Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Queen un Ādams Lamberts. Tuvākais, kas iespējams

Visu laiku veiksmīgākās britu rokgrupas Queen hiti koncertos kopā ar amerikāņu dziedātāju Ādamu Lambertu jāizjūt uz savas ādas, lai saprastu, vai tas bijis tā vērts. Svētdien, 5. jūnijā, Queen un Ādams Lamberts uzstāsies Tallinā

Kad pēc ilgāka laika atkal paskatos grupas Queen video no 70. gadiem, aizkustinājuma asaras sariešas acīs, vērojot, ar kādu atdevi mūziķi spēlē un vienlaikus rūpējas par īstu roka šovu. Nepārspīlējot jāsaka – tik enerģētiski uzlādētu un izciliem hitiem pārbagātu rokgrupas priekšnesumu un perfektu saspēli redzēt nekad nav bijis un, šķiet, nekad vairs nebūs lemts. Tas viss bez visādiem specefektiem, bez kuriem neiztiek neviens megašovs mūsdienās. Jēdzieni "komerciāli veiksmīgais" un "muzikāli augstvērtīgais" septiņdesmitajos bija vienoti – gluži vai sinonīmi.

Labas kompānijas meklējumos

Iepriekš minēto asaru iemesls nav Fredija Merkurija aiziešana no šīs pasaules jau pirms ceturtdaļgadsimta – pie šī fakta mēs jau sen esam pieraduši, apzinoties, ka nekas šai pasaulē nav mūžīgs, bet Queen hiti joprojām skan no visām pusēm – Killer Queen, Crazy Little Thing Called Love, You’re My Best Friend, Don’t Stop Me Now, Somebody to Love, We Are the Champions un Bohemian Rhapsody spēlē radiostacijas un dīdžeji klubos, cilvēki joprojām pērk plates lietotos vecajos izdevumos un papildina kolekcijas ar klasisko albumu jubilejas versijām. Nesen izdota pamatīga kaste ar visām Queen platēm – to bijis patiešām daudz, un nevienu no tām nevar dēvēt par neizdevušos. Innuendo – pēdējais albums Fredija Merkurija mūžā – skanēja kā izcils, mākslas darba formā uzrakstīts testaments, līdzīgi kā šī gada Deivida Bovija Blackstar.

Palikušie grupas dalībnieki par muzikālās darbības turpināšanu ir dažādās domās – basģitārists Džons Dīkons sen paziņojis, ka dodas pensijā, un solījumu ir turējis. Ģitārists Braiens Mejs neatsakās piedalīties citu mūziķu albumu ierakstos un koncertos, pirms dažiem gadiem viņš apmeklēja Rīgu kopā ar dziedātāju Keriju Elisu, kura reklāmās tika dēvēta par "sensacionālu", taču cilvēki uz koncertu, protams, devās Queen ģitārista un daudzu dziesmu autora, nevis viņas dēļ. Skaistākie mirkļi koncertā bija tie, kad Braiens Mejs spēlēja savu ģitāras solo partiju popuriju no Queen dziesmām un pats dziedāja tos pāris gabalus, kurus vienmēr izpildījis savas slavenās grupas ierakstos un koncertos, – Good Company un ’39, ļaujot Fredijam uz mirkli atpūsties un uzlādēties koncertu turpinājumam aizkulisēs.

Ģitārista iepriekšējā viesošanās Rīgā notika 2008. gadā, kad Queen oriģināldalībnieki Braiens Mejs un Rodžers Teilors koncertēja kopā ar Polu Rodžersu. Šovā Arēnā Rīga pie Rodžera Teilora bungām dažos gabalos piesēdās mūsu toreizējais ekspremjers Ivars Godmanis. Kaut arī Pols Rodžerss ir divu citu leģendāru grupu – Free un Bad Company – solists, protams, viņš nav Fredijs Merkurijs. Ne pēc balss, ne pēc izskata, un ar kritiku jārēķinās. Iespējams, tāpēc šī savienība vairs netika turpināta.

Vieglāk par vieglu

Un tad 2009. gadā uzradās Ādams Lamberts – šis jauneklis veiksmīgi startēja ASV televīzijas šovā American Idol, dziedot Maikla Džeksona 1979. gadā ieskaņoto Rock with You un Queen himnu visai rokmūzikas ērai Bohemian Rhapsody. Šim puisim, kuram talantu šovā bija pa spēkam arī Šēras un 4 Non Blondes hiti un The Rolling Stones klasika vispār šķita vieglāka par vieglu, ar savu artistiskumu iejusties Fredijam Merkurijam līdzīgā tēlā bija vieglāk nekā Polam Rodžersam.

Paralēli veiksmīgajai solokarjerai viņš sāka koncertdarbību ar Queen dalībniekiem Braienu Meju un Rodžeru Teiloru. "Tas ir tuvākais, ko jelkad vēl baudīsiet no Queen, – gluži kā vecajos labajos laikos," presei teicis Braiens Mejs, atspēkojot viedokļus, ka tas viss patiesībā ir ļoti dārgs karaokes priekšnesums ar dzīvu leģendu pavadījumu.

Pirmo reizi kopā uz skatuves viņi kāpa 2009. gadā šova American Idol finālā, tam sekoja uzstāšanās MTV Eiropas mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā. 2012. un 2013. gadā viņi sniedza vairākus lielus koncertus, pēc tam devās ASV turnejā un gada noslēgumā sniedza šovu Bigbena pakājē Londonā. 2015. gads sākās ar turneju Eiropā un Dienvidamerikā. Koncerts festivāla Rock in Rio atklāšanā Brazīlijā iezīmēja 30 gadu jubileju, kopš Queen 1985. gadā uzstājās Riodežaneiro divreiz – festivāla atklāšanā un noslēgumā, pulcējot rekordlielu – vairāk nekā 500 000 – apmeklētāju skaitu. Šodien Queen un Ādama Lamberta apvienība var lepoties ar izpārdotiem koncertiem visā pasaulē. Tallinā klātesošie varēs baudīt leģendārākās Queen kompozīcijas We Will Rock You, I Want to Break Free, Bohemian Rhapsody, We Are the Champions un daudzas citas.

Viens no visu laiku labākajiem dziedātājiem un šovmeņiem sen jau ir miris, bet kaut kā mums visiem ir jādzīvo tālāk arī šaipus ekrāniem, kuros Fredijs joprojām kā dzīvs. Jāaizbrauc paskatīties kaut vai tādēļ, lai pēc tam teiktu: "Nu nē – to gan es vairs nekad negribētu redzēt!"

Queen + Ādams Lamberts
Tallinas Dziesmu svētku estrādē 5.VI no plkst. 16
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 59–249 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja