Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kartupelis pēc savas būtības ir kultūraugs

Fonds Viegli rīko kartupeļu ziedēšanas svētkus

Mūziķis Goran Gora, viņš arī Ziedoņa muzeja radošais direktors Jānis Holšteins-Upmanis, pašlaik ir pārņemts ar kartupeļu tēmu tiešā un pārnestā nozīmē.

Protams, kā ikviens praktiskais latvietis, viņš bērnībā ir piedalījies kartupeļu talkās un atceras, ka toreiz vagām nebija ne gala, ne malas. Taču šī gada kartupeļu stādīšanas talka 6. maijā bija īpaša, jo Imanta Ziedoņa fonds Viegli ar draugiem un atbalstītājiem piedalījās kulturālo kartupeļu lauka veidošanā Pārventas parkā Kuldīgā. Goran Gora pasākumā bija literatūras komisijā, un uzdevums bija iepriecināt talkotājus ar dzejas lasījumiem un uzmundrināt ar dziesmām. Lauks šovasar jūlija vidū uzziedēs gleznā, kuras autori ir mākslinieki Voldemārs Johansons un Velga Vītola, kuri izvēlējušies kartupeļus, kas zied dažādos toņos. 12. jūlijā pie Kulturālo kartupeļu lauka notiks pirmie kartupeļu ziedēšanas svētki.

Fondam Viegli, noslēdzot koncertu ciklu, kas jau astoņus gadus ik Ziemassvētkus noticis Dzelzceļa muzejā, radies jauns izaicinājums. Paņemot rokās Imanta Ziedoņa Kurzemīti, tika atrasts virziens. "Darbs ir episks, ietilpīgs un interesants. Leģenda vēsta, ka Imants Ziedonis sācis rakstīt Kurzemīti, piedaloties kartupeļu talkā," skaidro mūziķis un uzsver, ka kartupeļiem, lai tie labāk augtu, ir izveidota radiostacija. Ir taču pētījumi, ka govīm palielinās izslauktā piena daudzums, ja kūtī tiek atskaņota Mocarta mūzika. Līdzīgi, iespējams, ir ar kartupeļiem. Patlaban interneta radio skan skaļrunī kartupeļu lauka malā un ēterā interneta vietnē fondsviegli.lv/lv/radio, drīzumā – arī lejupielādējot iOS vai Android lietotni.

Kāpēc gan nenosvinēt kartupeļu ziedēšanas laiku? Tā radusies ideja par brīvdabas koncertu. Goran Gora izskaidro šo konceptu: "Šogad man ir laime būt Kartupeļu bigbenda vadītājam, izvēlēties dziesmas, tās aranžēt." Koncertā Kartupeļu ziedonis līdz ar Goran Goru uzstāsies arī Jānis Strapcāns, dīdžejs Monsta, pianists Jānis Miltiņš un perkusionists Mārtiņš Miļevskis. "Kartupeļu ziedoni gribētos dēvēt par muzikālu uzvedumu, kurā Ziedoņa dzejas lasījumi paspilgtinās izcilus latviešu mūzikas skaņdarbus. Mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics iejutīsies stāstnieka lomā, un kopīgi esam uzbūruši koncertuzvedumu, kas izskanēs dabā, rietot saulei un ziedot kulturāliem kartupeļiem," stāsta Goran Gora, mazliet atklājot koncerta programmu.

Vēl pirms tam visu dienu paredzētas dažādas aktivitātes –interesanti bezmaksas pasākumi, darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, kā arī izglītojoši semināri un lekcijas, kartupeļu audzētāju pieredzes stāsti par kartupeļu vēsturisko izcelsmi, šķirnēm, selekcionēšanu, vides un klimata ietekmi uz kartupeļu audzēšanu.

Top komentāri

.
.
Stulbums savā būtībā ir neārstējams. Kādus tik sūdus neizdomā tā saucamie "kultūras cilvēki", lai tiktu pie naudas... Nožēlojami.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja