Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Vasarā būs arī jūra visā krāšņumā

Jūrmalas pilsētas muzejs gadu sāk ar trīs jaunu izstāžu ciklu

Maldīgs ir priekšstats, ka Jūrmalā ziemā ir klusā sezona. Viss notiek! Jūrmalas pilsētas muzejs jauno gadu atklāj ar trim dažādām izstādēm. Muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Guna Kalnača ieskicē iespējamo dienas scenāriju kūrortpilsētā: "Kultūras baudītājiem brīvdiena Jūrmalā ir piesātināta. Pēc izstāžu apskates var pastaigāties gar jūras krastu, vērojot dabas gleznas ziemā. Pēc tam – pusdienas, kafija, brauciens mājās."

Viena no jaunajām ekspozīcijām, kuras Jūrmalas pilsētas muzejā skatāmas no 10. janvāra, ir muzeja krājuma izstāde, kas tradicionāli notiek muzeja Kamīna zālē. "Tā popularizējam muzeja vērtības un bagātības," piebilst G. Kalnača. Interjers un eksterjers (līdz 17. martam) ir smalka kamerstila izstāde, ko veidojušas muzeja mākslas ekspertes Ingrīda Raudsepa un Jana Rāve. "Viņas izvēlas tēmu, ko var apspēlēt ar krājumos esošajiem eksponātiem, un pievieno atradumus no privātkolekcijām un galerijām," informē G. Kalnača. Nav tāda uzstādījuma, ka darbiem jāatspoguļo tikai un vienīgi Jūrmalas ikdiena. Šoreiz izstādē aplūkotais sadzīves žanrs ar interjeru skatiem izveidojās un kļuva populārs Holandē, bet arī Latvijas XX gs. mākslā atrodami interjera skati. Izstādes tēmu bagātina muzeja krājuma mēbeles un sadzīves priekšmeti, kā arī portretu gleznojumi, kas ir raksturīga XIX un XX gs. interjeru sastāvdaļa.

Otra izstāde – jaunās gleznotājas, jūrmalnieces Natālijas Maļikovas pirmā nozīmīgā personālizstāde ar vitālu nosaukumu Dzīvības koks (skatāma līdz 10. februārim). "Lielformāta gleznojumi košos toņos," komentē G. Kalnača. "Gleznās rūpīgi un saudzīgi pārdomāta katra sīkākā detaļa. Stila ziņā ārkārtīgi daudzveidīgajos darbos atbalsojas gan reālisma, romantisma, konceptuālisma, gan simbolisma tradīcija."

Savukārt trešā izstāde Eduards Vītols. Zināmais un nezināmais (līdz 10. februārim) tapusi sadarbībā ar mākslas zinātnieci Ingrīdu Burāni un Vītolu dzimtu. Izstāde veltīta ilggadējam operas scenogrāfam un dekoratoram Eduardam Vītolam, kurš ilgus gadus dzīvojis Jūrmalā. Muzejā saistībā ar šo izstādi plānoti arī izglītojoši pasākumi. 

Interesentus šogad Jūrmalas pilsētas muzejā gaida vēl daudzas brīnišķīgas izstādes, tām mainoties ik pēc pusotra diviem mēnešiem. G. Kalnača uzskaita: "Divas jaunās gleznotājas Anna Laicāne un Monta Jurjāne, metālmākslinieka Induļa Urbāna retrospekcija, Jaņa Rozentāla skolas pedagogu projekts Kas ir zīmējums, vecmeistara Jāņa Gunāra Kalnmaļa ainavas. No jūnija līdz septembrim, kad notiks otrā starptautiskā biennāle Marina, ne tikai muzeja telpās, bet visās iespējamās Jūrmalas izstāžu vietās būs skatāmas jūras ainavas. Gads noslēgsies ar Induļa Zariņa darbu retrospekciju, bet otrā zālē būs viņa audzēkņu darbi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja