Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Duets Royal Blood festivālā Positivus. Amortizējot vibrācijas

Angļu duets Royal Blood spridzina kā pieredzes bagāts un pilnībā nokomplektēts četru vai piecu cilvēku rokgrupas sastāvs

Kopš The White Stripes fenomenālā uzvaras gājiena nu jau gandrīz pirms diviem gadu desmitiem uz lielajām festivālu skatuvēm laiku pa laikam parādījušies dueti – The Dresden Dolls, The Ting Tings, The Kills, The Black Keys, divi pēdējie laika gaitā gan apauguši ar papildu mūziķiem, bet divi pirmie beiguši savu eksistenci vai zaudējuši aktualitāti. Visādos laikos ir bijušas gan grupas, gan elektroniskās mūzikas kolektīvi, kuru priekšplānā ir divi cilvēki, bet koncertos kopā ar viņiem strādā vēl vesels pulks dzīvo mūziķu (Eurythmics, Roxette, Page & Plant) vai skaņu radīšanas mašīnas (Pet Shop Boys, Erasure, The Chemical Brothers, Air, Daft Punk), bet runa šajā gadījumā ir tieši par to, ka klausītājiem dzirdamo reālā laikā uz skatuves spēlē divi acīm redzami mūziķi un nekāds kompītis jau sagatavotu fonogrammu neatskaņo. Protams, prasmīga klausītāju piemānīšana arī ir opcija, bet gribas ticēt, ka tā nav.

 

Četru stīgu spēks

Pirms diviem gadiem uz festivāla Opener lielās skatuves Polijā piedzīvoju vienu no spēcīgākajiem muzikālajiem pārsteigumiem pēdējos gados. Tā rokkoncerta jauda, ko uz skatuves panāca divi cilvēki – vokālists un basģitārists Maiks Kerrs un bundzinieks Bens Tečers, kopā duets Royal Blood, – bija līdzvērtīga tai, kāda redzēta Queens of the Stone Age, The Strokes un Pearl Jam koncertos. Mūsdienās ir moderni pedāļi, lūperi, sampleri utt., ar kuru palīdzību vienas četrstīgu basģitāras skanējumu var padarīt par veselu orķestri, bet Maika Kerra aktīvā pārvietošanās pa skatuvi tikai ar savu instrumentu dziesmu instrumentālajās vietās, kad nebija jādzied uz statīva novietotajā mikrofonā un tātad arī pedāļu vadība nebija pie kājas, lika elpai aizrauties, un bija sajūta, ka, ja tūliņ ar sirdi neaizies pats mūziķis, tad kāds no klausītājiem. Neapzinātas ķermeņa kustības līdzi mūzikai ir kā aizsargreakcija, lai amortizētu visas iekšējās vibrācijas un tās tevi nenogalinātu.

Tikpat liels pārsteigums bija uzzināt, ka duets Royal Blood ir jauns – tas radies Anglijā, Braitonā, 2011. gadā un līdz šim izdevis tikai divus pilnmetrāžas albumus – Royal Blood (2014) un How Did We Get So Dark? (2017). Turklāt vēl pirmos divus gadus grupai bijis cits bundzinieks – austrālietis Mets Svons, kuram līdzi Maiks Kerrs devies uz mazo kontinentu, un kopā viņi ierakstījuši pirmo īso albumu (EP). Maiks Kerrs tomēr nolēmis atgriezties Anglijā, un lidostā viņu sagaidījis senais draugs Bens, ar kuru kopā tīņa gados bija darbojies piecu cilvēku grupā Flavour Country, kurā Maiks Kerrs spēlējis taustiņinstrumentus. Abi daudz uzstājušies open mike koncertos kopā ar visādiem dziesminiekiem, līdz viņus pamanījusi un savā paspārnē kā gardu kumosiņu paņēmusi Arctic Monkeys menedžmenta kompānija. Slavenās grupas bundzinieks Mets Helders esot reklamējis jauno duetu, uzstājoties Royal Blood krekliņā 2013. gada Glastonberijas festivālā, kad mūziķiem vēl nebija iznācis pirmais singls.

 

Gandrīz desmitniekā

2017. gadā Opener piedzīvotais radīja iespaidu, ka grupai ir kādu divu gadu desmitu skatuves rūdījums, kas parasti nāk tikai ar briedumu, un no jaunības degsmes to var atšķirt. Iespējams, uz to ir iets mērķtiecīgi, pavadot mēģinājumos līdz spēku izsīkumam gandrīz visas diennakts nomoda stundas, bet iespējama arī saspēles ķīmija, kas var darboties, satiekoties diviem pareizajiem cilvēkiem īstajā laikā un vietā.

Ja arī uzskatām to par izrādīšanos, ka mēs, lūk, divatā varam to, ko jūs seši, tas arī nav svarīgi, ja mērķis ir sasniegts. Jāatzīst, ka no atmiņā paliekošu melodiju sacerēšanas viedokļa Royal Blood dalībnieki atpaliek no dažādu laiku roka ģēnijiem – The Beatles, Nirvana un The White Stripes – dziesmas ir līdzīgas cita citai, un sagaidīt no viņiem vēl trīs jaunus albumus šķiet mazāk svarīgi nekā redzēt viņus uz skatuves tieši tagad, pirms viņiem sāks pārmest, ka šie kaut kur iestrēguši un sevi izsmēluši, un Royal Blood, līdzīgi kā The Black Keys, paņems kādu trendīgu producentu, lai no blūzroka dueta pārtaptu par popgrupu, kuras dziesmas iekustina arī tos, kuriem ir vienalga, kas tā par grupu, kas spēlē.

Ar Royal Blood iekļaušanu 2019. gada programmā festivāls Positivus ir trāpījis desmitniekā kā ar programmas naglu, bet astoņniekā no finansiālā viedokļa, jo desmitnieks nozīmētu viņu "dabūšanu" pirms trim vai četriem gadiem, kad to bija iespējams izdarīt krietni lētāk, bet šādiem gudriem gājieniem ir vajadzīga rūdīta ekspertu komanda ar labu ožu, kura spēj prognozēt nākamo the next big thing, kamēr slavas lampiņa, kas tieši saslēgta ar kalkulatoru, vēl nav iedegusies un tikai gaida elektrības padevi.

 

Duets Royal Blood festivālā Positivus uzstāsies sestdien, 27. jūlijā, plkst. 21 uz galvenās skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja