Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

DeciBels gatavs sapurināt

"Svarīgi ir divi aspekti: tas, ka parādām to, kas notiek akadēmiskajā procesā, un mudinām studentus sadarboties. Šis ir studentu festivāls, tam ir sava niša un noskaņa. Ar to tas ir jauks," par mūsdienu mūzikas festivālu deciBels saka tā iniciators un mākslinieciskais vadītājs Rolands Kronlaks, kurš J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) vada Mūzikas tehnoloģiju katedru.

No 24. februāra līdz 3. martam Mūzikas akadēmijā norisināsies jau trešais šāds festivāls.

Tīšām izziņo vēlu

"Paverot skatu uz augstskolas ikdienu, festivāls deciBels vienlaikus sapurina studentus jauniem, rosinošiem ceļojumiem mūsdienu mūzikā, savedot kopā topošos komponistus, instrumentālistus, vokālistus, džeza un etnomūziķus, skaņu režisorus. Ar mūsdienu mūziku tiek saprasts visdažādākais žanru loks, ne tikai mūsdienu akadēmiskā mūzika," turpina R. Kronlaks. Ameklējot festivālu pērnziem, bija redzams, ka sapurinājušies ir arī klausītāji. Ieinteresētas publikas netrūka, lai gan festivāls tīšām tiek izziņots vēlu, turklāt reklāmā neieguldot nevienu centu. "Tikai uztaisām afišu, pavēstām feisbukā un izsūtām medijiem preses relīzi," izstāsta R. Kronlaks. Gandrīz visi koncerti, izņemot festivāla noslēgumu, notiks JVLMA Lielajā zālē plkst. 19. 


Afiša šoreiz ir Austrijas karoga krāsās, jo šogad festivālā viesojas austrieši. Īpašs notikums būs Zalcburgas Mozarteum universitātes jaunās mūzikas ansambļa NAMES uzstāšanās 1. martā, blakus austriešu komponistu darbiem atskaņojot arī mūsu studenšu Annas Ķirses un Agitas Reķes darbus. Ansambļa viesošanās notiek austriešu un latviešu komponistu mūzikas programmu apmaiņai starp JVLMA un Mozarteum. Viens no akcentiem elektroakustiskajai mūzikai veltītajā festivāla atklāšanas koncertā Blurred (24. februārī) būs austriešu komponista, Vīnes mūzikas un tēlotājmākslas universitātes profesora Karlheinca Esla (1960) piedalīšanās savu skaņdarbu atskaņojumos, pārvaldot t. s. reālā laika elektronikas procesus. Viņa darba izpildījumos piedalīsies jau augstu novērtētie JVLMA studenti Guntars Freibergs (vibrafons), Egija Veldre (flauta), Sarma Gabrēna (čells) un Dainis Tenis (klavieres). "Karlheincs Esls savā darbībā ir izgājis ārpus tipiskajiem elektroniskās mūzikas komponista rāmjiem – viņš ir gan atskaņotājmākslinieks, gan improvizētājs, bieži strādājot ar elektronisko skaņu radīšanu reālajā laikā," R. Kronlaks sola, ka būsim liecinieki pretēju spēku mijiedarbībai, kura kļūst par pamatu simbiozei starp formalizētu struktūru un nejaušību, konkrēto un abstrakto, komponistu un improvizētāju, cilvēku un mašīnu. Pirmatskaņojumus šajā vakarā piedzīvos Annas Ķirses un Rolanda Kronlaka akusmātiskie skaņdarbi (iepriekš sagatavota mūzika, kura skanēs no skaļruņiem), kā arī Lindas Leimanes jaundarbs saksofonam un elektronikai, kur piedalīsies saksofonists Arvīds Kazlausks.

 

Etno + Jazz 

R. Kronlaks silti iesaka arī sitaminstumentu mūzikas koncertu Waves 2 (25.II), kur būs iespēja novērtēt šobrīd akadēmijā studējošo, ļoti spēcīgo jauno sitaminstrumentālistu paaudzi. Viņi kopā ar saviem pedagogiem Edgaru Saksonu un Rihardu Zaļupi izspēlēs efektīgu programmu, iepazīstinot ar ļoti daudziem sitaminstrumentiem, to krāsām un muzikāli aizvedot no mežonīgās Āfrikas līdz aukstajai, skarbajai Antarktīdai. Programmā gan solo, gan ansambļu spēle. Pirmatskaņojumus piedzīvos JVLMA studenšu Evijas Skuķes un Oļesjas Kozlovskas jaundarbi sitaminstrumentu ansamblim, kas Latvijas mūzikas dzīvē ir ļoti liels retums. 


Jauno komponistu opusi iekļauti ikvienā festivāla programmā, bet koncerts Asni (27.II) ir pilnībā veltīts tikai jauno autoru darbiem. Iestrādes tam veiktas Madonas Jauno latviešu mūzikas dienu kompozīcijas meistarklasēs, kur mūzikas vidusskolu audzēkņi un JVLMA studenti komponēja skaņdarbus dažādām instrumentu kombinācijām no konkrēta sastāva: oboja, klarnete, saksofons, alts, kontrabass un marimba. Jaunu darbu speciāli šim koncertam komponē pagājušajā festivālā labi iepazītais Armands Aleksandravičus.
Viens no publikas iemīļotākajiem deciBela koncertiem ir džeza un etnomuzikoloģijas studentu sadarbības projekts Etno + Jazz. Tas pat jau kļuvis par festivāla atpazīšanas zīmi, jo pēcāk tiek spēlēts arī citos festivālos un koncertos. Uz trešo piegājienu tautas un džeza mūzikas elementu savienošanai klausītāji aicināti 2. martā. Šoreiz piedalīsies trīs ansambļi. 


Koncerts Atbalss, kas 3. martā plkst. 18 notiks JVLMA Akmens zālē, kļūs par festivāla izskaņu, kura fokusā mūzika balsīm un elektronikai. Dziedās Laima Lediņa, Lauma Malnace un Dārta Treija. Festivāla gaitā notiks arī Karlheinca Esla un Zalcburgas Mozarteum universitātes profesora, komponista Ahima Bornhofta lekcijas un meistarklases.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja