Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvieši iestudējuši operu Honkongā

Atzīmējot komponista Riharda Štrausa 150. dzimšanas dienas gadu, 2014. gada 9. oktobrī pirmizrādi Honkongā piedzīvoja R. Štrausa opera Salome, kuru režisora Andreja Žagara vadībā veidoja radošā komanda no Latvijas - scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, videomāksliniece Ineta Sipunova, gaismu mākslinieks brits Kevins Vins-Džonss, kā arī režisora asistente Dace Volfarte un horeogrāfs Kirils Burlovs.

Iestudējuma muzikālais vadītājs bija Džons Nešlings, kurš diriģēja Honkongas filharmonijas orķestri.

"Četrās nedēļās uztaisījām izrādi ar diviem solistu sastāviem no Austrālijas, ASV un Eiropas. Šis ir Honkongas operas un Slovēnijas Nacionālā operas un baleta teātra Ļubļanā kopprojekts, pirmizrāde Ļubļanā plānota 2015. gada 22. janvārī," Dienai vēstīja A. Žagars, kurš patlaban atpūšas Austrālijā, Melburnā.

"A. Žagara iestudētā Salome ir neticami smalki nopulēta. Tā ir vizuāli iespaidīga un vērienīga savā mērogā. Šis nav tipiskais mūsdienu centiens parādīt notikumus modernākā vidē. Scenogrāfa Reiņa Suhanova veikums ir viens no labākajiem, kāds redzēts. Kad paceļas priekškars, skatītājs acumirklī nonāk citā pasaulē," lasāms vērtējumā www.hkeld.com. Recenzijā slavēta arī Kevina Vina-Džonsa meistarīgā gaismu režija ar gaišā un tumšā kontrastu un Inetas Sipunovas video. "Vienkāršās dekorācijas, papildinātas ar smalkām video projekcijām, veidoja lielisku fonu nokaitēto kaislību drāmai," vērtē www.scmp.com. Vērtētāji ir vienisprātis, ka "dziedātāji ir skaisti, ar spēcīgu balsi, lieliskiem izteiksmes līdzekļiem un atbildības sajūtu pret lomu" (www.hkeld.com).

"R. Štrausa 1905. gadā sarakstītā opera Salome nav pašsaprotama repertuāra izvēle Āzijas operas kompānijai, taču Honkongas opera riskēja," norāda www.asianreviewofbooks.com. Risks esot atmaksājies ar uzviju, jo "izrāde ir vienlīdz gan labi režisēta un aktieriski atveidota, gan vokāli pārliecinoša".

A. Žagars atklāj, ka Salomes darbību pārcēlis mūsdienu līdera/valdnieka Smart House cietoksnī Tuvajos Austrumos, valstī ar militāru diktatūru.

"Varam runāt par scenogrāfijas eksportu: to izgatavoja Latvijā un kuģa konteinerā veda divus mēnešus. Ar pedantiskajiem tehniskajiem darbiniekiem Honkongā četrās dienās perfekti uzbūvējām scenogrāfiju, ar visiem tehnoloģiskajiem risinājumiem iekārtajiem griestiem, kustīgajām žalūzijām," par iestudējuma tapšanu stāsta R. Suhanovs. Uzturoties Honkongā, kurā ir septiņi miljoni iedzīvotāju, viņu pārsteigusi cilvēku pieklājība un miers: "No rīta metro stacija ir ļaužu pilna, bet valda klusums, neviens nekliedz. Miers valda arī vietā, kur patlaban notiek protesti, - ielas ir tukšas, tikai nobloķētas ar miskastēm, jo darbalaikā visi strādā. Bet, ja kāds atļaujas barjeras aizvākt, ielās momentā ir simtiem tūkstošu cilvēku. Ja ierodas policija ar asaru gāzi - tad jau miljoni. Viņi ņem ar masu."

Diriģents Džons Nešlings uzaicinājis Žagaru iestudēt izrādi 2015. gadā Sanpaulu operā, savukārt Salomes iestudējuma producents ķīniešu tenors Vorens Moks piedāvājis veidot jaunu iestudējumu Honkongā 2016. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja