Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Positivus: VDI lēmums ir absurds un ir jau pārsūdzēts

Valsts darba inspekcija (VDI) sodījusi ar 4000 latu naudas sodu festivāla "Positivus" rīkotājus, jo pasākuma laikā gandrīz 200 personas bija brīvprātīgie nodarbināti bez darba vai citiem līgumiem, informēja  VDI pārstāve Sarmīte Bunka-Brilijonka. “Positivus” festivāla rīkotāju pārstāvis Ģirts Majors portālam Diena.

lv pastāstīja, ka šo lēmumu uzskata par absurdu un tas jau ir pārsūdzēts. Viņš arī piebilda, ka VDI lēmums bijis zināms jau pirms mēneša, līdz ar to nav izprotams, kādēļ tieši šodien tas publiskots.Ģ.Majors norādīja - VDI savu lēmumu ir balstījusi tikai uz Darba likumu un nav ņēmusi vērā Biedrību un nodibinājumu likumu kurā ir paredzētas brīvprātīgo darba attiecības. “Tāpat mūs izbrīna, kādēļ par šo it kā pārkāpumu piemēro sodu tikai mūsu pasākumam, bet brīvprātīgo darbu izmanto arī daudzi citi pasākumi kuros arī ir ieejas maksa -  Dziesmu svētki, _Nordea _maratons, Pasaules čempionāti basketbolā un hokejā un daudzi citi. Tāpat brīvprātīgo darbs ir ierasta prakse jebkurā Eiropas populārās mūzikas festivālā, tādēļ būtu muļķīgi, ja izrādītos, ka tiesību normas Latvijā ir pretrunā ar Eiropā esošo praksi,” pauda Ģ.Majors.Viņš arī atgādināja – Eiropas Komisija šī gada  decembrī atklāja Eiropas Brīvprātīgā darba gadu – tas būs 2011. gads. Kā vēsta portāla Diena.lv arhīvā atrodamā informācija, šī gada ietvaros visā Eiropas Savienībā notiks daudz dažādu aktivitāšu, lai  pievērstu cilvēku uzmanību brīvprātīgo darbam, rosinātu tam pievienoties un pievērstos problēmām, ar kādām nākas saskarties brīvprātīgā darba veicējiem un organizatoriem.VDI 16.jūlijā pārbaudīja SIA "Positivus grupa" un biedrības "Inter-Cultural Music Association" organizēto mūzikas festivālu "Positivus" Salacgrīvā.Pārbaudes laikā uz vietas festivālā, kā arī vēlāk, veicot dokumentu pārbaudi, tika konstatēts, ka festivāla suvenīru tirgošanā, ieejas biļešu skenēšanā, ieejas aproču pārbaudē un dažādos citos ar festivāla norisi saistītos darbos brīvprātīgi tika nodarbināti 162 jaunieši.Brīvprātīgo piesaisti festivāla organizatoriskiem darbiem veikusi biedrība "Inter-Cultural music association", savukārt brīvprātīgo darbu vadīja SIA "Positivus grupa" pārstāvji.Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka ar brīvprātīgajiem darbiniekiem nebija noslēgts darba līgums vai kāds cits civiltiesisks līgums. Tas nozīmē, ka šīs 162 personas tika nodarbinātas nereģistrēti, par ko VDI piemēroja naudas sodu Ls 4000.Valsts darba inspekcija uzsver, ka brīvprātīgo darbu nedrīkst saistīt ar peļņas gūšanu. Un šajā konkrētajā gadījumā brīvprātīgais darbs tika izmantots juridiskas personas interesēs, jo koncerts nebija "nekāds labdarības pasākums", interesentiem, piemēram, par ieeju koncertā.

(papildināta ar Ģ.Majora viedokli un informāciju par Eiropas Brīvprātīgā darba gadu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija piedalās Frankfurtes grāmatu tirgū

Laikā no 16. līdz 20. oktobrim Latvija ar nacionālo stendu piedalīsies Frankfurtes grāmatu tirgū (Frankfurter Buchmesse), kuru šogad apmeklēs ne tikai izdevēji un rakstnieki, bet arī Latvijas R...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja