Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Berio un elektriskā ģitāra Latvijas Radio kora grupas koncertā Spīķeros

11. maijā Latvijas Radio kora grupa un diriģents Kaspars Putniņš aicina uz koncertu Berio un elektriskā ģitāra Spīķeru koncertzālē.

Līdzās Lučāno Berio un Olivjē Mesiāna mūzikai koncertā skanēs Kristapa Pētersona jaundarbs, kura atskaņojumā piedalīsies ģitārists Kaspars Zemītis. Koncerta režisore ir Zane Kreicberga, informē Latvijas Radio kora sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Karaseva.

Programmā varēs baudīt Latvijas Radio kora grupas vokālo un aktierisko virtuozitāti. Visupirms itāļu intelektuāļa Lučāno Berio skaņdarba A-ronne atskaņojumā, kura tekstu veido fragmenti no Bībeles, Dantes, Eliota, Marksa un citiem tekstiem. Opusā Berio no sirds izpriecājas, liekot mūziķiem gan verbāli, gan vokāli veikt visneiedomājamākos uzdevumus. Šim asprātīgajam vārdu un skaņu karuselim līdzās likts jaunās paaudzes komponista, noslēpumainu rituālu cienītāja Kristapa Pētersona (1982) darbs ar nosaukumu Eternal Love (Mūžīgā mīlestība).

Kristaps Pētersons saka: "Ļoti priecājos par iespēju rakstīt šiem cilvēkiem, jo ar Radio kora grupu sastapties vienmēr ir ārkārtīgi patīkami, un elektriskā ģitāra ir viens no maniem mīļākajiem tembriem. Nosaukums Mūžīgā mīlestība - divi ļoti svarīgi un ietilpīgi vārdi, skaņdarbs ir kā gremdēšanās šajos vārdos, gan tos transformējot un izšķīdinot, gan atgriežoties pie sākotnējā skanējuma un formas. Kopējā noskaņā būtisks ir elektriskās ģitāras tembrs, tomēr tā būs tikai viena no skaņukrāsas līnijām, kas savīsies ar Radio kora balsīm. Liels prieks, ka koncertā ģitāras partiju izpildīs tieši Kaspars Zemītis, viņš ir viens no Latvijas labākajiem ģitāristiem."

Trešais programmas stūrakmenis – putnu pētnieka un mūžīgās gaismas alcēja Olivjē Mesiāna skaņdarbs Pieci dziedājumi, kur izmantota komponista pašizgudrota, sanskritam un kečua (kādai indiāņu valodai) fonētiski tuva valoda. Daudzo mīlestības simbolu un mīlnieku tēlu piesātinātajās mūzikas pamatvēstījums: "Tā ir mīlas dziesma, - ar šo vienu vārdu pietiek, lai izpildītājiem būtu skaidrs, kā izdziedāt šo dzeju un šo mūziku," teicis O. Mesiāns.

Koncerta režisore ir Radio kora domubiedre Zane Kreicberga, ar kuru kopā koris gan devies Cīrulīšu dabas takās klausītājiem stāstīt Pasaku par Kurbadu (iestudējums novērtēts ar Lielo mūzikas balvu 2010), gan meklējis madrigālu programmas atraktīvus pasniegšanas veidus, gan arī nodevies elektronisku skaņu gleznu iemiesošanai uz skatuves. Koncerta gaismu režija Egila Kupča pārziņā.

Latvijas Radio kora grupas koncerts Berio un elektriskā ģitāra notiks 11. maijā plkst. 19.30 Spīķeru koncertzālē. Biļetes iegādājamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un Spīķeru koncertzālē stundu pirms koncerta. Koncertu rīko Latvijas Koncerti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja