Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Daudz kaisles un vardarbības, asiņu un sniega. Uz lielā ekrāna – Toska ar Kristīni Opolais titullomā

Piektdien, 4. februārī, plkst. 19 Rīgas kinoteātrī Splendid Palace tiks demonstrēts Džakomo Pučīni operas Toska jauniestudējums, kurš šā gada janvārī tapis Vīnes operteātrī Theater an der Wien

Atšķirībā no Vīnes Valsts operas, kas ir daudz konservatīvāks teātris, Theater an der Wien allaž pārsteidz ar drosmīgām klasikas interpretācijām – tā ir arī šoreiz. 

Tosku iestudējis slavenais provokators austriešu režisors un pašreizējais prominentā Vīnes Burgteātra direktors Martins Kušejs, kurš titullomā gribējis dzirdēt un redzēt tikai vienu izpildītāju, kurai ir pa spēkam iemiesot viņa vīziju, – Latvijas soprānu Kristīni Opolais. Režisora un dziedātājas iepriekšējais kopdarbs ir neaizmirstamais, nervus kutinošais Antonīna Dvoržāka Nāras uzvedums Bavārijas Valsts operā Minhenē. Nu jau leģendārajai Nārai raksturīgo dramatisko intensitāti un psiholoģisko pieeju skatuves darba radīšanai režisors un aktrise demonstrē arī jaunajā Toskā

Izrādē ir daudz kaisles un vardarbības, asiņu un sniega – darbības vieta un laiks ir maksimāli attālināti no libretā aprakstītās 1800. gada Romas. Režisors neļauj libretam sevi savažot un ierobežot – viņš piedāvā savu Toskas versiju, kurā sižets attīstās īpaši strauji (starpbrīdis ir atcelts) un ir negaidītu pavērsienu pilns. Iestudējumā tiek izceltas varoņu attiecību nianses, par kurām iepriekš, iespējams, operas klausītāji nebija aizdomājušies.

Martina Kušeja uzticamie domubiedri un īstenībā izrādes līdzautori ir galveno lomu atveidotāji – līdzās Kristīnei Opolais uz skatuves ir čīliešu un amerikāņu tenors Džonatans Tetelmans (Kavaradosi) un ungāru bass Gābors Brecs (Skarpija). Viņi ar gandarījumu un pašaizliedzību tiek galā ar visgrūtākajiem aktieriskajiem un muzikālajiem uzdevumiem. 

Pie diriģenta pults ir vācu maestro Marks Albrehts, kurš saskaņā ar Martina Kušeja ieceri Toskas lasījumā izceļ partitūras tumšākās lapaspuses. Izrādē spēlē Vīnes Radio simfoniskais orķestris un dzied Arnolda Šēnberga koris.

Pučīni opera Vīnes Theater an der Wien bija dzirdama no 18. līdz 30. janvārim, kinoteātrī Splendid Palace tiks demonstrēts izrādes ieraksts. Tas tiks demonstrēts 4. un 12. februārī plkst. 19. 

Informācija un biļetes: www.splendidpalace.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja