Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dzīves svinēšana blakus hercogam

"Mēs mēģinām radīt vēsturisko noskaņu ar mūziku, vēsturiskajiem mūzikas instrumentiem, tērpiem, atbilstošu vidi, žestiem un apgaismojumu. Lai ir sajūta, kā ceļojot pāri gadsimtiem laika mašīnā. Nekādas komercializācijas, viss dabīgā vidē un nelielās telpās, kur var sasniegt ļoti intīmu sajūtu un izbaudīt ļoti senu mūziku," stāsta Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāla Vivat Curlandia! iniciators, vēsturiskās mūzikas izpildītājs un pētnieks Māris Kupčs.

Bauskas pilī, Svētā Gara baznīcā un Kultūras centrā 15. un 16. jūlijā norisināsies jau otrais šāds festivāls. Tas ļaus aizņemtajam mūsdienu cilvēkam iejusties senatnes vērtību pasaulē un to izbaudīt.

Bauskā festivāls notiek tāpēc, ka Kurzemes hercogu Ketleru Zemgalē celtās pilis bija pirmās, kas Latvijas teritorijā reprezentēja ziemeļu renesanses laicīgās arhitektūras un profesionālās mākslas izpausmes, kuras līdzi atnesa renesanses laikmeta Eiropas domāšanu, kultūru un mākslas dīgļus. Savukārt mūsdienās Bauskas pils ir vienīgais renesanses un manierisma perioda laicīgās arhitektūras mantojums, ko XVII–XVIII gs. kari nespēja iznīcināt pilnībā un kas fiziski pārstāv šo periodu Latvijas kultūras vēsturē. Šī ir īstā vieta, kur skanēt viduslaiku un renesanses mūzikai, ko festivālā cels priekšā mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Spānijas, Austrijas, Itālijas un Francijas.

Festivālu sestdien, 15. jūlija pēcpusdienā, pie Bauskas pils vārtiem uzsāks teatrāls uzvedums Kunga prātā jeb Latviskas dzīves ainiņas iz senlaikiem, kas patiks arī ģimenēm ar bērniem. Festivālā piedalīsies izcilais viduslaiku mūzikas ansamblis Eloqventia no Spānijas, senās mūzikas ansamblis Chiaroscuro no Lietuvas, starptautiski atzītais Neymann Ensemble ar dalībniekiem no Latvijas, Austrijas un Itālijas, seno deju grupa Galms, arfiste un vēsturisko žestu speciāliste Katerina Antonenko, klavesīnists Ernests Neimanis, Ilze Grēvele (soprāns), Agnese Kanniņa-Liepiņa, Laura Šarova (baroka vijoles), Anatolijs Grindenko (viola da gamba), Māris Kupčs (mākslinieciskais vadītājs) un Valmieras Drāmas teātra aktieris Ivo Martinsons. Tieši tā kā XVII gadsimtā, sveču gaismā un ar retoriskiem žestiem, Māra Kupča vadībā pirmo reizi Latvijā iestudēta arī senākā opera, kas saglabājusies līdz mūsu dienām, – 1600. gadā sarakstītā Džulio Kačīni Eiridīke (Bauskas Kultūras centrā 15. jūlijā plkst. 20). Īpaši gaidīts ir Parīzes Viduslaiku mūzikas institūta leģendārais ansamblis Alla francesca, kura pirmā viesošanās Latvijā noslēgs festivāla desmit koncertu maratonu 16. jūlija vakarā ar pārsteidzošu XIII gs. ebreju trubadūru mūzikas programmu. "Ja kāds grib redzēt visu, viņš to nenožēlos," zina Māris Kupčs.

 

 

Top komentāri

Fantastiski!
F
Sajūsminoši! Opera!!!! tas bija kautkas necerēti ārpasaulīgi skaists. Paldies mūziķiem un radošajai komandai! Mans Gada Pasākums 100 %
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja