Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pirmais Baha mūzikas maratons Latvijā

Desmit stundās seši koncerti. Tik ambiciozs būs baroka mūzikas vecmeistara Johana Sebastiāna Baha 330. dzimšanas dienai veltītais viņa mūzikas maratons, kurš 28. martā norisināsies vienlaikus trijās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas zālēs visu dienu no plkst. 11 līdz plkst. 19.30.

Baha mūzikas maratonu organizējusi klavesīniste un ikgadējo starptautisko Baha kamermūzikas festivālu rīkotāja, Mūzikas akadēmijas klavesīna klases vadītāja Aina Kalnciema. Minētais koncertmaratons, protams, ir Baha mūzikas festivāla sastāvdaļa un ir iecerēts kā tā pavasara notikumu kulminācija.

Ikgadējais festivāls, kuru A. Kalnciema iedibināja 2001. gadā, notiek jau piecpadsmito reizi un nu jau par sevi atgādina ne tikai pavasaros, bet arī vasarā un rudenī Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Šāgada festivāla atklāšanas koncertā tieši Baha dzimšanas dienā 21. martā, kuru visā Eiropā nu jau trešo gadu svin kā Eiropas Senās mūzikas dienu, Aina Kalnciema jau muzicēja kopā ar pasaulē pieprasīto somu baroka vijolnieci Sirku Līsu Kākinenu-Pilku. Savukārt vēsturiskajā Mencendorfa namā 25. martā plkst. 17 uzstāsies viņas klavesīna klases studenti.

Diennakts ar Bahu

"Ideja uzplaiksnīja acumirklī, kā klikšķis. Tas notika pagājušajā gadā Budapeštā, kurp mani ielūdza čellists Balāžs Matē, kurš Latvijā jau viesojies kopā ar Austrijas baroka grupu un arī Hordi Savalju. Baha mūzikas maratonā Budapeštas jaunajā koncertnamā dienas gaitā vienlaikus vairākās zālēs norisinājās ap 15 koncertiem, un visi bija publikas pilni. Iedomājos - kāpēc gan ko līdzīgu neizdarīt Latvijā?" stāsta Aina Kalnciema un norāda arī uz krāšņo un demokrātisko Baha godāšanas vērienu Leipcigā, kur Baha mūzikas maratoni ik vasaru notiek brīvdabā - galvenajā pilsētas laukumā. Tie ilgst veselu diennakti, un tajos Baha mūzika skan pārsteidzošā radošā daudzveidībā - līdz pat pārtvērumiem džezā un eksperimentālā jaunajā mūzikā.

Ciets rieksts

Bet kur Baha mūzikas maratons varētu notikt Latvijā? "Tikai Mūzikas akadēmijā, kur Lielajai zālei un Ērģeļzālei 2012. gadā piepulcējās augstskolas otrajā korpusā izbūvētā LMT kamerzāle. Spēlēt aicināju mūsu profesorus, koncertējošos māksliniekus." Aina Kalnciema priecājas, ka visi, kurus viņa uzrunāja, bija atsaucīgi un uzreiz piekrita. "Esmu viņiem ļoti pateicīga, jo Bahs ir ciets rieksts. Ikvienam māksliniekam tā ir pārbaude pašam sev. Baha mūzikas maratons ir iespēja saklausīt katra mākslinieka īpašo attieksmi pret J. S. Baha daiļradi un salīdzināt izpratni par šīs nemirstīgās mūzikas interpretāciju," paskaidro Aina Kalnciema.

Baha mūzikas maratonā skanēs ērģeles, klavesīns, klavieres, vijole, instrumentālie ansambļi, koris. Visas dienas gaitā klausītājiem būs iespēja iepazīt dažādus J. S. Baha daiļrades virzienus. Plkst. 11 maratonu sāks vērienīgs ērģeļmūzikas koncerts, kuru sniegs JVLMA ērģeļu klases vadītāja Vita Kalnciema. Turpinājumā plkst. 12.30 izsmalcināts klavesīna koncerts klavesīnistes Ievas Salietes sniegumā. Trešajā koncertā plkst. 14 būs iespēja vērtēt Hansa Eislera Mūzikas akadēmijas (Berlīne) rektora, diriģenta Jerga Pētera Veigles un JVLMA kora sadarbību. Šī programma, kurā skanēs Baha un vācu XIX gs. komponista un dzejnieka Karla Augusta Pētera Kornēliusa motetes, kā arī Makša Rēgera kora opusi, ir rezultāts meistarklasēm, ko viesdiriģents visu nedēļu sniedzis par J. S. Baha darbu atskaņošanas stilu un tehniku.

Plkst. 16.30 JVLMA Senās mūzikas katedras studenti izpaudīsies baroka mūzikas programmā. Plkst. 18 ar J. S. Baha klaviermūzikas pasauli iepazīstinās pieredzējuši un virtuozi pianisti - Juris Kalnciems, Ventis Zilberts, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis un Toms Ostrovskis. Noslēgumā plkst. 19.30 JVLMA studentu orķestris muzicēs kopā ar izciliem solistiem - vijolnieci Evu Binderi un pianistiem Andreju Osokinu un Sergeju Osokinu. Muzikālo sniegumu bagātinās pašu mūziķu komentāri. Biļešu cenas, sākot ar 3 eiro. Mūzikas skolu audzēkņiem ieeja bez maksas, uzrādot apliecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja