Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Versija par Emīla Dārziņa personību

Projektā Dārziņš tapusi multimediju izstāde un dejas pieredze.

"Šis projekts ir ļoti nobriedis. Kad sākās pandēmija, radās vairāk laika, ko varēju veltīt grāmatām. Man priekšā bija divas grāmatas par komponistu Emīlu Dārziņu. Kad izlasīju Zanes Gailītes Mēness meti, saules stīga: Emīls Dārziņš un Maijas Krekles Melanholisko valsi, tās tik ļoti aizķēra! Lasot grāmatas, bija tik daudz emociju – žēl jaunā vīrieša, es viņam jutu līdzi, viņš mani aizrāva ar savu personību, bet tajā pašā laikā mani daudz kas kaitināja. Es iedomājos: ja satiktu viņu tagad – vai mums būtu, par ko runāt? Un tas viss gluži kā tādas ainiņas salikās prāta, acu priekšā," par ideju Dārziņa traģisko stāstu izmantot radošā projektā aizrautīgi stāsta horeogrāfe Liene Grava. Par ieceri viņa izstāstīja kolēģim dejotājam Artūram Nīgalim.

"Nolēmām mēģināt emocijas ielikt dejas valodā, vēl nedomājot, ka varētu tapt izrāde," piebilst Liene Grava. Taču nejaušas tikšanās, sarunas, un par ideju ieinteresējās režisors Roberts Rubīns. Tad jau arī nākamais solis – piesaistīt mūzikas apskatnieku Orestu Silabriedi. Kopīgi tapa iecere par multimediālu izstādi, kas stāsta par komponistu, kura iemīļotās melodijas un traģiskais mūžs visos laikos rosinājis pārdomas par to, kā radošam garam sadzīvot ar savu identitāti un kā cilvēka izdarītās izvēles ietekmē viņa dzīves gaitu.

Rīgas mākslas telpā septiņās istabās, kuras izveidojusi scenogrāfe Ieva Kauliņa, izstādīti mākslinieces Kristīnas Rubīnes autortehnikā darināti mākslas darbi. Viņa kā vadmotīvu izvēlējusies izmantot pinumu tehniku. Kosmoss, ainavas un jūras skati rada noskaņas, savukārt fotogrāfiju attiecības ar pinumiem, kuri tiek atklāti un atrauti, dod smalku mājienu par Emīla Dārziņa dzīves notikumu pavērsieniem un drāmām.

Skatītāji varēs lasīt citātus no periodikas, dzirdēt Emīla Dārziņa mūzikas lauskas, dzejoli, video un skatīt kādu zīmīgu Emīlijas Gruzītes gleznu. "Tur ir informācija par Emīla Dārziņa personību. Un tā aizved uz performances sadaļu, kurā Artūrs Nīgalis izdejo emocijas," stāsta Liene Grava. Viņa piekrīt, ka vairumam Dārziņa vārds viennozīmīgi saistās ar Melanholisko valsi, taču Orests Silabriedis aicināja pievērsties komponista iesāktajai operai Rožainās dienas. "Mēs sev uzdevām jautājumu – vai Emīls Dārziņš, ja nebūtu gājis bojā tik agrā vecumā, pabeigtu šo operu? Un vai tā rezultētos ar panākumiem?" Izstāde

Rīgas mākslas telpā skatāma līdz 21. augustam, bet dejas izrāde notiks 28. jūlijā, 10. un 11. augustā. Oriģinālmūziku izrādei sacerējuši elektroniskās mūzikas autors Oyaarss un ģitārists Mārcis Auziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja