Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

55 gadu vecumā miris mūziķis Andris Černovs

9. novembrī Liepājas slimnīcā mūžībā aizgājis Latvijas alternatīvās mūzikas leģenda un viens no pirmo rokfestivālu rīkotājiem Latvijā Andris Černovs. Māksliniekam jau ilgāku laiku bijušas veselības problēmas, portālam Diena.lv apliecināja Černova draugs, mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks.

Pagājušajā ceturtdienā 55 gadus vecais mūziķis ieslīdzis bezsamaņā un dienu vēlāk nomiris. Neoficiāli izskanējis, ka māksliniekam bijis c-hepatīts. 

Andris Černovs 80.gadu sākumā savas sievas laukos Iecavā nelegāli sarīkoja vienu no pirmajiem rokfestivāliem Latvijā. Rezultātā mūziķim sanāca nepatikšanas ar varasiestādēm un viņš tika atlaists no darba. Černovs pārcēlās uz Vadaiņiem, kur turpināja muzicēt un pulcēja ap sevi domubiedrus. Uz savu dziesmu rakstīšanu viņu pamudinājis leģendārās latviešu avangarda mūzikas grupas NSRD (Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīca) dalībnieks Juris Boiko.

Rudaks atklāja, ka no Černova savulaik iedvesmojušies daudzi Latvijas alternatīvās mūzikas mākslinieki, savulaik viņš sadarbojies arī ar Raimondu Lagimovu jeb Dambi no Inokentija Mārpla. Tiesa, veselības problēmu dēļ pēdējos gados Černova radošās aktivitātes bija apsīkušas. Pēdējā laikā bijušas vien dažas uzstāšanās ar domubiedriem. Pirms vairākiem mēnešiem labdarības koncertā klubā Nabaklab tika vākti līdzekļi mūziķa veselības uzlabošanai, līdzīgs koncerts noticis arī Liepājā. 

"Pēdējo reizi Andri apciemojām Rīgas infektoloģijas centrā kopā ar Viesturu Polikarpu no grupas Rūsa", atceras Uldis Rudaks, piebilstot, ka jau tobrīd bijusi sajūta, ka draugu redz pēdējo reizi. "Viņš apsēdās uz gultas malas, izskatījās pārsteigts un izbrīnīts. Nākamajā dienā viņš taisījās uz Liepāju un man bija pārliecība, ka redzu viņu pēdējo reizi", atceras mūzikas žurnālists. 

Šobrīd sociālajā tīklā Facebook izveidota Andrim Černovam veltīta lapa, kurā cilvēki ir aicināti likt dažādus materiālus - tekstus, audio, video un cita veida multimediju saturu, kas saistīts ar mūžībā aizgājušo mākslinieku.  

Pats Černovs deviņdesmitajos gados izdevis kaseti Aizkraukle, bet jau krietni vēlāk Torņa studijā ierakstīts un Gaujas ierakstos izdots albums Maigā Eitanāzija.  

Oficiāls mākslinieka izvadīšanas datums vēl nav noteikts, taču pieļaujams, ka tā varētu notikt 20.novembrī Mežaparkā

"Viņa paša vēlēšanās bija patiesībā neiespējama: Černovs vēlējās, lai viņu ieliek laivā, aizdedzina un palaiž jūrā", sarunas nobeigumā atklāj Uldis Rudaks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja