Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Efterklang Rīgā. Muzikālo rituālu atspulgi

Runājot par konkrētu mūziku, visbiežāk klausītāju mēģina ieintriģēt, apgalvojot, ka tā nav ieliekama nekādos sērijveidā ražotos rāmjos, kaut šādi mūsdienās mēdz teikt arī par simtiem pagalam garlaicīgu grupu.

Iespējams, dažam labam no popmūzikas atkarīgajam arī dāņu grupa Efterklang liktos garlaicīga, jo tās albumi nav lipīgu hitu apkopojumi. Tie ir kā muzikāli daudzveidīgi elektroakustiski rituāli, kurus vēlams klausīties pilnā garumā – no sākuma līdz galam –, ļaujot tiem ieurbties līdz kaulam, kaut tāpat droši vien teiktu arī Efterklang tautieši – smieklīgais 80. gadu duets Laid Back, kura repertuārā bija viss – no regeja parodijas Sunshine Reggae līdz diskohitam High Society Girl.

Kāpēc ienāca prātā tieši Laid Back? Jo nav daudz dāņu grupu, kas atstājušas dziļas pēdas pasaules populārās mūzikas vēsturē. Viena no retajām ir 2000. gadā dibinātā dāņu indīroka grupa Efterklang, kuras albumus izdod ietekmīgā britu ierakstu kompānija 4AD (Pixies, Bauhaus, Dead Can Dance, Cocteau Twins, Beirut u. c.), kura vēsturiski ar skandināviem parasti nav ielaidusies, jo tie kompānijai gluži vienkārši nav šķituši interesanti. Grupas nosaukums ir vārds dāņu valodā, kam ir vairākas nozīmes: atmiņa, sveiciens, atspulgs, atbalss…

Efterklang pirmais – Skaņu meža organizētais – koncerts Rīgā tik neaizmirstami daiļi pieskandināja tolaik nesen atvērto Spīķeru koncertzāli, ka klausītāji koncertā iegādājamo Spiritualized un The Divine Comedy producenta Derena Elisona samiksēto albumu Parades (2007) pirka kā traki, turpretim nākamais – festivālā Positivus – bija kaut kas pavisam cits – koncerts ar šarmanto vokālistu Kasperu Klauzenu dzeltenā žaketē īsta popmūzikas grupas līdera lomā.

Pārējie divi grupas pamatsastāva dalībnieki ir Madss Kristians Brauers (elektronika) un Rasmuss Stolbergs (bass). Koncertos šo trijotni vienmēr papildinājuši vairāki viesmūziķi, kuru vidū bijis pat tāds leģendārs personāžs kā Siouxsie and the Banshees bundzinieks Pīters Edvardss Klārks jeb Budgie, kuru žurnāls Spin 2013. gadā nodēvējis par postpanka ietekmīgāko bundzinieku. Taču tā jau ir vēsture.

Pēdējā pusotra gada laikā kā viesis grupai allaž pievienojies somu perkusionists Tatu Renke, kura muzikālais ieguldījums pakāpeniski ietekmējis grupas skanējumu, un rezultātā tapis jaunais Efterklang projekts Liima, ar kuru grupa uzstāsies savā trešajā koncertā Latvijā 18. augustā Mūzikas namā Daile Dānijas Kultūras institūta 25 gadu jubilejas svinībās. Tātad tas būs kas jauns un netverams – pavisam citāds Efterklang.

Žurnāls Time Out projekta Liima koncertpriekšnesumu nodēvējis par "brīnišķīgu ceļojumu cauri virknei dažādu stilu un noskaņu", piebilstot, ka projekta mūzikai piemīt īpaši dzīva un spontāna sajūta. Šķiet, pavisam neatkarīgi no it kā haotiskā, bet brīžiem veselu orķestri atgādinošā (citreiz tāds patiešām piedalās) instrumentālā pavadījuma Kaspers Klauzens izdzied skaistas melodijas savā kā baznīcas korī vai vismaz pie Našvilas alternatīvās kantrimūzikas grupas Lambchop līdera Kurta Vāgnera skolotajā balsī.

Vienlaikus Dānijas Kultūras institūta jubilejas svinību programmā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks prezentētas latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona un dāņu mākslinieka Kristiana Skjeta skaņu instalācijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja