Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivāls Zobens un lemess. Pagātnes elpu savilkušies

Otrais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls Zobens un lemess piedāvā folkmūziku, metālu un atgādina par mūžsenām vērtībām

Nošķind zobeni, iezviedzas zirgi, vareni dārd bungas, un griezīgi sasaucas elektriskā ģitāra ar dūdām. Bruņukreklos tērpušies vīri ar kaujas saucieniem uz lūpām metas cīņā, kamēr apkārtējie mierīgi iemalko kādu uz vietas brūvētu dzērienu un iekožas nomedīta dzīvnieka ciskā, jo zina, ka tās visas ir tikai seno cīņu imitācijas un cilvēku asinis šoreiz nelīs. Turpat līdzās ir iespējas iesaistīties seno amatu meistarklasēs: tiek izgatavoti priekšmeti praktiskai lietošanai vai lai rotātos – no dabiskiem materiāliem, kas izmantoti kopš sendienām, – koka, māla, metāla vai ādas. Skan vēsturiski izglītojošas lekcijas, un, saulei norietot un koncertiem uz skatuves rimstoties, nakts melnumu kliedē krāšņas uguns skulptūras un vēsturiskas dokumentālās filmas uz ekrāna.

Tas viss piepildīs Dabas parku jeb vienkārši pļavu no 8. līdz 10. jūlijam Saukas ezera krastā – tur otro gadu notiks festivāls Zobens un lemess, kurā uzstāsies vairāk nekā 20 muzikālo apvienību, kas izpaužas etniskās mūzikas, postfolka, folkroka un folkmetāla stilā.

Dēls, nepeldi uz…

Programmā neiztiks bez mūsu diženās pagānmetāla grupas Skyforger, kas ir arī starptautiski vispieprasītākā Latvijas roka eksportprece, un pirmās, joprojām pazīstamākās pašmāju postfolkloras grupas Iļģi. Latviešu death’n’roll grupa Sanctimony spēlēs savu pirmo pagan death metal manierē izstrādāto programmu When the Sun Was God, kurai šogad aprit 20 gadu. Pagātnes elpā spēku smēlusies mūzika skanēs arī pašmāju simforoka grupas Oceanpath, Rīgas gothic doom metāla žanra pārstāves Catalepsia (tā pati, kuru Eirovīzijas atlasē šogad iepazina visa Latvija) un folkmetāla grupas Symbolic sniegumā. Būs arī ārzemju viesi: black metal grupa Moribund Oblivion no Turcijas un Rotting Christ no Grieķijas, kas tiek uzskatīta par šī žanra vadošo grupu Eiropas dienvidos, kā arī ķīniešu folkmetālisti Nine Treasures.

Apmeklētāji varēs uzsliet teltis apsargājamā teritorijā blakus festivāla norises vietai, turpat būs pieejami visi nepieciešamie pakalpojumi: labierīcības, medpunkts, kvalitatīva ēdināšana un atspirdzinoši dzērieni. Atšķirībā no citiem festivāliem, kuros pat ūdens jāpērk, jo to ienest nedrīkst, Zobenā un lemesī dzeramo ūdeni drīkstēs ņemt līdzi. Festivālā būs iespēja izbaudīt gleznainā Saukas ezera pludmali, drošības apsvērumu dēļ ārpus tās, kā arī diennakts tumšajā laikā peldēties aizliegts. Tāpat arī citas lietas, kas varētu apdraudēt pašus vai citus apmeklētājus, nav atļautas.

Detalizētāka informācija atrodama festivāla mājaslapā, un ar to noteikti jāiepazīstas, lai viss būtu mēra robežās, omulīgi un droši. Interesanti, ka Dzeltenie pastnieki savulaik dziedāja: "Dēls, nepeldi uz Zaķusalu/Tur dabūsi galu…" un tieši Zaķusalā savulaik notika un arī galu dabūja Zobens un lemess priekšgājējs – festivāls Baltijas saule.

Pagānu gadagrāmata

Ekskluzīvi šogad Latvijā tikai Zobenā un lemesī skanēs balvai Grammy 2013. gadā nominētā Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls Pagānu gadagrāmata, kas ierakstīts un izdots diskā 1999. gadā, taču tikai pērn pirmoreiz piedzīvojis atskaņojumu, piedaloties vīru korim Gaudeamus Ivara Cinkusa vadībā, solistēm un instrumentālai etnoroka grupai. Cikls sastāv no piecām daļām – ierastajiem četriem gadalaikiem (pavasaris, vasara, rudens, ziema) komponists pievienojis piekto – atkusni. "Varētu teikt arī slapjdraņķis – tas ir gan rudens beigās, gan ziemai pa vidu, gan visspilgtāk – ziemas beigās. Mūsu dabā tas ir plaši sastopams un diezgan skaists gadalaiks – var būt nomācies, un reizēm var būt saule. Ja tas notiek pavasarī, tas var būt ziedoņa laiks, kas jau ir perversi skaists kā uz skatu kartītēm. Atkusnis ar sniegiem, slapjām kājām un cerībām par vēl nepiedzimušo pavasari. Tas nepelnīti bieži tiek dēvēts par sliktu laiku, bet tieši tajā rodas vislabākās domas," stāsta Uģis Prauliņš. Viņš šajā ciklā apliecina mīlestību gan pret tautas mūziku, gan Jethro Tull un Led Zeppelin, kuru daiļrade veidojusi viņa mūzikas un pasaules izpratni.

Zobens un lemess
Viesītes novada Lonē, Saukas Dabas parkā 8.–10. jūlijā
Biļetes www.ticketshop.lv EUR 23
www.zobensunlemess.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja