Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

No jaunām skaņām līdz ugunsšovam

Tembri reālie un virtuālie – Jaunās mūzikas festivālā Arēna

Nedaudz neparastāk saklausīt mūziku jau 17. reizi aicina Jaunās mūzikas festivāls Arēna, kas šoruden risināsies no 20. oktobra līdz 3. novembrim ne tikai Rīgā, bet arī Cēsīs un Liepājā. Šīgada festivālā klausītājus gaida latviešu un citzemju komponistu pasaules pirmatskaņojumi, tikšanās ar izciliem mūziķiem un neparasti muzikāli piedzīvojumi.

Devīzei Saklausi nākotni atbilst festivāla galvenais uzdevums – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu un atskaņošanu. Ar savu jauno programmu Texture of Groove, ieskandinot festivālu 20. oktobrī Vidzemes koncertzālē Cēsis un 27. oktobrī VEF Kultūras pils kamerzālē, sitaminstrumentu virtuozi Juris Āzers un Guntars Freibergs vēlas izcelt Latvijas koncertpraksē samērā maz sastopamo, bet jaudīgo mūzikas fenomenu – grūvu. Šis vārds nozīmē neatvairāmu ritmisku un melodisku dzinējspēku, kas liek sist ritmā kāju vai kustēties līdzi mūzikas pulsācijai. Šajā programmā skanēs mūzika, kuru autoru Alehandro Vinjao, Avnera Dormana, Džeikoba Drakmena biogrāfijā un skaņu rakstos atbalsojas Argentīna, Izraēla un Amerika, kā arī slavenais Parīzes IRCAM un Londonas multikulturālais kaleidoskops. Spektrs ir plašs – no impresionisma līdz minimālismam un modernismam.

Vieskoncertu Mūzika reāliem un virtuāliem instrumentiem. Timbre Unity and Timbre Masses Rīgas Reformātu baznīcā 21. oktobrī sniegs LENsemble no Lietuvas – čells, piecas (!) trompetes un divi taustiņinstrumenti, kuru varā ir likt atbalsoties simtiem virtuālu tembru. Programmā – baltiešu Rolanda Kronlaka, Egidijas Medekšaites, Vīkinta Baltaka, kā arī vācieša Tomasa Hummela un amerikānietes Džūlijas Volfas oriģinālmūzika.

"Koncerts Arēnā man būs pavisam īpašs, jo piedzīvošu satikšanos ar sev ļoti tuviem cilvēkiem gan dzīvē, gan mūzikā," Shipsea (Jānis Šipkēvics) saka par radošo vēstījumu, kuru kopā ar domubiedriem – bundzinieku Rūdolfu Dankfeldu, vokālisti Eviju Vēberi, ģitāristu Matīsu Čudaru un skaņuvīru Miķeli Putniņu – cels priekšā VEF Kultūras pils Lielajā zālē 23. oktobrī. Programmā Deivida Langa, Mārtiņa Brauna, Niko Mjūlija, Imanta Kalniņa dziesmas un Shipsea jaundarbi.

Arī šogad būs Klubu nakts – 2. novembrī klubā Nemiers –, kurā neprognozējamos skanējumus pirmoreiz papildinās ugunsšovs. Festivāla noslēgumā 3. novembrī Hotel Promenade Hika zālē Liepājā un 4. novembrī Rīgas Reformātu baznīcā pirmoreiz Latvijā koncertēs Maskavā dibinātais Kymatic Ensemble. Klasisko, baroka un tautas mūzikas instrumentu tembri mijiedarbosies mūsdienu krievu komponistu skaņdarbos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja