Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bjorkas eksperimenti Mančestrā

Organiskas un elektroniskas izcelsmes multimediāla ekstravagance – tāds ir Bjorkas jaunais projekts Biophilia. Šis «zvēriņš» apvieno sevī albumu, koncertšovu, mākslas un mūzikas instrumentu instalāciju un programmu planšetdatoram iPad. Šova pirmizrāde nākamnedēļ notiks Mančestras starptautiskajā festivālā – no 27.

jūnija līdz 16. jūlijam Īslandes dziedātāja sniegs septiņus koncertus Campfield tirgus paviljonā. Priekšnesumi tirgū nevienu, šķiet, vairs nepārsteidz – Mākslas dienās maija beigās rokgrupa Dzelzs vilks plosījās Vidzemes tirgus gaļas paviljonā. Bjorka centīsies pārsteigt gan ar formu, gan saturu.

Viņa pievērsusies mūzikas, dabas parādību un tehnoloģiju mijiedarbības pētīšanai –  tāda ir Biophilia būtība. «Šis projekts turpina mana iepriekšējā albuma Volta (2007) iesākto. Volta bija antropoloģisks pētījums, Biophilia drīzāk ir pasaule bez cilvēkiem – te darbojas planētas un atomi. Tā ir skaņu visuma izzināšana – skaņas fizika, skaņas kustības. Kā notis uzvedas telpā? Kā tās atduras pret sienām? Kā tās pārvietojas starp objektiem? Šīs skaņas dzīvo līdzīgi planētām un mikroskopiskām lietām. Sākot šo darbu 2008. gada rudenī, es sajutu, ka tehnoloģijas beidzot ļauj īstenot manas ieceres, un pašreiz kļūst arvien vienkāršāk darīt to, kas pirms desmit gadiem bija ārkārtīgi grūti,» stāsta Bjorka. «Es gribēju atbrīvoties no ierastās dziesmu struktūras un ritmiskās uzbūves. Es jutu, ka man ir sākusies stagnācija, un vajadzēja mainīties. Elektronika ir attīstījusies tik tālu, ka es varēju darīt kaut ko absolūti impulsīvu.»

Biophilia būs Bjorkas septītais studijas albums. Tas tiks izdots gan konservatīvajā kompaktdiska formātā, gan progresīvajā iPad versijā (t. s. app albums). Datora lietotāji veikalos iTunes un App Store varēs iegādāties vienu galveno programmu un aptuveni 10 papildinošu programmu jeb pielikumu – katrai albuma dziesmai. Tās ļaus iedziļināties katras kompozīcijas mikrokosmosā, nodibināt interaktīvas attiecības ar dziesmas tēmu un pat izveidot savu, pavisam jaunu skaņdarba versiju. Albuma saturs, kas tiks pieslēgts iPad «smadzenēm», būs augošs organisms – tas tiks papildināts un attīstīts.

Vairāk lasiet žurnālā  Izklaide TV trešdien, 22. jūnijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja