Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ceļš no klusuma līdz operas dzimšanai. Notiks jaundarba Tagadne (Time Present) pirmizrāde

14. un 15. augustā kultūrtelpā Hanzas perons notiks laikmetīgās kameroperas Tagadne (Time Present) pirmizrāde. Tas ir ASV dzīvojošā latviešu komponista Krista Auznieka un vizuālo mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo kopdarbs

Iestudējums Tagadne (Time Present) atklāsies četrās ainās, mērojot ceļu no klusuma līdz operas dzimšanai. "Jaunā darba centrā ir doma par laiku un tā vienlaicīgumu. Par laika izplešanos uz abām pusēm, ietiecoties vienlīdz dziļi nākotnē un pagātnē. Par visa vienotību un cilvēku kā mūžīgo ceļinieku, kurš meklē apskaidrību, ietverot gaidīšanu kā nozīmīgu ceļa sastāvdaļu," stāsta Krista un Reinis Dzudzilo. 

Kameropera ir radusies Krista Auznieka Lielo mūzikas balvu ieguvušās kompozīcijas Uguns un Roze ietekmē. Jaundarbu ir iedvesmojis Tomasa Stērnsa Eliota dzejas darbs Četri kvarteti. Kompozīcija Uguns un Roze ir daļa no projekta Tagadne (Time Present), taču jaunā iestudējuma kulminācija būs Krista Auznieka jaundarbs Ir viens, kuru pirmatskaņos kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā kopā ar solistu kontratenoru Jāni Šipkēvicu. 

"Var tagadni apzināties, ar to runāt mīlestības valodā, tai pieskarties, kā pieskaras tematam, bet no Tagadnes nevar izbēgt," saka Krists Auznieks. "Es sēžu tai uz pleca un čukstu ausī par mūžību, kuru esmu tai devis…"

Kristas un Reiņa Dzudzilo un Krista Auznieka kopdarbs top sadarbībā ar kustību mākslinieci Elīnu Gediņu un "performatoriem" Rūdolfu Gediņu un Ģirtu Bisenieku, kā arī gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu un video operatoru Tomu Zeļģi. 

Laikmetīgās kameroperās Tagadne (Time Present) vizuālais tēls

Krista un Reinis Dzudzilo un Krists Auznieks sadarbojušies arī agrāk, veidojot darbu ZRwhdZ, ar kuru Latvija tika pārstāvēta 2019. gada Prāgas scenogrāfijas kvadriennālē. Instalācija ZRwhdZ pašlaik ir aplūkojama Purvīša balvas 2021 kandidātu izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. 

Krists Auznieks ir viens no nozīmīgākajiem un pasaulē visvairāk atzītajiem latviešu jaunajiem komponistiem, kurš saņēmis daudzus starptautiskus apbalvojumus un jaundarbu pasūtījumus. Viņa mūzika atskaņota uz ievērojamām pasaules skatuvēm – Kenedija centrā Vašingtonā, Linkolna centrā Ņujorkā, Volta Disneja koncertzālē Losandželosā, Dānijas Karaliskajā teātrī Kopenhāgenā, Amsterdamas Muziekgebouw, Pekinas Nacionālajā skatuves mākslu centrā u. c. 

Biļetes uz divām kameroperas Tagadne (Time Present) izrādēm var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Pasākumu varēs apmeklēt pret Covid-19 vakcinēti vai šo slimību pēdējā pusgadā pārslimojuši skatītāji, kuri varēs uzrādīt izdrukātu vai viedierīcē saglabātu Covid-19 sertifikātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja