Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar mīlestību uz Latviju

Ikgadējā Baha kamermūzikas festivālā pirmo reizi uzstāsies Baha kamermūzikas festivāla koris.

Kora vadītājs ir jaunais amerikāņu diriģents Kristofers Volšs, kurš atsaucies festivāla prezidentes Ainas Kalnciemas aicinājumam, sapulcējot jaunizveidotajā vienībā Latvijas labāko koru Kamēr..., Sōla, Austrums un Emīla Dārziņa jauktā kora dziedātājus, kā arī citus mūziķus, kam tuva senā mūzika. 

Koncertā Anglikāņu baznīcā 19. novembrī plkst. 19 Baha kamermūzikas festivāla koris izpildīs Klaudio Monteverdi, Heinriha Šica un Johana Sebastiāna Baha garīgo mūziku. Piedalīsies arī viola da gamba mūziķis Ainārs Paukšēns un Ilze Reine, kura spēlēs ērģeļu pozitīvu.

Kristofers Volšs ir amerikāņu diriģents un dziedātājs, kurš šobrīd dzīvo un strādā Rīgā. Ar izcilību pabeidzis Ziemeļrietumu universitāti, viņš brīvprātīgi strādājis par kora dziedātāju, diriģentu, senās un mūsdienu mūzikas izpildītāju gan Eiropā, gan ASV. K. Volšs ir Emīla Dārziņa jauktā kora diriģents, dzied korī Kamēr..., diriģē anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcas kori un ir tās liturģiskās mūzikas koncertu kurators. 

"Es nāku no Klīvlendas Ohaio štatā. Mūsu skolas kora diriģenta iedvesmots, es jau agri zināju, ka gribu būt koru diriģents. Studēdams Maiami Universitātē, es 2010. gadā dzirdēju jauniešu kora Kamēr... uzstāšanos konferencē Čikāgā. Tā manī iesvēla interesi par Latvijas mūziku un kultūru. Saņēmis universitātes stipendiju latviešu valodas un kultūras studijām, es 2012. gada vasarā devos uz Latviju. Vēroju Valsts akadēmiskā kora Latvija, Latvijas Radio kora un Kamēr... mēģinājumus, iepazinos ar diriģentu Māri Sirmo un komponistiem Ēriku Ešenvaldu un Rihardu Dubru. Jo vairāk uzzināju, jo vairāk iemīlēju Latvijas mūziku," stāsta Kristofers Volšs. 

Atgriezies uz Pasaules koru olimpiādi 2014. gada vasarā, viņš sastapa un iemīlēja Māru – kora Kamēr... dziedātāju –, kura strādā izdevniecībā Musica Baltica. "Tad jau pašsaprotams bija lēmums pārcelties uz Latviju, tiklīdz Ziemeļrietumu universitātē ieguvu kordiriģenta maģistra grādu. Kopš 2015. gada dzīvoju šeit un ceru palikt arī turpmāk." Maizi Kristofers nopelna kā pašnodarbinātais rakstnieks un redaktors, strādājot ar klientiem Latvijā un ASV. Viņa raksti lasāmi arī žurnālā Baltic Outlook.

"Es mīlu Latvijas mūziku – to, cik nozīmīga cilvēkiem šeit ir koru kultūra un māksla. Lielisku koru Rīgā ir vairāk nekā Čikāgā. Ar latviešiem nav viegli nodibināt kontaktu, bet, kad iedraudzējamies, viņi ir visjaukākie un atvērtākie cilvēki pasaulē. Jūtos ārkārtīgi laimīgs, ka esmu ieguvis tik brīnišķīgus draugus, dziedot korī Kamēr... un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas korī. Man ļoti patīk dzīvot Latvijā," Kristofers jūtas pagodināts par iespēju strādāt ar Latvijas labāko koru dziedātājiem – pašreizējiem un bijušajiem Kamēr..., Sōla, Austrums un Emīla Dārziņa jauktā kora dalībniekiem. Koncerta programma sekos baroka mūzikas attīstībai. Monteverdi Missa in illo tempore ir viņa pēdējais darbs renesanses stilā, jau virzoties uz baroku. Šics ir kā tilts starp Monteverdi un Bahu. Diriģents cer rast iespējas dziedāt kopā arī turpmāk.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja