbildības vēstījums,'' atklāj programmas veidotāja. Šoreiz apmeklētājiem tiks piedāvātas astoņas darbu izlases.

Festivāls tika atklāts 19. jūlijā ar pasākumu Videomāksla un animācija. Tajā tika demonstrēts Ūdensgabalu ilggadējā sadarbības partnera festivāla Ars Electronica (Austrija) godalgoto video komplekts, kurā iekļautie seši animācijas darbi apvieno tehnoloģiskās novācijas datoranimācijas jomā ar sociāli politiskiem un personīgiem vēstījumiem. Šajā vakarā bija skatāma arī Oberhauzenes īsfilmu festivāla (Vācija) godalgoto video izlase, kā arī instalācija ar latviešu mākslinieku darbiem. Tā bija sastopama galerijas Noass tilpnēs, kas ir kļuvušas par papildu Ūdensgabalu videodarbu izrādīšanas vietu līdzās lielā ekrāna zālei.

Kontrastu spēks

26. jūlijā festivālā notiks pasākums Videomāksla un eksperiments, kurā varēs iepazīties ar festivāla EXiS (Dienvidkoreja) piedāvājumu. EXiS ir lielākais eksperimentālajām filmām un videomākslas darbiem veltītais forums Āzijā, tam ir divdesmit gadu ilga vēsture. ''Uz Rīgu ir atvesta īpaša izlase, kurā pārstāvētie darbi eksperimentē ar attēlu un piedāvā smalkjūtīgu, smeldzīgu skatījumu uz video,» saka Sandra Ķempele.

Seulā notiekošais festivāls ir kļuvis par Ūdensgabalu jauno sadarbības partneri. Sandra Ķempele skaidro: visi jaunie sadarbības projekti tiek veidoti abpusēji izdevīgi. Tas nozīmē, ka ne tikai ārvalstu videomākslas darbi ceļo uz Rīgu, bet arī vietējie dodas pasaulē – tieši šajās dienās Dienvidkorejas galvaspilsētā tiks demonstrēta Latvijas videomāksla.

Kā kontrasts festivāla EXiS izlasei vakara turpinājumā būs videomākslai un digitālajiem medijiem veltītā festivāla Madatac (Spānija) piedāvājums. ''Tie ir krāsu, enerģijas un mazliet kiča piepildīti video, jo šķita svarīgi parādīt, ka līdzās globālajām videomākslas attīstības tendencēm joprojām ievērojama loma ir darbu radīšanas vietai,'' piebilst Sandra Ķempele. Pasākumā ir gaidāma vēl viena Oberhauzenes īsfilmu festivāla izlase, kurā mākslinieki strādā uz robežas starp naratīvu un vizualitāti. Šādus darbus parasti izrāda mākslas centros un galerijās.

Kopējā atbildība

Šī gada Ūdensgabali noslēgsies 2. augustā ar pasākumu Videomāksla un solidaritāte. Tas pievērsīsies ārpus videomākslas attīstības centriem tapušiem darbiem, kuri līdz mums nonāk reti, bet runā par mums aktuālām tēmām. ''Šis vakars ne tikai saturiski nes vēstījumu par solidaritāti ar izvēlētajiem darbiem, bet arī vērš uzmanību uz to, ka mūsu kā skatītāju un festivāla rīkotāju pienākums ir paust solidaritāti un kopēju atbildību par to, ko mēs skatāmies un ko mēs izrādām,'' apgalvo Ūdensgabalu programmas vadītāja.

Noslēdzošā vakara nosaukums ir ņemts no Oberhauzenes īsfilmu festivāla izlasē Latīņamerikas perspektīvas iekļautā darba, brazīliešu režisores Fernandas Pesoas gandrīz astoņas minūtes garā video Solidaritāte (2022). ''Šajā darbā režisore ir dokumentējusi protestu pret Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru pandēmijas laikā. Tajā Fernanda Pesoa ir fokusējusies uz cilvēku rokām, kas tur telefonu, karogu, plakātu, rāciju vai pauž cita veida ekspresiju. Tas viss precīzi iezīmē noskaņu, kāda valdīs šajā vakarā,'' atklāj Sandra Ķempele.

Līdzās Latīņamerikas perspektīvām pasākumā Videomāksla un solidaritāte tiks demonstrēta arī videomāksla no Ukrainas, ko var iedalīt divās daļās: tā, kas tapusi pirms kara, un tā, kas tapusi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Vakara izskaņā būs vērojama videokompozīcija FemLink. Agresija, kas apvieno divdesmit četrus videomākslas darbus, kurus veidojušas divdesmit četras mākslinieces divdesmit četrās valstīs. Latviju pārstāvēs Ingrīda Pičukāne. Ieeja uz visiem festivāla Ūdensgabali pasākumiem – bez maksas.

Informācija: noass.lv/udensgabali

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja