Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jonass Kaufmanis karnevāla atmosfērā

Tenors Jonass Kaufmanis izdod Pučīni āriju albumu un dzied festivāla _BBC Proms _noslēguma koncertā, kuru tiešraidē varēs dzirdēt Latvijas Radio 3 Klasika ēterā

11. septembrī iznāca vācu tenora Jonasa Kaufmaņa albums Nessun dorma: The Puccini Album. Tas veltīts Džakomo Pučīni opermūzikai un ierakstīts Romā ar Svētās Cecīlijas Nacionālās akadēmijas orķestri un kori diriģenta Antonio Papāno vadībā. Divos skaņdarbos dzirdēsim Jonasa Kaufmaņa un Kristīnes Opolais duetu – fragmentos no Manonas Lesko un Bohēmas. Diskā iekļautas visu Pučīni operu (izņemot Māsu Andželiku, kurā dzied tikai sievietes) – Vīlas, Edgars, Toska, Madama Butterfly, Meitene no Rietumiem, Bezdelīga, Apmetnis, Džanni Skiki un Turandota – ārijas un skati.

No pirmās operas līdz pēdējai

"Pirms diviem gadiem, kad tika svinēta Verdi un Vāgnera divsimtgade, klausītāji varēja iepazīt šo komponistu daiļradi visā krāšņumā – no pirmā darba līdz pēdējam," intervijā žurnālam Gramophone saka Jonass Kaufmanis. "Pučīni to arī ir pelnījis. Viņa agrīnajās operās Edgars un Vīlas ir neizsakāmi skaista mūzika un melodijas, absolūti maģiskas. Tās ir jādzird."

Dziedātājs uzskata Džakomo Pučīni par pirmo moderno komponistu no visiem populārākajiem skaņražiem: "Viņš izmantoja daudzus jauninājumus, tāpēc viņa mūzika ir tik pieejama un saprotama mūsdienu klausītājiem. Mana ideja bija parādīt pilnu viņa mākslas spektru – no pirmās operas līdz pēdējai –, lai saprastu, cik tālu savā karjerā viņš ir ticis."

Jonasam Kaufmanim ir interesants novērojums: "Mani fascinē, ka Pučīni agrīnās ārijas ir daudz garākas nekā vēlīnās. Laika gaitā tās kļūst arvien īsākas un gandrīz pārvēršas par popdziesmām. Iespējams, tas skaidrojams ar to, ka Pučīni bija atjautīgs uzņēmējs un zināja, ka šellaka platē varēja ierakstīt laikā ierobežotu skaņdarbu. Varbūt viņš centās komponēt kaut ko perfektu tieši šim formātam – kas to lai zina?"

Jonass Kaufmanis ir tik iekārojams un komerciāli izdevīgs mākslinieks, ka viņa dēļ šovasar izcēlās kariņš starp tenora pašreizējo (Sony Classical) un bijušo ierakstu kompāniju (Decca). Lai piepelnītos uz mākslinieka rēķina, Decca nesankcionēti nolēma izdot konkurējošu Kaufmaņa albumu ar Pučīni mūziku – The Age of Puccini (iznāca augusta vidū). Dziedātājs sociālajos tīklos izplatīja paziņojumu, kurā aicināja klausītājus būt piesardzīgiem: šajā diskā ir tikai trīs Pučīni skaņdarbi, pārējo materiālu veido citu komponistu mūzika no viņa albuma Verismo Arias (2010). "Jau pazīstami ieraksti jaunā iepakojumā. Ar mani neviens nav konsultējies, šis albums izdots bez manas piekrišanas," par Decca disku rakstīja Jonass Kaufmanis.

Šogad vācu tenora cienītājus iepriecinās vēl trīs viņa akceptēti ieraksti. Pirmkārt, oktobra sākumā iznāks Džuzepes Verdi Aīda, kurā Jonasa Kaufmaņa (Radamess) partneres ir vācu soprāns Anja Harterosa (Aīda) un krievu mecosoprāns Jekaterina Semenčuka (Amnerisa). Disks ierakstīts Romā ar diriģentu Antonio Papāno un Svētās Cecīlijas orķestri un kori.

Otrkārt, drīz gaidāms Pučīni Meitenes no Rietumiem DVD – izrāde iemūžināta Vīnes Valsts operā (kopā ar Jonasu Kaufmani dzied zviedru dīva Nīna Stemme; diriģents Francis Velzers-Mests).

Treškārt, Pučīni Manonas Lesko DVD – šajā ierakstā, kas tapis Londonas Karaliskajā operā Antonio Papāno vadībā, redzēsim kaisles pilno Jonasa Kaufmaņa un Kristīnes Opolais saspēli.

Šortos vai vakartērpā

Pučīni ārijas no Toskas, Manonas Lesko un Turandotas Jonass Kaufmanis dziedās sestdien, 12. septembrī, pasaulē vērienīgākā klasiskās mūzikas festivāla BBC Proms noslēguma koncertā Karaliskajā Alberta zālē Londonā. Festivāls notiek kopš 1895. gada. Tas paliek uzticīgs savai koncepcijai – piedāvāt visplašāko mūzikas klāstu pēc iespējas lielākam klausītāju lokam. BBC Proms ir demokrātiskākais forums pasaulē – uz katru koncertu Alberta zālē tiek piedāvāts 1350 biļešu par piecām sterliņu mārciņām, tās ir stāvvietas arēnā un augšējā galerijā (t. s. promenādes koncerti). Sēdvietas, protams, maksā dārgāk. Festivāls uzsver: mums nav dreskoda – nāciet, kā jums ērtāk! Šortos vai vakartērpā.

BBC Proms kulminācija ir noslēguma koncerts, kas izskan pacilātā, karnevāliskā atmosfērā, – klausītāji ierodas neiedomājamos tērpos, ar karogiem, plakātiem, pašu darinātiem skaņurīkiem un citiem aksesuāriem. Kaut reizi mūžā tas ir jāapmeklē katram mūzikas mīļotājam. Galā koncerta programmā vienmēr tiek iekļauti pirmatskaņojumi, nopietna akadēmiskā mūzika, izklaidējoša klasika, tradicionālās dziesmas. Šogad solistu vidū būs ne tikai Jonass Kaufmanis, bet arī jaunais britu pianists Bendžamins Grouvners un austrāliešu liriskais soprāns Daniela de Nīsa. Koncertā piedalīsies BBC simfoniskais orķestris un koris, kā arī ansamblis BBC Singers. Pie diriģenta pults stāsies amerikāniete Merina Olsopa, kura pirmo reizi diriģēja BBC Proms noslēguma šovu 2013. gadā. Šoreiz programmā iekļauts Dmitrija Šostakoviča Otrais klavierkoncerts, Arvo Perta Credo, Riharda Štrausa Tila Pūcesspieģeļa draiskie nedarbi, kā arī Koplenda, Grīga, Gēršvina, Rodžersa, Deliba, Lehāra, Elgara un citu autoru darbi. Jonass Kaufmanis dziedās ne tikai Pučīni ārijas, bet arī britu patriotisko dziesmu Rule, Britannia!, kura vienmēr skan BBC Proms finālā. Viņš kļūs par pirmo vācieti, kuram festivālā uzticēts izpildīt šo himnu.

BBC Proms noslēguma koncertu tiešraidē varēs noklausīties Latvijas Radio 3 Klasika sestdien, 12. septembrī, plkst. 21.15.

Atzīmējiet kalendārā!

Jaunās sezonas pirmajā pusē Jonass Kaufmanis būs dzirdams Aīdā Minhenē, Karmenā Londonā un koncertos ar Pučīni programmu daudzviet Eiropā.

Latvijas publika noteikti būs ieinteresēta viņu dzirdēt Hektora Berlioza dramatiskajā leģendā Fausta pazudināšana, kuru Bastīlijas operā Parīzē iestudēs Alvis Hermanis (pirmizrāde – 8. decembrī).

2016. gada februārī un martā Metropolitēna operā Ņujorkā Jonass Kaufmanis dziedās Manonā Lesko kopā ar Kristīni Opolais (tiešraide kinoteātrī Kino Citadele – 5. martā). Maijā Bavārijas Valsts operā Minhenē viņš debitēs Valtera lomā Riharda Vāgnera Nirnbergas meistardziedoņos.

Tuvāko gadu plānos – Otello un Kalafs. Vāgneristi gaida viņa Tristanu un Zīgfrīdu. Nav viegli būt iekārojamākajam tenoram pasaulē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja