Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skorpiona dzēliens salds

Vācu rokgrupa Scorpions, kas iepriekš Rīgā uzstājās savā atvadu turnejā, tāpat kā norvēģu trio A-ha, tūliņ atkal būs klāt

Balādes Wind of Change un Still Loving You ir vācu rokgrupas Scorpions vizītkarte, lai kā paši mūziķi gribētu, lai pirmām kārtām tiek uzskatīti par hārdroka un heavy metal grupu. Abas pieminētās dziesmas skanējušas neskaitāmās roka balāžu izlasēs, un tā gluži nav, ka tikai Austrumeiropā, kā mums varētu likties, jo Scorpions bija viena no pirmajām, ja ne pati pirmā Rietumu rokgrupa, kurai 80. gados tika klāt un kuru nointervēja latviešu mūzikas žurnālists – tolaik vienīgā Latvijas radio ārzemju mūzikas raidījuma Būsim pazīstami vadītājs Arvīds Mūrnieks.

Turnejā Savage Amusement 1988. gadā Scorpions kļuva par otro Rietumu rokgrupu (pēc Uriah Heep), kas uzstājusies Padomju Savienībā. Pēc gada vācu mūziķi atgriezās Maskavā, lai kopā ar Mötley Crüe, Oziju Osbornu, Skid Row, Bon Jovi un citiem piedalītos Moscow Music Peace Festival, turpinot metināt caurumus jau neglābjami rūsējošajā dzelzs priekškarā.

Pārmaiņu vējš

Pirmā no pieminētajām dziesmām – Wind of Change –, kas kļuva par Austrumeiropas politisko pārmaiņu un Berlīnes mūra krišanas neoficiālo himnu, ir viens no visu laiku veiksmīgākajiem singliem – pasaulē pārdoti vairāk nekā 40 miljonu tā kopiju. Droši vien, pateicoties šai dziesmai, Scorpions mūziķi tika aicināti kā viesmākslinieki Rodžera Votersa grandiozajā koncertā The Wall Berlīnē 1990. gadā, kurā viņi izpildīja Pink Floyd dziesmu In The Flesh.

Otru slaveno balādi – Still Loving You – amerikāņu televīzijas kanāls VH1 ierindojis 22. vietā visu laiku spēcīgāko balāžu sarakstā, jo Klausa Meines vokāls un raudošie ģitāru solo nudien plosīja sirdi ne vienam vien mīlētājam arī pie mums, kur vēl tumšajā 1984. gadā, iespējams, daudzi domāja, ka šis hits nācis no neaizsniedzamās sapņu zemes Amerikas – dziesmas klips patiešām filmēts Dalasā, un tai pat aiz okeāna bijuši vācu grupai netipiski lieli panākumi. Daudz roķīgāko dziesmu Rock You Like a Hurricane kanāls VH1 ierindojis 18. vietā simt visu laiku labāko hārdroka dziesmu sarakstā, savukārt žurnāls Rolling Stone nodēvējis Scorpions par heavy metal varoņiem. 2011. gadā viņi spēlējuši smagās mūzikas lielfestivālā Wacken.

Roka dinozauri

Scorpions ir viena no vecākajām joprojām dzīvajām rokgrupām pasaulē – pērn tā sāka svinēt savu 50 gadu jubileju ar turneju Return to Forever, kas notiek, par spīti pirms dažiem gadiem izsludinātajam, ka iepriekšējā turneja būs atvadas no klausītājiem. Grupas solists Klauss Meine stāsta: "Sākot trīs gadus ilgo atvadu tūri, šķita, ka tā būs ļoti gara, taču tā paskrēja daudz ātrāk, nekā bijām iedomājušies. Jo tuvāk nāca pēdējais koncerts 2012. gada decembrī, jo vairāk apzinājāmies, ka tās nav beigas. Šī turneja bija ļoti spēcīga. Stāvot uz skatuves un redzot tik daudz fanu, ieskaitot jauno paaudzi, kam patīk mūsu mūzika, nolēmām turpināt. Spēlēt trim paaudzēm ir ļoti iedvesmojoši. Vēl nav pienācis brīdis likt malā ģitāras!"

Pirmdien, 22. februārī, Scorpions atkal uzstāsies Arēnā Rīga. Koncerta apmeklētājiem, protams, būs iespēja dzirdēt leģendārās kompozīcijas, kas mūziķus padarījušas par smagās mūzikas superzvaigznēm, kā arī novērtēt dziesmas no jaunākā albuma Return to Forever, kas izdots, atskatoties 50 gadu ilgajā kolektīva pastāvēšanas vēsturē. Mūziķi pārcilājuši dučiem neizdoto dziesmu, vairākas no tām ieguvušas jaunu skanējumu. Albumā iekļautas arī dažas labi zināmo kompozīciju agrīnās versijas un maz dzirdēti koncertieraksti.

Scorpions sastāvs tagad ir diezgan internacionāls, un to vairs nevar dēvēt tikai par vāciešu kolektīvu. Grupā joprojām spēlē tās dibinātājs – ģitārists Rūdolfs Šenkers, vokālists Klauss Meine, kurš pievienojās grupai 1969. gadā, soloģitārists Matiass Jabss (no 1978. gada), pie bungām ir amerikānis Džeimss Kotaks, basģitāru spēlē polis – Pavels Macivoda, kurš pirms pievienošanās slavenajai grupai 2003. gadā spēlējis džeza un avangarda roka grupās.

Scorpions
Arēnā Rīga 22.II plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 40–70 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja