Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas vasara, Murkšķis un Šopēns. Pianiste Diāna Zandberga tiešsaistes solokoncertā Atzīšanās

Atzīšanās. Šādu nosaukumu pianiste Diāna Zandberga devusi solokoncertam, kuru viņa sniegs tiešsaistē no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) šovakar, 24. novembrī, plkst. 18. Tajā pirmatskaņojumu piedzīvos divu latviešu komponistu – Selgas Mences un Imanta Zemzara – klaviermūzikas darbi, līdztekus pievēršoties arī poļu romantisma klasiķa Friderika Šopēna daiļradei.

Jau vairākas reizes atceltais un ilgi gaidītais koncerts beidzot īstenosies šībrīža situācijai atbilstošā formātā – tiešraidē JVLMA mājaslapā. Tā būs pieejama bez maksas.

Sazvanīta tieši pēc ikrīta peldes Titurgas ezerā, Diāna Zandberga stāsta, ka koncertprogrammā Atzīšanās iekļauta romantisma ideju iedvesmota klaviermūzika. "Koncerts sāksies ar Selgas Mences cikla Vasaras vīzijas pirmatskaņojumu. Šovasar radītais cikls ir gavilēšana par Latvijas dabas skaistumu. Komponiste ar riteni braukāja pa Latviju, iespaidus pārtverot mūzikā filozofisku vispārinājumu līmenī. Tas ir ārkārtīgi skaists, gaismas piepildīts darbs – apliecinājums, ka viss spēks nāk no Latvijas dabas," atklāj pianiste.

Imanta Zemzara dramatiskajā Otrajā klaviersonātē (2004), pēc komponista vārdiem, attēlota paradīzes dārza pārpasaulīgā daile un nesasniedzamā sapņa zaudējums. Sonātes fināla vientulības tēmu paspilgtina intonācijas no Franča Šūberta dziesmas Dubultnieks. Koncerta pirmo daļu noslēgs Imanta Zemzara daudznozīmīgā skaņdarba Vēl viena ceļiniekfantāzija (2019) pirmatskaņojums Latvijā. Nosaukums atkal ved Šūberta virzienā, taču šīs ir dubultvariācijas, kur pirmā tēma ir Bēthovena solodziesma Murkšķis, bet otrā – brazīļu komponista Luī Bonfā slavenā dziesma, džeza standarts Karnevāla rīts no filmas Melnais Orfejs, kuras pamatā ir traģiskais stāsts par Orfeju un Eiridīki. "Murkšķis mēģina ceļot, satiekas ar Bonfā dziesmu, un galu galā neviens nekur neaizbrauc. Pērn rakstot šo darbu, Zemzaris bija pravietis, jo mēs vēl nezinājām, ka sāksies pandēmija un neviens nekur vairs nebrauks," atzīst Diāna Zandberga.

"Tumšā Valdemosas klostera mistika, sāpes par nepiepildītajām ilūzijām un atmiņas par neatgriezeniski zaudēto, kārtējais nežēlīgais slimības uzplaiksnījums ar krasām garastāvokļa maiņām – lūk, emocionāli psiholoģiskais fons, uz kura 1839. gada radās visā mūzikas vēsturē unikālais Friderika Šopēna 24 prelūdiju cikls (op. 28) ar vienotu dramaturģisko kompozīciju. Tas ir satriecoši patiess un smalki izjusts laika redzējums, kas aptver visu cilvēka dzīvi,»" pianiste saka par koncerta otrajā daļā iekļauto poļu klaviermākslas ģēnija miniatūru ciklu, kuru viņa atskaņos par godu tās autora 210. jubilejai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja