Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Piedzimstiet no jauna ar Lēdiju Gāgu

Lai iesper zibens, gaudo suns, mēs šonakt piedzimsim no jauna, tad četros krastos degsies guns un lidos dzirksteles no kalna! Prāta vētra vēl pirms sešiem gadiem apdziedāja to, kas Lēdijai Gāgai aktuāls ir šobrīd. Dzimšana, atdzimšana, pārdzimšana un lidojošas dzirksteles no kalna ir popzvaigznes jaunā, šonedēļ dzimušā albuma Born This Way galvenās idejiskās stīgas.

Vēstījums, tēla koncepcija, visa vizuālā estētika Gāgai ir perfekti pārdomāta. Savu fanu leģioniem jeb mazajiem monstriem viņa translē pareizas, saprotamas un elementāras idejas. Mīliet sevi, esiet brīvi, meklējiet un paudiet savu identitāti, lai kāda tā arī būtu. Nepievērsiet uzmanību tam, ko par jums domā citi, – tās ir jūsu ugunskristības. Mamma monstrs (pati Gāga) vienmēr būs kopā ar jums! Gāgas kults viņas faniem kļuvis par reliģiju. Mūziķes koncerti ir sektas saiets – Gāga visus svētī, dod spēku un iedvesmu. Viņa sludina līdztiesību, seksuālo un kulturālo atvērtību. Gāga uzsver, ka savā daiļradē dod dzīvību jaunai rasei – humānistiem, kuriem nav nekādu aizspriedumu un kuri nenosoda nevienu citādi domājošu. Olas, grūtniecības pazīmes, reliģiski tēli un simboli, zārki – šos «grafiskos elementus», kuri ilustrē domu «kaut kas atmirst, kaut kas dzimst», Gāga akcentē sakarā ar albuma Born This Way izdošanu.

Gāgas mūzika iegūst pārliecinošāku skanējumu, ja tā tiek baudīta mītiski kultūrsociālajā  kontekstā. Citādi – tā absolūti neiedarbojas. Uzlieciet kādam kaut vienu albuma Born This Way dziesmu un pasakiet, ka tā ir planētas galvenā popzvaigzne, – jums nenoticēs. Gāgas mūzika nav ne stilīga, ne progresīva. Tā ir nevis vienkārša, bet apdullinoši, noziedzīgi un bezkaunīgi primitīva – tā traucas uz priekšu nenormālā ātrumā un savā ceļā apgāž pilnīgi visu. Tā spēj ātri iepatikties un tikpat ātri apnikt. Utilitāra mūzika fizioloģisku vajadzību apmierināšanai – ātrāk, augstāk, stiprāk, dziļāk.

Šīs dziesmas eksistē  ārpus labas gaumes un kvalitātes kritērijiem, Gāgas melodijas un zilbju salikumi atmodina pirmatnējos instinktus. Uzbudinoša sintezatoru rūkšana, nepiedienīgi ģitārsolo, estrādes saksofonu skaņas, latino ritmu laistīšanās, postdisko variācijas, flirts ar 90. gadu techno, house un trance vibrācijām – Gāgas jaunais albums ir milzīgs uzpūsts skaņu burbulis. Tik agresīvi uzbāzīgus piedziedājumus var dzirdēt tikai bijušās Dienvidslāvijas valstu priekšnesumos Eirovīzijā. Lēdijas Gāgas muzikālā orientācija atbilst arī konkursa Jaunais vilnis formātam.

«Tas ir Lēdijas Gāgas aizraujošākais paradokss – viņa ir foršākā, pārsteidzošākā, prātam neaptveramākā un radošākā māksliniece popmūzikas planētā, taču atļaujas skanēt kā 90. gadu sākuma tamponu Tampax reklāma,» albuma Born This Way recenzinā secina britu laikraksts The Guardian.

Vairāk lasiet žurnālā Izklaide TV ceturtdien, 26. maijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja