Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sinfonietta Rīga koncertēs kopā ar izcilo Japānas vijolnieci Midori

Sestdien, 20. aprīlī, pulksten 19 Lielajā ģildē kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā uz skatuves aicinās pasaulslaveno vijolnieci, ANO speciālo Miera sūtni Midori un izcilo latviešu vijoļspēles meistari Elīnu Bukšu. Koncertā skanēs XX gadsimta komponistu meistardarbi.

ASV dzīvojošā japāņu vijolniece Midori ar savas spēles saturisko dziļumu un augsto meistarību mūzikai piešķir īpaši maģisku skanējumu. Jau kopš karjeras sākuma māksliniece kalpo vienam mērķim - pastāvēt par ikviena cilvēka tiesībām uz mūziku, neraugoties uz viņa vecumu, ādas krāsu, finansiālo situāciju, dzīves vietu un sociālo stāvokli.

Midori un Elīnas Bukšas pirmā sastapšanās norisinājās 2017. gadā, koncertceļojumā uz Indiju, vēlāk turpinot kopīgu muzicēšanu Japānā un Kambodžā. Par sadarbību ar Midori vijolniece Elīna Bukša pauž: "Pieredze kopā ar Midori, vērojot viņas milzīgo atdevi šai misijai, mani ir ļoti iedvesmojusi un mainījusi manu skatienu uz daudzām globālām pasaules problēmām. Manuprāt, mūs vieno saikne, ko sajutu jau mūsu pirmās tikšanās laikā. Midori mūzikas dziļajā sapratnē ir iekodēta ārkārtīgi spēcīga, magnētiska enerģija, kas ļoti aizkustina un satricina."

Abas mākslinieces Rīgas publikai piedāvās Alfrēda Šnitkes Pirmo Concerto grosso, kas raksturojams kā ģeniāls stilu un citātu labirints, kur tango, avangards un baroks saplūst vienā vēstījumā. Elīnas Bukšas lasījumā varēsim ieklausīties poļu modernista Vitolda Lutoslavska dzīparotajā šedevrā ar nosaukumu - Dialogs vijolei un orķestrim Chain II.

Vēl programmā iekļauti divi skaņdarbi, kuru autors ir viens no izcilākajiem 20. gadsimta komponistiem - Sergejs Prokofjevs. Midori īpašo spēles kvalitāti varēs novērtēt Sergeja Prokofjeva Pirmajā vijoļkoncertā, darbā, kas pēc pirmatskaņojuma Parīzes Operā 1923. gadā neguva lielu atsaucību. Taču vēlāk tas kļuvis par vienu no iecienītākajiem šim instrumentam veltītajiem koncertiem, ko apbrīnoja arī komponists Igors Stravinskis.

Tāpat Sinfonietta Rīga mākslinieku izpildījumā varēs dzirdēt Sergeja Prokofjeva Uvertīru par ebreju tēmām.

Ceļu uz pasaules nozīmīgākajām skatuvēm Midori uzsāka 11 gadu vecumā Ņujorkā, muzicējot kopā ar Ņujorkas Filharmonijas orķestri. Turpmākajā radošajā mūžā viņa uzstājusies kopā ar daudziem pasaules vadošajiem orķestriem - Londonas, Čikāgas un Sanfrancisko simfonisko orķestri, Bavārijas Radio Simfonisko orķestri, Berlīnes un Vīnes Filharmoniķiem, Mālera Kamerorķestri. Viņas sadarbības partneru vidū minami tādi izcili mūziķi kā Klaudio Abado, Leonards Bernsteins, Kristofs Ešenbahs, Daniels Hārdings, Pāvo Jervi, Mariss Jansons, Jojo Ma, Zubins Meta, Žans Īvs Tibodē.

Midori spēlē Džuzepes Gvarnēri 1734. gada vijoli.

Uz Rīgu izcilā mūziķe dosies kopā ar Briselē mītošo talantīgo latviešu vijolnieci Elīnu Bukšu. 2012. gadā viņa saņēmusi Lielo mūzikas balvu kategorijā Gada debija, kā arī ir prestižā Vindzoras starptautiskā stīginstrumentu konkursa laureāte. Elīna Bukša uzstājusies lielākajās Eiropas koncertzālēs, regulāri piedalās starptautiskos mūzikas festivālos visā pasaulē, kā soliste sadarbojusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Sinfonietta Rīga, Sinfonia Varsovia, Lježas Karalisko filharmonisko orķestri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja