Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Venēcijas arhitektūras biennāle noslēpuma plīvurā

Nedēļas nogalē sākas 15. Venēcijas arhitektūras biennāle 

"Nogādāt muzeja apjoma izstādi uz Venēciju bija viens no iekārtošanas procesa pirmajiem izaicinājumiem. Pilnībā mēs to apzinājāmies brīdī, kad milzīgie dēļi un eksponāti ar ceļamkrānu sporta zālē tika iekrauti tieši no kanāla, kur ūdens līmenis bēguma ietekmē visu laiku samazinājās," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst Venēcijas arhitektūras biennāles Baltijas paviljona izstādes kuratori no Latvijas - Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš un Laila Zariņa, kuri kopā ar lietuviešu un igauņu kolēģiem piedāvās palūkoties tālāk par ēku fasādēm.

Deviņu ekspozīcijas veidotāju komanda ir mērķtiecīgi apkopojusi Baltijas reģiona laikmeta pārmaiņu liecības cilvēku veidotajā vidē un gala rezultātu tur stingrā noslēpumā līdz pat atklāšanas brīdim. Baltijas paviljona izstāde tiks atvērta piektdien, 27. maijā, plkst. 17 Palasport Arsenale Giobatta Gianquinto. Šo 1600 kvadrātmetru plašo telpu piepildīs 70 vietējo un ārvalstu autoru darbi. "Ekspozīciju veido starpdisciplināra un starptautiska sadarbība," uzsver kuratori un norāda, ka atsevišķie elementi kopīgajā spēles laukumā veido jaunas atklāsmes un kopsakarības.

Latvija Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada. Vai iepriekšējo pasākumu pieredze jums kaut ko ir devusi? - es vaicāju. "Esam daudz konsultējušies ar pagājušā gada Venēcijas mākslas biennāles Latvijas ekspozīcijas komandu," stāsta kuratori, kuriem ir bijusi iespēja iepazīties arī ar Šveices, Austrijas un Igaunijas pieredzi - viens no Baltijas paviljona veidotājiem Johans Tali ir bijis 2014. gada Igaunijas izstādes kurators. Savukārt 2013. gada mākslas biennāles ietvaros šajā ēkā atradusies Lietuvas un Kipras ekspozīcija, tāpēc no dienvidu kaimiņiem mācījušies sadzīvot ar telpu un tās norisēm.

Šī ēka atrodas uz Arsenāla salas, apmēram 50 metru no Arsenāla izstāžu zāles galvenās ieejas. "Esam cieši līdzās, tomēr neatkarīgi," saka kuratori un piebilst, ka Palasport Arsenale dzīvo īstu publiskās ēkas dzīvi. "Kādu rītu, kamēr mēs strādājām, zālē notika sporta nodarbība. Tās laikā skolotājs audzēkņiem stāstīja, kas ir Baltijas valstis, un mēģināja skaidrot arī mūsu izstādes objekta nozīmi. Jūnija vidū ekspozīcija sadzīvos ar vingrošanas sacensībām," atklāj kuratori, kuri cenšas tuvināt biennāli vietējai sabiedrībai, sasaucoties ar šī pasākuma centrālo uzstādījumu.

15. Venēcijas arhitektūras biennāles kurators ir čīliešu arhitekts Alehandro Aravena, kurš šī gada sākumā saņēma prestižo Prickera balvu par Katoļu universitātes inovāciju centru Santjago un citiem saviem projektiem. Šī gada izstādei ir dots nosaukums Reporting from the Front. Tajā būs apskatāmi 62 nacionālie paviljoni, kuri atradīsies Arsenālā, Dārzos (Giardini) un citās vietās Venēcijā. Vairākas valstis piedalīsies pirmo reizi - to vidū ir Filipīnas, Kazahstāna, Nigērija, Seišelu salas, Jemena un Lietuva. Visi paviljoni iesaistīsies cīņā par galveno balvu Zelta lauva, kas tiks pasniegta sestdien, 28. maijā.

Šī gada Venēcijas arhitektūras biennāles laikā Franketi pilī notiks arī ievērojamās irākiešu izcelsmes britu arhitektes Zahas Hadidas (1950-2016) retrospektīvā izstāde, kas sniegs visaptverošu ieskatu viņas daiļradē pēdējos četros gadu desmitos. Ekspozīcija vēstīs par arhitektes nozīmīgākajiem projektiem - īstenotajiem, nerealizētajiem, topošajiem. Šajā izstādē tiks eksponētas Zahas Hadidas gleznas, zīmējumi, skices, modeļi, fotogrāfijas un 3D izdrukas. Venēcijas arhitektūras biennāle norisināsies no 28. maija līdz 27. novembrim. Vairāk www.labiennale.org.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja