Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vienlīdzīgu attieksmi trūcīgajām un bagātajām ģimenēm, jeb ko slēpj PLL populisms.

Šorīt radio dzirdēju kārtējo PLL reklāmu, kas mani tiešām pārsteidza. Tajā tika solīts samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli par katru apgādībā esošo bērnu. Par vienu bērnu – 25%, par diviem 50%, par trīs 75% un par četriem 100% nodokļa atlaide.

Neanalizējot šī populistiskā piedāvājuma fiskālo ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem, vēlos norādīt uz tā absurdo, sociāli netaisnīgo būtību. Šādas nodokļu atlaides tik tiešām būs ārkārtīgi izdevīgas bagātām ģimenēm un attiecīgi mazāk izdevīgas trūcīgākām ģimenēm. Atbalsts ar pabalstiem un nodokļu atlaidēm ir jāsniedz maksimāli taisnīgi visiem bērniem. Pabalstiem ir jāsasniedz tieši trūcīgākās ģimenes, bet nodokļu atlaides ir jāpiešķir saistībā ar finansiāliem ieguldījumiem bērna izglītībā, veselībā un audzināšanā.

Ja kādam bagātniekam, kura ģimenē aug 4 bērni un kurš gadā nopelna vienu miljonu latu, tiktu piešķirta 100% nodokļu atlaide, tad valsts kopumā zaudētu 260 tūkstošus latu, kuri lieti noderētu trūcīgāko ģimeņu atbalstam. Latvijā jau šobrīd ir Eiropas Savienībā augstākā nevienlīdzība ienākumu sadalē (GINI koeficients Latvijā – 37%, ES vidēji - 31%).

Bērni Latvijā nedrīkst tikt vēl vairāk priviliģēti vai sociāli pazemināti saistībā ar to vecāku ienākumiem. Tāpat arī vecākiem ir jāsniedz nepieciešamais materiālais atbalsts bērnu audzināšanai, nevis bagātie vecāki jāapber ar naudas prēmijām par katru jauno ģimenes atvasi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja