Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Sometsa istabas "stīgu" skaņas

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā tika pasniegta pirmā Baltijas jaunā mākslinieka balva, kuru piecdesmit triju pretendentu konkurencē ieguvis igaunis Juhans Sometss (1975).

Vienlaikus tika atklāta arī laureāta interaktīvās mākslas instalācija Mākslinieka istaba (The Artist’s Room), kura ceturtā stāva izstāžu zālē apskatāma līdz 27. novembrim. 

"Skaņu kompozīcijas, kuras skatītājs var veidot, vienlaicīgi pieskaroties alumīnija un vara "stīgām", ir šķietami autentisks un individuāls piedzīvojums. Tomēr aiz tā stāv programma, kas nosaka šīs pieredzes robežas. Cik daudz par tādām zinām, ik dienas arvien vairāk laika pavadot virtuālajā vidē? Cik lielā mērā tās esam gatavi iekļaut arī savā mākslas pieredzē?" jautā autors. 

Juhans Sometss ir dzimis Tallinā, kuras universitātē studējis mākslas pedagoģiju. 2004. gadā viņš pārceļas uz dzīvi Trīgi ciematā Igaunijas ziemeļos, kur līdzās nodarbēm mākslas jomā kopj dārzu, uztur dzīvas novadam tradicionālās namdara prasmes un divas reizes nedēļā vietējā pamatskolā pasniedz kibernētiku un robottehniku. Pēc desmit gadiem viņš sāk studijas Igaunijas Mākslas akadēmijas Jauno mediju nodaļā, kur iegūst maģistra grādu. Savos darbos viņš apvieno low-tech ierīces ar aktuālākajiem tehnoloģiskajiem jaunievedumiem.

Savukārt Baltijas jaunā mākslinieka balvas publikas balsojumā pārliecinošu uzvaru ir izcīnījis lietuvietis Nojus Petrausks ar mākslas darbu Altāris. Pirmā nodaļa (Altar. Chapter I). Tiešsaistes balsojumā piedalījās gandrīz 2500 mākslas mīļotāju no Baltijas, Apvienotās Karalistes, Itālijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Francijas, Vācijas, Kanādas, Ukrainas, Krievijas, ASV un citām valstīm.

Šī balva ir tikusi izveidota, lai profesionālo vidi un plašāku sabiedrību iepazīstinātu ar jaunākās paaudzes māksliniekiem un atbalstītu viņu radošos centienus sākt veiksmīgu profesionālo darbību. Tās iniciatori ir laikmetīgās mākslas platforma NOAR, Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds, kuru dibinājuši ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds, sadarbībā ar Baltijas valstu mākslas akadēmijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja