Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Eiropas kamerkoris. Dzimis Latvijā

Vēl nebijis projekts - TENSO Eiropas kamerkoris (TECC), kurā dzied 24 gados jauni mūziķi no 12 valstīm, patlaban dzimst radošajā nometnē, kas līdz 11. augustam norisinās Siguldā mākslu skolā Baltais flīģelis.

Ideju par šāda kora izveidošanu kopā ar starptautiskajā vidē sastaptajiem domubiedriem izauklējis Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš, kurš arī uzņēmies jaunās vienības māksliniecisko vadību. TENSO Eiropas kamerkora uzstāšanās ietvertas Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 - programmā, taču pirmās vasaras nometnes darba augļus varēsim baudīt jau pēc nedēļas trijos koncertos Latvijā un Igaunijā. Koncertiem Siguldā (ev. lut. baznīcā 8. augustā plkst. 19) un Rīgā (Sv. Jāņa baznīcā 9. augustā plkst. 19) sekos uzstāšanās Tallinā (Olavistes baznīcā 10. augustā). Nākamvasar līdzīgā radošajā sesijā taps uzvedums Seriāls, kura mūzikas autors būs Kristaps Pētersons, savukārt režija būs Zanes Kreicbergas rokās. Rezultātu varēs baudīt diriģenta Kaspara Putniņa diriģētajā kora TENSO jauniešu nakts koncertā 24.-25. oktobrī Rīgā - Eiropas kultūras galvaspilsētā 2014 plānoto TENSO dienu ietvaros.

Kultūru satikšanās maģija

Kora pirmajā programmā iekļauti visdažādāko laikmetu un zemju komponistu darbi no renesanses, baroka un romantisma līdz laikmetīgajai un visjaunākajai mūzikai, līdzās lielmeistaru J. S. Baha, M. Rēgera, M. Ravela, Ģ. Ligeti, A. Perta, P. Dambja, Dž. Hārvija opusiem liekot speciāli pasūtītā Kristapa Pētersona jaundarba Emotions of the Day pirmatskaņojumu. Kas šajā idejā ir tik īpašs? "Mēs, latvieši, Eiropā nebūt neesam vienīgie, kuri lepojas ar savu koru kultūru. Atšķirībā no orķestriem koris ir instruments, kurš mūsu globalizētajā vidē vēl aizvien nes sevī specifiskas lokālās iezīmes: profesionālie kori Portugālē dzied citādi nekā Latvijā. Taču starptautiska augstas klases profesionāla kora pasaulē vēl aizvien nezin kāpēc nav, kamēr starptautisku instrumentālo ansambļu gan ir daudz," K. Putniņš atklāj jaunā kora veidošanas impulsus. "Ceru, ka tam būs ilga un skaista vēsture. Es būšu kora priekšgalā piecus gadus. Tas ir pietiekami ilgi, lai tas iegūtu savu virzību, identitāti un ceļu mūzikas apritē." Tieši jaunu cilvēku sastapšanās piešķirs korim citas krāsas dzirksteli, uzskata K. Putniņš, kurš savulaik pats izbaudījis, cik svarīgi ir studentu vecumā piedzīvot dažādus iespaidus, dažādu kultūru radītus artefaktus.

Jauna repertuāra tapšana

Projekta mērķis ir radīt platformu kora vai ansambļa muzicēšanā ieinteresētu jaunu profesionāļu izglītošanai praktiska darba apstākļos. Desmit dienu jaunajiem talantiem dota iespēja gūt pieredzi ansambļa dziedāšanā, ko smalki izkopis Latvijas Radio koris. Apvienības TENSO pienesums būs plašais kontaktu loks Eiropā, garants unikālā kora starptautiskajai karjerai. Projektā līdz ar Rīgu 2014 iesaistījusies tās partnerpilsētas Siguldas dome. Kora nometnes menedžmentu uzņēmusies Sandra Zandberga.

"Dalībai korī saņēmām vairāk nekā 60 pieteikumu un ierakstu atlases konkursā izvēlējāmies 24 dalībniekus no 12 valstīm: visvairāk no Portugāles (6) un Vācijas (5). Trīs mūziķi ir no Nīderlandes, divi no Spānijas. Pa vienam no Latvijas, Rumānijas, Beļģijas, Ungārijas, Itālijas un Baltkrievijas," stāsta TENSO koordinatore un TECC menedžere Babete Greinere. Dziedātāju vidējais vecums ir 26 gadi, pretendentiem bija vecuma ierobežojums - no 18 līdz 30 gadiem. "Mēs, 15 Eiropas profesionālo kamerkoru apvienība TENSO, kurā sadarbojamies jau 10 gadu, vēlamies mudināt un atbalstīt jaunos dziedātājus kordziedātāju karjerā, investēt jaunā dziedātāju paaudzē," uzsver Greinere. TENSO galvenās rūpes ir jauna repertuāra tapšana un kora skanējuma iespēju paplašināšana, pasūtot komponistiem jaundarbus un izglītojot koru māksliniekus. "Kora dzimšana ir ļoti nozīmīgs notikums, jo mums ir ļoti būtiska paaudžu maiņa, taču augstskolās jaunos vokālistus motivē tikai solistu karjerai, sapnim dziedāt Baireitas festivālā," atzīst jaunā kora vokālais pedagogs Gērts Bergs.

Paši talantīgie jaunieši sava profesionālā ceļa sākumā gan ir atvērti un kordziedāšanas mākslu nenoniecina, pat ja izstudējuši opermākslu. "Šāda veida projekts līdz šim nav pieredzēts, tāpēc ļoti vēlējos iesaistīties. Motivēja iespēju bagātība, neaizmirstamas satikšanās un pieredze. Interesanti gan vokālistiem, gan ļoti aizraujoši man kā topošajai diriģentei. Būs gan jādzied, gan jāčukst un jārunā," stāsta jaunā diriģente Krista Audere, kura tikko iestājusies maģistrantūrā. Dāvidu van Litu, kurš Nīderlandē apvieno koru diriģenta un mūzikas skolotāja darbu, iedvesmojušas Kaspara Putniņa meistarklases Nīderlandē. "Viņš ir izcils diriģents, pacietīgs, bet prasīgs, ir bauda muzicēt viņa vadībā," vērtē Dāvids. Viņš nervozējis, vai izturēs atlasi: "Baidījos, ka mans ieraksts izrādīsies slikts."

Žoans Munozs no Spānijas vēl tikai sapņo par dziedātāja karjeru, tāpēc priecājas par unikālo iespēju muzicēt augstā līmenī kopā ar jauniem cilvēkiem, kuri domā līdzīgi. Beļģiete Bepke Kērsmekere studē klasisko vokālo mākslu, taču nekavējoties reaģējusi uz pedagoga pārsūtīto TENSO saiti. "Protams, sapņoju par operu, taču labprāt dziedu arī koros un cenšos attīstīt savu balsi dažādībā, arī senajā un jaunajā mūzikā. Galīgā izvēle sekos vēlāk." Savukārt Baltkrievijas Valsts muzikālās kapelas (simfoniskā orķestra un kora!) galvenais diriģents Aleksandrs Humalo, kurš Rīgā 2009. gadā izcīnīja 1. vietu Jāzepa Vītola konkursā, izmanto iespēju strādāt sev jau labi zināmā un profesionāli apbrīnotā Kaspara Putniņa vadībā. "Esmu iemīlējis jūsu zemi, tā ir skaista," jūsmo Aleksandrs, kurš vēl pirms pāris mēnešiem pabijis Ventspilī draugu kāzās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja