Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Grupas Queen ģitārists Braiens Mejs atgriežas Rīgā

Grupas Queen ģitārists Braiens Mejs atgriežas Rīgā, lai intīmā gaisotnē uzstātos ar dziedātāju Keriju Elisu

Kad slavenu grupu darbība apraujas, to līderiem atstājot šo pasauli, atlikušos dalībniekus visu dzīvi neizbēgami pavada līdzjūtības pilna attieksme. Tas ir loģiski, tomēr daļa šo grupu darbojušās kā organisms, kurā ikviena dalībnieka loma ir bijusi ļoti nozīmīga gan dziesmu rakstīšanā, gan tām raksturīgā skanējuma veidošanā. Kaut arī Queen visiem saistās pirmām kārtām ar dziedātāju un publikas elku, neatkārtojamās balss īpašnieku Frediju Merkuriju, ģitārists Braiens Mejs un bundzinieks Rodžers Teilors sevi joprojām uzskata par grupu Queen un pirms dažiem gadiem koncertēja ar solistu Polu Rodžersu (agrāk Free un Bad Company vokālistu), kaut ceturtais dalībnieks – basģitārists Džons Dīkons – tomēr nolēma doties pelnītā atpūtā un bez Fredija vairs neuzstāties. 2008. gada septembrī Queen un Polu Rodžersu dzirdējām Arēnā Rīga.

Nupat pēc dažu gadu pārtraukuma Queen atkal izziņota jauna 19 koncertu turneja šovasar ASV, taču solists vairs nebūs Pols Rodžerss, bet šova American Idol zvaigzne Ādams Lamberts, kura svaigajām asinīm un teatrālajai ekstravagancei teorētiski vajadzētu piesaistīt jaunus fanus Queen dziesmām, bet rūdītiem klasiskās grupas cienītājiem šī, visticamāk, kļūs par visu laiku sliktāko Queen turneju, kas atgādina liela mēroga karaoki vai šovu Dziedi ar zvaigzni.

Mūziķis un zinātnieks

Braiena Meja pirmais instruments ir bijis bandžolele, kas ir mazs bandžo, – līdzīgi kā ukulele ir maza ģitārīte. To viņš spēlē Queen dziesmā Bring Back That Leroy Brown no 1974. gada albuma Sheer Heart Attack. Braiena Meja garie ģitāras solonumuri, kas ļāva pārējiem mūziķiem atvilkt elpu, bija neiztrūkstoši visos Queen koncertos. Viņš ir slavens ar to, ka par mediatoru izmanto Anglijas pensu monētas, un gan ierakstos, gan koncertos lielākoties spēlē vēl tīņa gados ar tēva palīdzību paša izgatavotu ģitāru Red Special. Tagad Braienam Mejam pieder kompānija, kas pēc viņa oriģinālās ģitāras parauga ražo tās vairumā.

Tēvs, ar kuru kopā Braiens izgatavojis savu slaveno ģitāru, gan sākumā bijis visai skeptisks, ka dēls pametis studijas un pievērsies tikai mūzikai, bet, noskatoties pirmo koncertu, sapratis, ka dēla izvēle bijusi pareiza. Tomēr Braiens Mejs, kurš pirms Queen bija studējis fiziku un matemātiku, vēlāk pat pamanījās iegūt doktora grādu astrofizikā, un 2008. gadā viņa vārdā nosaukts asteroīds – 52665 Brianmay. Ģitārists piedalījies vairāku zinātnisku grāmatu rakstīšanā. Viena no tām veltīta stereo jeb trīsdimensiju fotogrāfijas attīstības izpētei, un Braiens Mejs par to 2012. gadā saņēma medaļu no Karaliskās fotogrāfijas biedrības.

Žurnāls Rolling Stone savā visu laiku labāko ģitāristu sarakstā ierindojis Braienu Meju 26. vietā, vēl pirms dažiem gadiem žurnāla Guitar World lasītāju aptaujā viņš bija otrais. Ģitārists grupai Queen ir sacerējis daudz dziesmu, no tām pazīstamākās ir Tie Your Mother Down, I Want It All, We Will Rock You, Fat Bottomed Girls, Hammer to Fall un Who Wants to Live Forever, kurā viņš, spēlējot sintezatoru, dzied arī pirmo pantu.

Savas dziesmas Save Me vārdā mūziķis 2010. gadā nosaucis paša dibināto dzīvnieku atbalsta organizāciju, kas rīkojusi akcijas pret nežēlīgām zaķu, lapsu un briežu medībām, kurās tiek izmantoti speciāli apmācīti asinssuņi.

Lejpus kokaīna kalniem

Kaut daudz dzirdēts par orģijām un kokaīna kalniem, kas allaž bijuši Queen aizkulisēs, Braiens Mejs vienmēr bijis visai askētisks – narkotikas nelieto, nesmēķē (par spīti tēvam – kaislīgam smēķētājam) un no alkoholiskajiem dzērieniem nekam stiprākam par alu Guinness vai liķieri Baileys klāt neķeras.

Mīlestība pret dzīvniekiem Braienu Meju vieno ar Keriju Elisu – dziedātāju, ar kuru kopā viņš uzstājas turnejā The Candlelight Concerts, un viņus kopā dzirdēsim Arēnā Rīga 18. martā. Kerija Elisa atveidojusi vienu no galvenajām lomām mūziklā We Will Rock You, kura pamatā ir Queen mūzika – uzveduma reklāmas ar Fredija Merkurija siluetu Londonas ielās nepazūd jau gadiem. Abu sadarbībā tapušais pirmais ieraksts ir vokālistes debijas albums Anthems (2010), kam sekoja Lielbritānijas turneja. Uz diviem Londonas Karaliskajā Alberta zālē notikušajiem koncertiem visas biļetes bija pārdotas. Pagājušajā gadā abi uzstājās slavenajā Montrē džeza festivālā Šveicē.

Cienot mūziķu mīlestību pret dzīvniekiem un atstājot savus pūkainos kažokādas izstrādājumus mājās, ieaunot kājas auduma kedās, nevis ādas kurpēs – pavasaris nu jau to ļauj –, dosimies iepazīt slavenās dziesmas Somebody to Love, Love of My Life, Crazy Little Thing Called Love un citas jaunā akustiskā skanējumā sveču gaismā. Queen repertuāru papildinās abu mūziķu iemīļotās kompozīcijas no citu mākslinieku repertuāra un dziesmas no Kerijas Elisas soloalbuma.

Braiens Mejs un Kerija Elisa
Arēnā Rīga 18.III plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 35–139 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja