Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krāšņa vēsture un spoža šodiena džezā

Latvijas Radio bigbends skanīgi svin piecdesmito jubileju

Skanīgu ieskatu savā vēsturē un šodienā gatavs sniegt Latvijas Radio bigbends, svinot savu piecdesmito dzimšanas dienu kopā ar ārzemju un pašmāju džeza zvaigznēm. To visu varēs baudīt jubilejas koncertā Rīgas Kongresu namā šovakar, 4. novembrī, plkst. 19.

Latvijas Radio bigbends sāka darbību 1966. gadā leģendārā komponista Ringolda Ores vadībā kā Latvijas Televīzijas un Radio orķestris. Pie kolektīva diriģenta pults stāvējušas spožas personības: Raimonds Pauls, Alnis Zaķis un Gunārs Rozenbergs, kuri bigbendu izkopa par izcilu vienību. Tomēr līdzekļu trūkums 1996. gadā noveda pie lieliskā orķestra likvidēšanas. 2014. gadā ar Maestro Raimonda Paula svētību kolektīvs atdzima jaunā kvalitātē. Tā vadību uzņēmies Māris Briežkalns, bet diriģents ir jaunais saksofonists Kārlis Vanags. No orķestra, kura pamatfunkcija bija ierakstīt skaņdarbus studijā, tas kļuvis par koncertorķestri, kas muzicē kopā ar solistiem – instrumentālistiem un vokālistiem.

"Iesākumā vēlamies dot atskatu uz mūsu vēsturi – desmit minūšu retrospektīvu skaņdarbu virknējumu, veltījumu visiem, kuri vadījuši Latvijas Radio bigbendu," par jubilejas koncertu stāsta Kārlis Vanags. Popūrijā iekļauts Ringolda Ores skaņdarbs Zilās naktis un mūzika no filmas Kapteiņa Enriko pulkstenis, Aļņa Zaķa kompozīcija Saules dimanti un divas Gunāra Rozenberga kompozīcijas. "Rādot šībrīža veikumu, sekos ieskats lielā latviešu komponistu oriģinālmūzikas projektā, ko tikko izdevām albumā Latviešu džeza svīta. Aktuālajā izlasē ir mūsu saksofonista Māra Jēkabsona, mūsu pianista Viktora Ritova un arī mana mūzika. Koncertā skanēs arī Raimonda Paula teātra mūzika jaunā skatījumā, ko kopā ar bigbendu izpildīs Kristīne Prauliņa." Dziedātāja koncertā dziedās dziesmas no teātra izrādes Spoks no Kentervilas. Īpaši viņai vārdi rakstīti latviešu valodā, jo izrāde iestudēta Rīgas Krievu teātrī. Pirmo koncerta daļu vainagos skaņdarbi no Raimonda Paula jaunākās koncertprogrammas Depresija, kas sadarbībā ar Raimondu Macatu un grupu Odis tapa 80. gadu beigās Aloiza Brenča kinofilmai ar tādu pašu nosaukumu un tagad izskanēs, iesaistoties Raimondam Macatam, Intaram Busulim un Kristīnei Prauliņai. Vairākos skaņdarbos piebiedrosies vokālais trio Limonāde.

Kārlis Vanags atklāj: "Koncerta otrajā daļā gribam parādīt pasaules elpu un tradicionālo bigbenda skanējumu. Aicinājām viessolistus, mūsu draugus – vokālistu Elanu Herisu no ASV, ekspresīvo dziedātāju Čainu Mozesu un mūsu pastāvīgo draugu zviedru trompetistu Lasi Lindgrēnu. Kopā atcerēsimies mūsu programmas – veltījumus B. B. Kingam, Netam Kingam Kolam, džeza dīvām un Djūkam Elingtonam."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja