Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Galva kūp. Kas nomāc Robiju Viljamsu?

Visu koncertu mākslinieks bez liekas kautrības velta pats sev – un pareizi dara. Igaunijas Neatkarības atjaunošanas dienā, 20. augustā, Tallinā uzstāsies Robijs Viljamss

Kas nomāc Robiju Viljamsu? Kas vispār notiek? Draiskais angļu mākslinieks, kurš divdesmit gadu priecējis fanus ar ņiprām, bezkaunīgām testosterona uzlādētām dziesmām, pašlaik savā mājaslapā tirgo aromatizētas sveces. Jūs tikai iedomājieties – nepieradinātais balamute Robijs un aromatizētas sveces! Vaska izstrādājumi, šie laiskie un bezzobainie komforta simboli no sieviešu žurnālu lapaspusēm, nosaukti par godu viņa hitiem. Lūdzu – Lovelight ar savvaļas vīģes, upeņu un apelsīnkoka ziedu smaržu. Gribas ko pikantāku? Pamēģiniet Something Beautiful – ar apelsīna, ciedra un krustnagliņu notīm. Baudījums ilgs 60 stundu. Vēl ir ceļojuma komplekts ar sveču trio – Angels, Morning Sun un Feel, katra no tām degs un smaržos 20 stundu. Šo produkciju vērts pasūtīt laikus – varbūt vienīgais, kam pietiks spēka pēc Robija Viljamsa Tallinas koncerta apmeklējuma, būs sveces iedegšana un eiforijas pilna ļaušanās aromātam.

20. augusts Igaunijā ir valsts svētki un ilgi gaidīta brīvdiena –un ne tikai Robija Viljamsa šova dēļ. Tā ir Neatkarības atjaunošanas diena, kuru šogad pieskandinās britu popzvaigzne. Koncerts notiks Dziesmu svētku estrādē – tajā pašā vietā, kurā tika piedzīvotas Maikla Džeksona, The Rolling Stones, Metallica, Tinas Tērneres un Madonnas uzstāšanās. Robija Viljamsa šovs būs unikāls ar to, ka tieši Igaunijas galvaspilsētā notiks oficiālā DVD ieraksts, turklāt koncerts tiešraidē tiks pārraidīts kinoteātros Eiropā, Dienvidamerikā, Āzijā, Austrālijā un Jaunzēlandē. Tas nozīmē, ka Robijs vēl intensīvāk nekā parasti lēkās kameru priekšā. Mākslinieka vizīte uz Igauniju tiek plaši reklamēta pasaulē – tur, kur viņu mīl un zina; no visām lielvalstīm Robijam nav izdevies gūt atzinību tikai ASV. Dziedātāja šovs kļuvis par iemeslu globālai Igaunijas publicitātes kampaņai – fani internetā varēja piedalīties videokonkursā un laimēt vienu no desmit apmaksātajiem ceļojumiem uz Tallinu, iespēju satikt Robiju un apmeklēt koncertu. Šis projekts tiek īstenots sadarbībā ar Igaunijas Tūrisma padomi un Tallinas pilsētu, tajā finansiāli piedalās arī Igaunijas uzņēmējdarbības veicināšanas aģentūra Enterprise Estonia.

Igaunijā skanēs Take the Crown Stadium Tour turnejas priekšpēdējais, 25., koncerts. Dziesmu svētku estrādē pulcēsies aptuveni 60 000 skatītāju. Koncertieraksta un tiešraides režisors būs pieredzējušais brits Rasels Tomass, šajā darbā viņam palīdzēs igauņu uzņēmējs Pēters Rebane, kura vadītā kompānija BDG jau 18 gadu Baltijā rīko visu lielāko popzvaigžņu koncertus un organizē arī šo pasākumu.

Kinorežisora talants Pēterā pamodies pirms dažiem gadiem: 2010. gadā viņš Tallinā uzņēma grupas Pet Shop Boys videoklipu Together. Pēters Rebane bija 2010. gadā Tallinā notikušās Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas producents. Šoreiz Pēters uzņems dokumentālo filmu par tiem desmit faniem, kuri laimējuši ceļazīmi uz Robija koncertu Tallinā.

Katra zalve var būt pēdējā

Neviens nekļūst jaunāks, pat Robijs Viljamss ne, kaut gan ļoti cenšas saglabāt puicisku masku un jauneklīgi māžoties. Nākamgad viņam apritēs 40, dziedātājam ir sieva un gandrīz gadu veca meitiņa, ģimene bauda greznu dzīvi Losandželosā, kur Robijam neuzbrūk ne fani, ne dzeltenā prese – Amerikā viņš nav zvaigzne un tagad par to var tikai priecāties, tur viņam liek mieru.

Bioloģiskais pulkstenis popzvaigznēm tikšķ daudz ātrāk un skaļāk nekā mums – viņu ausmas un norieta lieciniekiem. Radošajam darbiniekam Robijam Viljamsam jau ir visas tiesības saņemt izdienas pensiju, un viņam pašam patīk flirtējošā manierē piedraudēt, ka katra zalve – albums vai koncerts – var būt pēdējā. Robijam pēdējos desmit gados nav gājis viegli – šķita, ka viņš ir izsmēlis visus savus radošos resursus. Diski tika skarbi kritizēti, superhiti kaut kā vairs nerakstījās, lielu koncertu nebija, uzziedēja dažādu psiholoģisko slimību buķete kā likumsakarīgs atgādinājums par jaunības eksperimentiem ar alkoholu un narkotikām.

Karlsona dvēseles radinieks

Pērn iznākušais albums Take the Crown tika pozicionēts kā Robija Viljamsa atgriešanās. To nostiprina šāgada vērienīgā, ļoti veiksmīgā Eiropas turneja; dziedātāja darba kārtībā – tikai stadioni, tikai vairāku miljonu honorāri par katru uznācienu. Šī ir mūziķa pirmā lielā turneja pēc septiņu gadu pauzes. "Ļaujiet man vēlreiz iepazīstināt ar sevi – es esmu Robijs fucking Viljamss, jūs esat Vemblija stadions, un šovakar jūsu pakaļas būs manas!" – ar tik poētisku, vaļsirdīgu aroganci viņš šovasar sveicināja klausītājus Londonas Vemblija stadionā.

Robijs vienmēr ir bijis apsēsts ar sevi un nekad to nav slēpis. Jaunais šovs ir šīs apsēstības kalngals – galvenais scenogrāfijas elements ir Robija galvas skulptūra. Sfinksu atgādinošais krūšutēls iemontēts milzīgā videoekrāna centrā un parādās vēl dažādos veidos. Robijs Viljamss ir pūķis ar daudzām galvām: tās spļauj uguni, ūdeni, dūmus un pat krāsainus gaisa balonus. Visu koncertu mākslinieks bez liekas kautrības ir veltījis pats sev. Šovs ir bezgala jautrs un vecmodīgi krāšņs. Robijs kā Karlsons lido pāri skatuvei – vai tas nav smieklīgi? Karlsons taču arī ir amizants narcisma paraugs. Robijs un Karlsons ir dvēseles radinieki.

Šūpojamies jaunības viļņos

Dziedātājs nealkst slavas – Robijs alkst, lai viņu dievina. Viņš alkst, lai viņam veltītās ovācijas nekad neapklust. Viņš alkst pierādījumu, ka mēs bez viņa nespējam dzīvot. Reportāžas no vasarā mūziķa dzimtajā Lielbritānijā notikušajiem koncertiem liecina, ka tie vairāk līdzinās kabarē izrādēm un trakulīgām vecmeitu ballītēm – dāmas sapošas, uzjautrinās, metas iekšā nostalģiskā peldējumā un šūpojas savas jaunības viļņos, baudot Robija Viljamsa populārākās dziesmas Let Me Entertain You, Kids, Come Undone, Strong, Millennium, Better Man, Sexed Up, Rock DJ, Feel, She's the One un Angels. Viņa pamatauditorija ir sievietes; ne jau vīriešiem ir domātas aromatizētās sveces.

Pats sev Robijs allaž ir izvēlējies tikai labākās sievietes – viņš uzstājās varietē šovā un mīlējās baseinā kopā ar Kailiju Minogu (videoklipā Kids); atdarināja Holivudas zelta laikmeta stilu un ķiķinot skūpstījās zem Ziemassvētku eglītes ar Nikolu Kidmenu (Somethin' Stupid); ļāvās jūtām ar Derilu Hannu kupraino kalnu ieskautajā kovboju ciematā (Feel).

Dziesma ir interesantāka par interviju

Tas nekas, ka Robija jaunākais albums Take the Crown nav šedevrs. Diska pirmais hits Candy ar staipīgu, uzbāzīgu pūšaminstrumentu partiju ir ideāli piemērots sirreālai diskotēkai, kurā var dejot kopā ar Haribo gumijlācīšiem. Koncerta apmeklētājiem būs jāpārcieš tikai pieci jaunā albuma skaņdarbi (viens no tiem ir šova instrumentālā uvertīra), viss pārējais materiāls ir Robija Viljamsa zelta šlāgeri. Tā jau nevar teikt, ka Take the Crown ir slikts albums. Perfektas, aizkustinošas dziesmas var atrast jebkurā no deviņiem Robija diskiem, svarīgāk ir tas, ka katrs viņa ieraksts ir atklāts psiholoģisks portrets, dziedātāja nelīdzsvarotā rakstura un neparedzamā noskaņojuma "atlējums".

Būdams nepārspējams popmūzikas satīriķis un traģikomiķis, Robijs prot sasmīdināt un saraudināt, turklāt viņš ir gatavs smieties un izplūst asarās kopā ar saviem klausītājiem. Spēcīgas emocijas mūzikā Robijam ir svarīgākas nekā stilīga skanējuma nianses un visādas skaņu mākslas izvirtības. Viņš nekad nav centies būt pārspīlēti moderns un laikmetīgs dziesmu aranžējumos – jau 90. gados Robijs muzikāli ilgojās pēc astoņdesmitajiem. Viņam ir bijuši eksperimenti ar nostalģisku sintpopu, taču pārsvarā viņu interesēja savas nemierīgās dvēseles vibrācijas un liriskās izpausmes.

Melodijās un dziesmu rindās paustie savas īstās mīlestības meklējumi Robiju saista daudz vairāk nekā novatoriski skaņu meklējumi ierakstu studijā. "Šķiet, ka mūžība ir apstājusies šodien, visas vientuļās sirdis Londonā aizskrēja uz lidmašīnu un aizlidoja prom, un visas labākās sievietes ir apprecējušās, visi glītākie vīrieši ir geji, tu paliec bešā," Robijs dzied balādē Supreme, un viņa balsī skan gan izmisums, gan pārliecība. Visas šaubas un sāpes, ko citas slavenības uztic tikai psihoanalītiķim, Robijs pašterapijas nolūkos izpauž savās dziesmās. Tāpēc viņa mūzika ir interesantāka par jebkuru interviju, pat ja jautājumus uzdod Robija tuvais draugs Nīls Tenants no grupas Pet Shop Boys; viņu saruna pērn tika publicēta Endija Vorhola dibinātajā žurnālā Interview, kurš piekopj stilu "zvaigzne intervē zvaigzni".

Zvaigznes kaprīze retro stilā

Mūzikā Robijs Viljamss ir tradicionālists un konservators. Uz skatuves viņš sevi redz kā mūslaiku Elvisu Presliju un Frediju Merkūriju. Vēl 2001. gadā viņš apliecināja savu cieņu amerikāņu estrādes klasiķiem – Frenkam Sinatram, Dīnam Mārtinam un viņu bandai – džeza un svinga albumā Swing When You're Winning, kurā skan Djūka Elingtona, Neta Kinga Kola, Džordža Gēršvina, Kola Portera, Ričarda Rodžersa un citu autoru mūzika. Disks tika ierakstīts kopā ar bigbendu tajā pašā Losandželosas Capitol Recording Studios, kurā pirms vairākiem gadu desmitiem tapa šo skaņdarbu oriģinālversijas. Šīs programmas koncertizpildījumu, kas pēc albuma iznākšanas tika iemūžināts Londonas Karaliskajā Alberta zālē un izdots DVD, daudzi mākslinieka fani uzskata par viņa skatuves karjeras virsotni.

XXI gadsimta sākumā Robijs bija tik populārs, ka pat tik izteikti elitārs un šķietami margināls produkts kā autentiskā retro stilā veidots albums, kuru var uzskatīt par zvaigznes kaprīzi, kļuva par globālu dižpārdokli un popmūzikas meinstrīma kultūrfaktu. Savukārt duetā ar Nikolu Kidmenu ierakstītā, iepriekš minētā senilā dziesma Somethin' Stupid – 60. gadu elegantais nieciņš no Frenka Sinatras un viņa meitas Nensijas repertuāra – izklausījās mūsdienīgāk, jutekliskāk un uzbudinošāk par visiem pārējiem 2001. gada hitiem. Nedaudz vēlāk šis retro vilnis uznesa slavas augstumos jauno kanādiešu dziedātāju Maiklu Bublē – 50. gadu stila džeza dziedoni un komiķi vienā personā. Viņš labi jūtas vecajā, Lasvegasas kazino citu mākslinieku noslīpētajā repertuārā, taču nevar lepoties ar talantu sacerēt tik iespaidīgi emocionālas oriģināldziesmas, kādas ir Robijam.

Pašpārliecības avots – bailes

Paies vēl kāds gadu desmits, un Robijs Viljamss pietuvosies Džordža Maikla statusam (pēc aiziešanas no grupas Take That Robijs 1996. gadā sāka solokarjeru ar Džordža Maikla hita Freedom kaverversiju), un tad vairs nebūs tālu līdz Eltonam Džonam. Tāpēc viņš nekonkurē ar tādiem aktuālā mūzikas procesa virzītājiem kā Džastins Timberleiks vai Kanje Vests – Robijam ir citas prioritātes. Viņš gozējas pats uz sava pjedestāla – pretrunu plosīts romantisks klauns ar dzēlīgu, pašironisku smīnu un asarām acīs, kurš dzird balsis savā galvā un bieži runā pats ar sevi. Es esmu zvaigzne, vai esmu izdzisis? Es tā nedomāju.

Pirms desmit gadiem Londonā notikušajā sarunā Robijs man teica: "Es vēlos pierādīt, ka esmu labākais tajā, ko es daru. Neviens nespēj izklaidēt skatītājus koncertā tā, kā es. Mans pašpārliecības avots ir bailes. Jo vairāk manī ir iekšējās pašpārliecības trūkuma un baiļu trīsu, jo pārliecinošāk es izskatos ārēji un jo bezkaunīgāka ir mana sejas izteiksme. Ja uz skatuves esmu lecīgs, varat būt droši, ka iekšēji esmu satraukts un sastingstu šausmās."

Robijs Viljamss

Take the Crown Stadium Tour

Koncerta īpašais viesis – Olijs Mērss

Tallinas Dziesmu svētku estrādē 20.VIII

Ieeja no plkst. 16

Biļetes TicketPro tīklā Ls 50


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja