Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgā koncertēs ASV džeza vēstniece Keita Makgerija

Festivāls "Rīgas ritmi 2008" Ziemassvētku ieskaņas koncertā piedāvā amerikāņu džeza vokālistes Keitas Makgerijas (Kate McGarry) koncertu 5. decembrī Rīgā, Lielajā Ģildē plkst. 19.

Šomēnes dziedātāja izraudzīta ASV džeza vēstnieces amatam 2009. gadam, par ko pati stāsta: «ASV Valsts departaments mani izvēlējies, lai es nākamgad reprezentētu Ameriku kā Džeza vēstniece. Es došos mēnesi ilgā ceļojumā kopā ar blūza grupu, daloties mūsu kultūras mantojumā ar pasauli. Tas man ir liels gods.»
Mūzikas kritiķi Keitas Makgerijas balsi dēvē par vienu no dabiskākajām, maigākajām un inteliģentākajām mūsdienu džeza mūzikā. Tiek izcelta dziedātājas spēja virtuozi izmantot un interpretēt dažādus muzikālus avotus – gan džeza klasiku, gan mūsdienu popa, roka un folkmūzikas oriģinālus – tajā pašā laikā radot tikai sev raksturīgu skanējumu un mūziku. «Keita Makgerija ir džeza dziedātāja ar vienu no tām dabiski vieglajām balsīm: viņas artikulācija un intonācija ir tikpat dzidra kā runājot, neziedojot ne drusciņas emociju. Viņa manevrē ar reģistriem tikpat dabiski, kā mirkšķinot acis, un bez mazākās piepūles spēj sadziedāties ar Čiku Korea un Bobiju Makferinu,» raksta Santa Cruz Review.

Dzimusi lielā, muzikālā ģimenē Masačūsetsā, Keita Makgerija sāk muzicēt jau bērnībā. Tālāk seko studijas Afro-amerikāņu mūzikā un džezā, ko papildina mācības pie izcilā džeza saksofonista Ārčija Šepa. Tieši to var uzskatīt par Keitai raksturīgā dabiskā un vieglā vokālā stila attīstības sākumu.
Pēc bakalaura grāda iegūšanas dziedātāja pārceļas uz Losandželosu, kur gūst panākumus, piedaloties pilsētas džeza mūzikas dzīvē, kā arī iedziedot vokālu filmām un reklāmām Holivudā. Pēc laika Keita atgriežas austrumu krastā, kur turpina muzikālo izglītību indiešu meditācijas templī, dziedot un mācoties indiešu sakrālo mūziku.   

Savu debijas albumu Easy to Love (Vital Music, 1992) Keita izdeva patstāvīgi. Tomēr kā nopietns pagrieziena punkts izpildītājas karjerā uzskatāms 2003.gads, kad Keita kļuva par pirmo (un līdz šim vienīgo) vokālisti, kas parakstījusi kontraktu ar ierakstu kompāniju Palmetto Records. Seko šajā firmā izdotie albumi Show me (2003), Mercy Streets (2005), taču tieši Target (2007) dziedātājai nes starptautiskus panākumus, ierindojoties ASV nacionālo džeza mūzikas topu pirmajās vietās. Kritiķi vienbalsīgi atzīst, ka ar šo albumu Keitas talants atklājas pilnībā. Šogad klajā nāca viņas jaunākais albums Less is More...Nothing is Everything.

Papildus Keita iesaistās dažādos sadarbības projektos, kā piemēru var minēt Freda Herša dziesmu ciklu Leaves of Grass, kurš ieguvis Guggenheim apbalvojumu, sadarbība ar Grammy balvas ieguvēju Mariju Šneideri u.c. Keita ir redzama arī improvizētā uzstāšanās kopā ar Bobiju Makferinu, izpildot Smile Čika Korea 60 gadu jubilejas koncertā, DVD Rendezvous, 2005.

Kopā ar Keitu Makgeriju Rīgā uzstāsies ģitārists un viņas dzīvesbiedrs Kīts Ganzs (Keith Ganz), ar kuru kopīgi realizēti vairāki projekti, kā arī basists Johans Veidenmulers (Johannes Weidenmeuller) un sitaminstrumentālists Dans Rīzers (Dan Rieser), kurš ilgus gadus strādājis kopā ar Noru Džonsu. Koncerta programmā iekļautas kompozīcijas no jaunā albuma, dzirdēsim džeza klasiku un mūsdienu mūziku, kā arī veltījumus Ziemassvētkiem.

Biļetes uz koncertu var iegadāties Biļešu Servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv
Papildus informācija: www.rigasritmi.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja