Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Galvenā mantra: viss būs! Dziedātāja Beāte Zviedre Vecgada koncertā pirmoreiz kopā ar LNSO

Pirmo reizi Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Vecgada koncertu tradīcijas vēsturē šis īpašais, arvien gaidītais notikums tiks piedāvāts publikai tikai attālināti. Šī arī būs reize, kad pirmoreiz kopā ar LNSO muzicēs jaunā džeza dziedātāja Beāte Zviedre.

Pie LNSO svētku koncerta diriģenta pults būs tā mākslinieciskais vadītājs Andris Poga. Koncertu jau tā norises brīdī 30. decembrī plkst. 18 varēs bez maksas klausīties Latvijas Radio 3 Klasika tiešraidē. Savukārt iegādājoties biļeti par 10 eiro, tiks piešķirts videotiešraides pieejas kods, ar kuru koncerts būs pieejams LNSO mājaslapā jebkurā laikā no 31. decembra plkst. 16 līdz 3. janvāra pusnakts stundai. LNSO kopā ar solistiem – pianistu Vestardu Šimkus un šarmanto solisti Beāti Zviedri – mūs vedīs Ludviga van Bēthovena, Franča Lista un Džordža Gēršvina aizraujošajā skaņu pasaulē.

Beāte Zviedre niansēti spēj dziedāt gan mūziklu, gan džezu, gan seno mūziku. Vēl šomēnes Latgales vēstniecībā Gors viņa izdziedāja latviešu mūsdienu komponistu oriģinālmūziku, Ziemassvētku dziesmu aranžējumus un latviešu ziemas saulgriežu folkloru. Absolvējusi Rīgas Doma kora skolas Kordiriģēšanas nodaļu, ieguvusi bakalaura grādu džeza dziedāšanā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, viņa turpina studēt maģistrantūrā. Dziedājusi vokālajā grupā Framest, koncertējusi Eiropā, Krievijā, Ķīnā un Japānā. Izpildījusi galveno lomu Zigmara Liepiņa melodrāmas Parīzes Dievmātes katedrāle iestudējumā Latvijas Nacionālajā teātrī un Krista Auznieka laikmetīgajā operā Saules vējš, aktīvi koncertē ar savu džeza trio. Pērn izveidojusi free-jazz programmu ar Aspazijas dzeju. LNSO svētku programmā viņa izpaudīsies Džordža Gēršvina repertuārā. Zinot, ka šī būs viņas pirmā sadarbība ar LNSO, vispirms jautāju:

Ko tā jums nozīmē?

Beāte Zviedre. Kad biju uz LNSO Vecgada koncertu klātienē pirms pieciem gadiem, klusi pie sevis nodomāju, cik fantastiski būtu arī pašai uzstāties šādā pasākumā. Acīmredzot ideja kaut kur kosmosā beidzot nobrieda, un sapņi patiešām piepildās tad, kad to vismazāk gaida. Diriģents Andris Poga piezvanīja, kad bija telpas vēdināšanas pauze starp maniem audzēkņiem vokālajā studijā. Totāli nebiju gatava tam, ko dzirdēšu no šī nepazīstamā telefona numura! Gēršvins savukārt man asociējas ar komponistu, kura mūzikā ir gan džezs, gan akadēmiskums, tieši tāpat kā manī, tāpēc to sajūtu visnotaļ kā savu. It sevišķi ar šiem laikiem norezonēja teksts dziesmā Slap That Bass: Zoom zoom, zoom zoom,/ The World is in a mess,/ With politics and taxes/ And people grinding axes/ There’s no happiness. Īsumā raksturojot dziesmas vēstījumu, tas atklāj, ka pasaule ir pilna likstu, bet uz mirkli gribas aizmirsties ritmā, mūzikā un gūt prieka zibsni. To centīsimies radīt.

Kā Covid-19 mainījis plānus un dzīvi?

Protams, ka Covid-19 ieviesa korekcijas – kā ikvienam mūziķim. Negribētos tagad sevišķi iztirzāt visu sīkumos, jo mans stāsts nav nekas sevišķi atšķirīgs. Plāni turpina pārcelties, bet galvenā mana mantra ir – viss būs! Un tā arī turpinu šobrīd – nākamgad ļoti gribētos izdot savu pirmo albumu, kuru, par spīti visam, tomēr paspējām ierakstīt. Palikusi vien pēcapstrādes un vizuālā noformējuma sadaļa. Jānis Rubiks ir radījis ļoti interesantas un krāsainas džeza poēmas ar latviešu dzejnieku (un arī pāris manis pašas) vārdiem. Vienu reizi pat paspējām ļoti šaurā lokā arī atrādīt šo materiālu koncertā – cilvēkiem ļoti patika.

Jūsu gada ieguvumi, par spīti visam?

Man būtu grēks sūdzēties, jo šis ir bijis sapņu piepildīšanās laiks. Kā soliste šogad esmu debitējusi ar Latvijas Radio bigbendu, orķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Aināru Rubiķi, un tagad arī ar LNSO un Andri Pogu. Pie Ziemassvētku brīnumiem noteikti jāpieskaita arī pirmssvētku koncerts Rēzeknes Gorā ar arfisti Ievu un saksofonistu Ainaru Šablovskiem un sitaminstrumentālisti Martu Kauliņu. Vēl viens sapnis man bija būt daļai no izrādes skaņu celiņa – pirmizrādi bez skatītājiem novembrī piedzīvoja Intara Rešetina veidotā izrāde Aukle Nacionālajā teātrī. Gaidīsim nākamo gadu, kad to varēs skatīties un dzirdēt, kā Mārča Auziņa mūzikā ievijusies mana balss. Un Tiguļkalna augusta debesis, un Rīgas saksofonu kvarteta Brodveja, un orķestra Rīga džeza meitenes, un Framest kopā ar Raimondu Paulu. Esmu pateicīga! Ja nu patiešām personiski, tad liels notikums bija manas kaķenītes Pūčītes ienākšana mājās.

Ko vēlaties jaunajā gadā?

Protams, ka pirmajā vietā vēlos, lai visi mani mīļie ir veseli un prieka pilni. Pārējais viss nāk pēc tam. Un sev es vēlu iemācīties būt mirklī – šeit un tagad. Nekavēties par daudz pagātnē un... nākotni vispār taču nevar paredzēt! Un nesatraukties par sīkumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja