Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Džeza festivālu nedēļa

Saulkrasti _Jazz Festival _svin pilngadību, jo notiek jau 18. reizi

Šonedēļ līdz 25. jūlijam Saulkrastos atpūtas kompleksā Minhauzena unda festivālā piedalīsies džeza mūziķi vairāk nekā no 10 dažādām pasaules valstīm - Latvijas, Kipras, ASV, Krievijas, Kamerūnas, Brazīlijas, Izraēlas, Ungārijas, Nīderlandes, Puertoriko. Sperts arī pirmais solis sadarbībā ar Miami Beach Jazz Festival - studentu konkursa laureātu apmaiņas braucieni. Šis ir īstais brīdis, jo kārta pienākusi arī bundzinieku konkursam Baltic Drummer's League, un tā galvenā balva būs brauciens uz Miami Beach Jazz festivālu ASV. Mācību nometnē visu nedēļu turpināsies vokālās, taustiņinstrumentu, ģitāras, basa, pūšamo un sitaminstrumentu meistarklases.

Uz divām skatuvēm

Kā galvenais festivāla viesis šogad pieteikts The Syndicate (iepriekš zināms kā The Zawinul Syndicate). Viens no jazz fusion aizsācējiem un līderiem ASV austrietis Džo Zavinuls bija izcils pianists un komponists, kurš kopā ar paša radīto grupu The Zawinul Syndicate (pēc būtības - leģendārā The Weather Report turpinājumu) ievērojami paplašināja džeza izpratni. Ar savu Sindikātu koncertēdams divdesmit gadu, Zavinuls atkārtoti viesojies arī Rīgā. Pēc Zavinula nāves 2007. gadā mākslinieki turpina muzicēt, saglabājot dzīvu lielmeistara radīto muzikālo matojumu.

Saulkrastu džeza festivāls nedēļas gaitā piedāvā 14 koncertu uz divām skatuvēm: bezmaksas koncerti notiek Saules laukumā Saulkrastu centrā plkst. 15. Vakaros uz festivāla galvenās skatuves Minhauzena undā plkst. 19 uzstāsies gan ASV dzīvojošā flautiste Ilona Kudiņa ar savu kvintetu, gan Mirage Jazz Orchestra kopā ar plašām vokālajām iespējām apveltīto dziedātāju Paskālu fon Vroblevsku. Etnodžeza programmā izpaudīsies Ieva Kerēvica, savukārt dziedātāja Jolanta Gulbe un saksofonists, flautists Deniss Paškevičs atskaņos internacionālā sadarbībā ieskaņoto jaunā CD Fly Love programmu. Afrodžeza dziedātāja kamerūniete Karole Bakoto, kurai Āfrikas mūzikas mantojums ir dzīvesveids, sola multikulturālu stilu, ko pati sauc par pasaules mūziku. Viesosies arī akustiskā džeza grupa Shalosh Trio no Izraēlas, džeza grupa Ara's Circle no Nīderlandes, Antona Gorbunova kvartets (Krievija). Vairāk par festivāla programmu: www.saulkrastijazz.lv.

Ņem ar vērienu

Divas intensīvas dienas - 24. un 25. jūlijā - Rīgā vērienīgais World Jazz Festival 2015. Tā rosinātājs nenogurdināmais Krievijas saksofonists un Maskavas džeza klubu saimnieks Igors Butmans jau otro reizi šādā festivālā Arēnā Rīga pulcēs savus draugus un skatuves partnerus, džeza slavenības no visas pasaules. Lai džeza atmosfēru izjustu visa pilsēta, festivālu atklās ar bezmaksas koncertu Rīgā, Doma laukumā, 24. jūlijā, kurā uzstāsies gan Krievijas, gan Baltijas džeza mākslinieki: dziedātāja no Igaunijas Sofija Rubina, mūziķis Niks Levinovskis no ASV, Latvijas grupa Mirage Jazz Orchestra un citi. 24. jūlija vakarā Arēnā Rīga uzstāsies trombonists Intars Busulis, pats festivāla rīkotājs saksofonists Igors Butmans kopā ar Maskavas džeza orķestri, kuru izveidojis 1997. gadā. (Šobrīd tas ir viens no pasaules labākajiem bigbendiem, uzstājies Ņujorkas Kārnegīholā, Linkolna centrā u. c.) Vakara intriga ir arī indiešu izcelsmes perkusionista, fusion mūzikas pārstāvja Triloka Gurtu uzstāšanās - viņš savas dzimtenes tradīcijas apvieno ar džezu, fusion un citu pasaules mūziku.

25. jūlijā uzstāsies viens no aizraujošākajiem mūsdienu komponistiem un džezmeņiem, kontrabasa un basģitāras spēles virtuozs Stenlijs Klārks, kuru slavenu darījuši arī televīzijas un kino darbi. Mūziķis ir vairāku Grammy un Emmy balvu laureāts. Žurnāls Rolling Stone viņu nodēvējis par Gada džezmeni. Stenlijam izgatavota arī zvaigzne Slavas alejā, un viņš ir saņēmis vairākus zelta un platīna diskus. Rīgā Stenlijs Klārks uzstāsies kopā ar džeza brīnumbērnu no Gruzijas - Ņujorkas Džuljarda skolā studējošo pianistu Beku Gočiašvili. Koncertu un festivālu noslēgs desmitkārtējie Grammy balvas ieguvēji vokālā a cappella grupa Take 6, ritmblūza un gospeļu tradīciju radoši turpinātāji. 25. jūlijā J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks festivāla zvaigžņu meistarklases.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja