Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trīskāršas svinības vienā koncertā

Imanta Kalniņa, Menueta un Latvijas jubileja Dzintaros

Kur teikts, ka dzimšanas dienas koncerti jārīko tieši dzimšanas datumā un tikai apaļajās jubilejās? Šogad maijā Imantam Kalniņam apritēja 77 gadi, taču to jau janvārī apsteidza diriģenta Jura Kļaviņa un Latvijas Universitātes absolventu kora Jubilate sarīkots Imanta Kalniņa mūzikas koncerts. Šis koris būs arī viens no dalībniekiem trīskāršajā dzimšanas dienas koncertā Menuets, Kalniņš, Latvija. 50, 77, 100, kas Dzintaru koncertzālē notiks 2. septembrī. Tajā tiks godināta arī Latvijas simtgade un grupas Menuets pastāvēšanas pusgadsimts.

Koncerta pirmajā daļā muzicēs grupa Turaidas Roze, LU absolventu koris Jubilate, bērnu koris Omnes Aijas Kukules vadībā, solisti, ilggadējie Imanta Kalniņa dziesmu izpildītāji Uģis Roze un Olga Rajecka, aktrise Rēzija Kalniņa, kā arī mūziķi Aivars Gudrais (ģitāra), Modris Laizāns (basģitāra), Juris Kristons (taustiņinstrumenti), Ivars Kalniņš (bungas). Vakara otrajā daļā uz skatuves kāps Menuets – gan ar Imanta Kalniņa, gan Adriana Kukuvasa, Jura Sējāna un Jura Kulakova dziesmām. Pats Imants Kalniņš, kuru reti var sastapt viņa mūzikas koncertos, šoreiz solījis būt klausītāju rindās. Labi vien ir, ka koncerts nav īstajā svētku datumā, jo dzimšanas dienu Imants Kalniņš vienmēr pavada mājās kopā ar saviem vistuvākajiem cilvēkiem. Viņš izstāsta: "Mēs vienmēr klājam svētku galdu, bet viesu nav. Manā dzimšanas dienā piedalās tikai mājas ļaudis."

Imants Kalniņš ir ne tikai brīnumskaistu, neatkārtojami melodisku dziesmu un vērienīgu lielopusu (septiņas simfonijas, oratorijas) autors. Viņa radītā mūzika, tajā ietvertās sajūtas, brīvības ilgas un pārliecība ir ļoti svarīga Latvijas kultūras vēstures sastāvdaļa. Vairākas paaudzes savu mūzikas mīlestību un patriotisko izjūtu auklējušas, klausoties Imanta Kalniņa dziesmas, oratorijas, simfonijas, kino mūziku. Viņš ir mūsu brīvības dziesminieks. Viņa 4. simfonijas atskaņojumus Rīgas Lielajā ģildē šturmēja 70. gadu jaunieši, kuri pirmo reizi spēra kāju akadēmiskās mūzikas koncertzālē. Līdz sirds dziļumiem saviļņojošā mūzika filmai Pūt, vējiņi!, kuras fragmenti skanēs arī svētdienas koncertā, vispār ir šedevrs, kāda otra latviešu mūzikā nav un nebūs. Dziesma, ar ko tu sācies – viss, par ko domājām un kas mūs vienoja tad, kad runāt vēl varējām tikai zemtekstos.

"Neesmu pārtraucis rakstīt dziesmas. Vai daudz? Kālos kā reņģes vai nēģus nemērīsim. Ja par pēdējo laiku pieņemam šo gadu, ir radušās vairākas dziesmas ar Broņislavas Martuževas vārdiem. Šī brīnišķīgā sieviete Latvijas laukos vienlaikus ir Dieva dota dzejniece. Ja dzejolis uzrunā, tad arī dziesma ilgi nav jāgaida," saka Imants Kalniņš. Olga Rajecka īpaši priecājas par dziesmu Paldies, kuru šovasar jau nodziedājusi Imantdienās.

Top komentāri

Ģeniālākais
Ģ
dzīvais latviešu komponists. Tiesa, labākie darbi jau pagātnē, taču, piem., Vasks arī ir izrakstījies, turklāt Vasks nav sarakstījis tik daudz ģeniālas mūzikas kā Im. Kalniņš. Visos žanros, kuros komponējis, viņa labākie darbi ir arī latviešu labākās mūzikas skaitā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja