Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krēmers atgriežas Vidzemē

Jau nākamajā vakarā pēc koncerta, kuru pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers ar savu kamerorķestri Kremerata Baltica šosestdien sniegs Berlīnes Komiskajā operā, viņi uzstāsies Latvijā koncertzālē Cēsis.

Koncertā Gidons Krēmers un Kremerata Baltica. Tango Cēsīs 3. martā plkst. 19 solists būs īpašais viesis, neparastais, pasaulslavenais franču pianists Likā Debargs.

Savukārt 7. martā Gidons Krēmers atgriezīsies Latvijā, lai kopā ar pianistu, Šopēna konkursa finālistu Georgiju Osokinu, Kremerata Baltica sastāvā muzicējušo čellisti Ģiedri Dirvanauskaiti un Kremerata Baltica solistu ansambli sniegtu koncertu Siguldā koncertzālē Baltais flīģelis.

Cēsīm sagatavota programma divās kontrastējošās daļās. Pirmā daļa vedīs tango noskaņās: tajā dzirdēsim argentīniešu tango reformētāja Astora Pjacollas un latviešu komponista Artura Maskata radīto mūziku. Koncerta otrajā daļā iepazīsim poļu komponista Miloša Magina mūziku – Stabat Mater orķestra interpretācijā un Trešā klavierkoncerta pirmatskaņojumu Latvijā, kura solists būs Likā Debargs.

"Gidons Krēmers mūzikā vienmēr tiecies pēc jaunatklāsmes, meklējis arvien jaunas mūzikas partitūras. Arī franču pianists Likā Debargs ir meklētājs – tieši viņš ierosināja jaunajā programmā iekļaut poļu komponista Miloša Magina Trešo klavierkoncertu," stāsta koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska, piebilstot, ka koncertzāles un Kremerata Baltica ikgadējā sadarbība vienmēr nes ko jaunu un pārsteidzošu. Krēmera un Debarga radošo sadarbību Cēsīs piedzīvojām jau pirms diviem gadiem unikālajā koncertuzvedumā Veltījums Orfejam, kuram franču pianists dāvāja savu jaundarbu paša interpretācijā.

Milošu Maginu (1929– 1999) uzskata par vienu no nozīmīgākajiem XX gadsimta poļu komponistiem, taču viņa mūzika ir plašākai sabiedrībai (arī profesionāļiem!) tikpat kā nezināma. Talantīgais un vispusīgais mūziķis bija arī ievērojams diriģents un teicami pārvaldīja vijoles un čella spēli. Komponista darbu sarakstā ir četri klavierkoncerti, vairāki darbi stīgu instrumentu orķestrim un timpāniem (šis ir komponista iecienīts salikums), virkne kamermūzikas paraugu un klavierdarbu. Šogad tiek atzīmēta Miloša Magina 90. jubilejas atcere, un koncerts Cēsīs notiks viņa nāves 20. gadadienas priekšvakarā (nāve komponistu sasniedza 1999. gada 4. martā koncertturnejā Taiti. Viņa kapavieta ir Parīzē.)

Kremerata Baltica programma Veltījums Astoram Pjacollam, kas izskanēs arī Cēsīs, ir jau aprobēta un plaši pieprasīta. Tajā lieliski iederas arī Artura Maskata opuss Pusnakts Rīgā, kas tapis pēc Žaņa Lipkes memoriāla aicinājuma un ir veltījums Žanim un viņa dzīvesbiedrei Johannai – spilgtām personībām, kuras vienoja uzticība, mīlestība un pašaizliedzība. Par iedvesmas avotu komponistam kalpojusi arī noskaņa, kas valda Vudija Allena filmā Pusnakts Parīzē.

Gidons Krēmers atgriezīsies pavisam drīz, lai kopā ar pianistu Georgiju Osokinu, Kremerata Baltica čellisti Ģiedri Dirvanauskaiti un orķestra solistu ansambli 7. martā uzstātos Siguldā koncertzālē Baltais flīģelis. Siguldā skanēs Mečislava Veinberga, Friderika Šopēna un Fēliksa Mendelszona darbi. Čellam komponētās M. Veinberga 24 Prelūdijas zaudētajam laikam šoreiz izskanēs Gidona Krēmera pārlikumā vijolei solo, turklāt mūziku papildinās lietuviešu fotogrāfa Antana Sutkus videoinstalācijas. Kremerata Baltica oktetā spēlēs Džeralds Bidva, Daiņus Peseckis, Lins Vaļickis, Daiņus Podžuks (vijole), Kristina Anusevičūte, Vids Vekerots (alts), Ģiedre Dirvanauskaite un Pēteris Čirkšis (čells).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja