Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ordeņiem vietas nepietiek

Viņš dzied tāpat kā agrāk vai pat labāk. Sestdien, 17. maijā, Rīgā uzstāsies Pīters Geibriels

Daudzi roka klasikas un it īpaši progresīvā roka fani apgalvo, ka viņu interese par grupu Genesis izbeidzās 1975. gadā, Pīteram Geibrielam no tās aizejot un par solistu kļūstot bundziniekam Filam Kolinsam. Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad abi Genesis stumbra zari katrs savā virzienā turpināja plaukt un liekties pretī zemei no augļu smaguma.

Grupa sāka spēlēt popmūziku un par panākumu trūkumu sūdzēties nevarēja, turklāt bez jebkāda seksisma klātbūtnes, jo vienkāršo lāga vīru Filu Kolinsu atšķirībā no visai ekstravagantā Pītera Geibriela jaunībā par meiteņu mīluli iedomāties grūti. Pīters Geibriels izvērsa savu darbību krietni plašāk – kā labdarības aktīvists, veiksmīgs solomākslinieks, pasaules mūzikas popularizētājs savā izdevniecībā Real World Records un festivālā WOMAD (World of Music, Arts and Dance).

Šoreiz paldies nabadzībai

Pīters Geibriels, šķiet, ir viens no pateicīgākajiem māksliniekiem, kura koncertu organizēt Latvijā, jo viņu te labi pazīst. It īpaši, ja šajā turnejā viņš atskaņo pilnā garumā savu 1986. gada albumu So. Astoņdesmitajos gados, kad plates ar rietumvalstīs aktuālo mūziku šeit veikalos tikpat kā nebija dabūjamas, mūsu cilvēki pirka jebko, kas sniedza ieskatu viņpus dzelzs priekškara notiekošajā. Tādējādi pie Melodijas izdotās Pītera Geibriela plates So tika pat tie pasīvie mūzikas klausītāji, kuriem nebija savu galu pie ierakstu pirātiem un vienīgā mūzikas atskaņošanas ierīce mājās bija skaņuplašu atskaņotājs. Tolaik tas norādīja nevis uz hipsterīgu izsmalcinātību un stilīgumu kā tagad, bet nolaidīgu attieksmi pret savu muzikālo izglītošanos, jo katram sevi cienošam jaunietim tomēr bija magnetofons.

Melodija toreiz trāpīja tieši simtniekā – So kļuva par Pītera Geibriela populārāko albumu visā plašajā pasaulē. Slavas vārdus tam veltīja arī daudzu autoritāte un izglītotājs Seva Novgorodcevs savā BBC raidījumā krievu valodā. Tātad doties uz specializēto skaņuplašu veikalu, kas atradās turpat iepretī "centrālajam unītim" (tagad – Galerija Centrs), kur mūziku joprojām tirgo veikals Upe, un pirkt melni balto plati ar Pītera Geibriela seju patiešām bija vērts.

Sirreāls kultūršoks

Ar Alda Ermanbrika TV varavīksnes gādību, kas parādīja aizraujošo un novatorisko, uz citu tā laika klipu fona neierasti sarežģīto dziesmas Sledgehammer klipu, Pīteru Geibrielu iepazina daudzi, kuri pirms tam par viņu neko nebija dzirdējuši. Jo šis klips brīdī, kad čehu režisora Jana Švankmajera filmas Arsenāls vēl nerādīja, bija kultūršoks. Ap dziedātāja galvu riņķo vilcieniņš un papīra lidmašīna, pēc brīža tajā ietriecas dziedoši atrakciju parka elektromobiļi un āmuri, un punu vietā izaug papildu ekstremitātes. Pa vienu ausi iekšā, pa otru ārā traucas zivis un banāni, pēkšņi jau tā dīvainā sejas mīmika atdzīvojas nekad nepieredzētā augļu leļļu teātrī, no olām jau bezgalvaini izšķiļas un dejo vistu kautķermeņi (veģetārieši, piedodiet!), kaut kāda sirreāla gleznu galerija ar gospeļmeitenēm un pašās beigās – kosmoss.

Kur nu nenobrīnīties mums, ja pat MTV bija mute vaļā un savā 1987. gada balvu pasniegšanas ceremonijā šim klipam iedeva deviņas balvas, kas ir absolūts un nekad vairs nepārspēts rekords. Šis klips ir visvairāk rādītais MTV vēsturē. Mūsdienās, kad klipu veidošana notiek lielākoties datoros, retais spēs noticēt, ka ikviens Sledgehammer kadrs veidots pēc leļļu filmu principa kā atsevišķa kompozīcija, un, ja kinofilmas standarta ātrums ir 24 kadri sekundē, nav grūti izrēķināt, cik kadru kompozīciju mākslinieku animatoru komandai vajadzēja izveidot piecu minūšu klipam.

Bez jau pieminētajām daudzajām MTV balvām (pavisam kopā – trīspadsmit) Pīters Geibriels saņēmis arī trīs Brit Awards un sešas Grammy. Kaut arī viņš gandrīz četrdesmit gadu nedzied un nespēlē flautu Genesis sastāvā, vēsturi neviens nav izdzēsis, un 2010. gadā viņš tika uzņemts Rokenrola slavas zālē (kaut kas līdzīgs mūsu Gada balvai par mūža ieguldījumu) kā grupas dalībnieks. Daudzas reizes izskanējušas baumas par Genesis apvienošanos vecajā sastāvā, taču tas tomēr nav noticis. Nostalģijas māktie Geibriela fani kaut kādas līdzības ar viņa dziedāšanas manieri saskatīja īsajā periodā, kad par Genesis solistu Fila Kolinsa vietā kļuva Rejs Vilsons (iepriekš Stiltskin vokālists) un iznāca pēdējais grupas albums Calling All Stations (1997).

Neilgi pirms Rīgas koncerta Rokenrola slavas zālē oficiālā ceremonijā Geibriels tika uzņemts arī kā solomākslinieks kopā ar Brūsa Springstīna grupu E Street Band un jaunākas paaudzes, toties krietni īsākas karjeras laikā par leģendu kļuvušo Nirvana. ASV izdevums Time Pīteru Geibrielu nodēvējis par vienu no 100 ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaulē. Pateicoties ieguldījumam miera un cilvēktiesību veicināšanā, mūziķis saņēmis Miera cilvēka balvu no Nobela Miera prēmijas laureātiem.

Bez Keitas Bušas

Pīters Geibriels Latvijā ieradīsies savā turnejā Back to Front. Reklāmas vēstī, ka mūziķim uz skatuves pievienosies albuma So pirmās turnejas 1987. gada oriģinālsastāvs. Keitas Bušas fani, nesapriecājieties (albumā So viņa duetā ar Geibrielu dziedāja Don’t Give Up) – viņas gan Rīgā nebūs. Labā ziņa ir tā, ka dziedātāja pēc 35 gadu vilcināšanās kāpt uz skatuves ir izsludinājusi 22 koncertu sēriju Londonā šā gada augustā, septembrī un oktobrī. Tā būs atgriešanās ar vislielāko no burtiem "A", un drīzāk Pīters Geibriels aizies uz viņas koncertu kā viesis uzdziedāt nekā sagaidīs Keitu Bušu savā koncertā.

Līdzās izcilākajām karjeras dziesmām Pītera Geibriela šovā izskanēs viņa jaunākais muzikālais materiāls. Dziesmas Oh But un Why Don’t You Show Yourself (no filmas Words with Gods) citos koncertos jau guvušas atsaucību un būs dzirdamas arī Rīgā. Jāpiebilst, ka, būdams veterāns, Pīters Geibriels vienmēr ņēmis vērā laika tendences un izmantojis jaunākos tehnikas sasniegumus – to nesen varēja vērot šīs turnejas koncertfilmā uz lielā ekrāna kinoteātrī Splendid Palace. Pīteram Geibrielam šogad palika 64 gadi, taču viņa balss nav kļuvusi ne kripatiņu vārgāka – viņš dzied tāpat kā agrāk vai pat labāk, jo briedumam arī ir sava loma balss uzlabošanā. Pīters Geibriels sava koncerta uzbūvi salīdzina ar maltīti – tā būs trijās daļās. Sākums jeb uzkodas būs akustisks un atgādinās mēģinājumu gaisotni. Pamatēdiens būs elektroniskāks, savukārt saldā ēdiena vietā – albums So pilnā garumā. Labu apetīti!

Pīters Geibriels

Arēnā Rīga 17.V plkst. 20

Biļetes Ticketpro tīklā EUR 35,57–71,14


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja