Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kurta Kobeina mantojums - dzīvāks par dzīvu

Pirmoreiz 1991. gadā izdzirdot grupas Nirvana dziesmu Smells Like Teen Spirit, pārņēma pirms tam vēl neizjustas trīsas. Tolaik aizgūtnēm tverot visu no sagrautā dzelzs priekškara viņas puses plūstošo - pankroku,_ heavy metal _un popmūziku, šīs dziesmas skanējumā varēja sajust to visu - līdzi dungojamu popmūzikas melodiju, griezīgu ģitāru, spēcīgu bungu ritmu un panku nihilismu.

Nešauboties, ka šī dziesma kļūs par tā laika jaunās paaudzes himnu, turpmākajos gados "apriju" arī visus pārējos Nirvana ierakstus - albumus Bleach (1989), Nevermind (1991) un Incesticide (1992). No rokmūzikas šķietami tālajā Nepālā 1993. gada nogalē atradu tolaik pavisam vēl svaigo pēdējo grupas albumu In Utero, kas jau skanēja kā kliedziens pēc palīdzības, un nākamajā pavasarī atlidoja ziņa par Nirvana līdera Kurta Kobeina pašnāvību. Ne tikai nāve 27 gadu vecumā viņu vieno ar Robertu Džonsonu, Džimu Morisonu, Džimiju Hendriksu un Dženisu Džoplinu, bet arī īsajā radošajā mūžā paveiktais, kas viņus visus padarījis par klasiķiem.

Britu ietekmīgā mūzikas žurnāla NME visu laiku labāko dziesmu topos jau gadiem Smells Like Teen Spirit ir pirmajā vietā. Protams, pāragra nāve vēsturiski pastiprina leģendas statusu, tomēr nav šaubu, ka Kobeina 90. gadu sākumā paveiktais šodien būtu nepārspēts, arī tiekot galā ar iekšējiem dēmoniem un tolaik izdzīvojot, jo, visticamāk, viņš ieslīgtu sevis atražošanā, kas būtu laba augsne jauniem depresijas uzplūdiem.

Tagad, 20 gadu pēc Kobeina nāves, ir paziņots, ka 20. februāri, kas ir viņa dzimšanas diena, turpmāk mūziķa dzimtajā Aberdīnā atzīmēs ar oficiālu brīvdienu, kas tiks dēvēta par Nirvana dienu. Jau kopš 2005. gada, iebraucot pilsētā, sveic Kobeina dziesmas nosaukums Come As You Are. Māju, kurā nākamais klasiķis jau agrā bērnībā atklāja talantus mūzikā un gleznošanā, viņa māte un māsa tagad gatavas pārdot kādam, kurš tur izveidos muzeju.

Savukārt no Aberdīnas netālajā Hoquaim pilsētiņā, kur Kobeins neilgi mitinājies, kā Nirvana diena turpmāk tiks atzīmēts 10. aprīlis - šajā datumā grupa Nirvana šogad tiks uzņemta rokenrola slavas zālē kopā ar Ketu Stīvensu, Kiss un Pīteru Geibrielu, kuru muzikālās karjeras sākušās gadu desmitus pirms Nirvana un ilgst joprojām. Bet Kobeina mantojums ir dzīvāks par dzīvu - atskanot Smells Like Teen Spirit ģitāras ievadakordiem jebkurā ballītē, arī XXI gadsimta jaunieši metas mežonīgā dejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja