Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vestards Šimkus, LNSO un Ainārs Rubiķis koncertēs Rēzeknē un Rīgā

10. septembrī Latgales vēstniecībā Gors un 11. septembrī uz Lielās ģildes skatuves uzstāsies pianists Vestards Šimkus un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO). Koncertā Čaikovskis, Grīgs un Rahmaņinovs varēs dzirdēt pasaulslaveno komponistu Pētera Čaikovska, Edvarda Grīga un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbus. Pie diriģenta pults - Ainārs Rubiķis, informēja koncerta rīkotāji.

Vairāku starptautisku konkursu laureāts Vestards Šimkus izpelnījies klausītāju un kritiķu atzinību, sadarbojoties ar tādiem diriģentiem kā Andris Nelsons, Vasilijs Sinaiskis, Karels Marks Šišons, Teodors Kurendziss. Pianists uzstājies Eiropā, ASV, Vidējos Austrumos, Ķīnā un Japānā. Šimkus regulāri sadarbojas ar LNSO – iepriekš kopīgas koncertprogrammas izskanējušas Jūrmalā, Liepājā, Tallinā, kā arī Cēsīs, festivālā LNSO vasarnīca.

Koncerta muzikālā vadība būs diriģenta Aināra Rubiķa rokās. Ainārs karjeru veido galvenokārt kā operu diriģents. Kopš 2018. gada viņš ir Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs. No 2012. līdz 2014. gadam Rubiķis bija Novosibirskas akadēmiskā operas un baleta teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, un viņa Sibīrijā iestudētās izrādes izpelnījās augstus vērtējumus. Ainārs Rubiķis diriģējis izrādes Maskavas Lielajā teātrī, Barselonas Liceu teātrī, Čikāgas Liriskajā operā un citur. Spilgta sadarbība ar LNSO diriģentam norisinājās pagājušā gada martā, atskaņojot neparastu simfonisko koncertu – stāstot Šekspīra un Mendelszona romantisko pasaku Sapnis vasaras naktī.

Koncerts iesāksies ar Pētera Čaikovska uvertīru Negaiss. Tas ir pirmais nozīmīgais Čaikovska skaņdarbs orķestrim, tapis vēl studiju laikā. Iedvesmu opusam jauneklis ņēma no Aleksandra Ostrovska nesen uzrakstītās lugas Negaiss. Tā kā Čaikovska kompozīcijas pasniedzējs Antons Rubinšteins pamatīgi nokritizēja veikumu, uvertīra iegūla plauktā un pirmatskaņojumu piedzīvoja tikai trīs gadus pēc Čaikovska aiziešanas mūžībā. Luga Negaiss stāsta par nelaimīgu un nepiepildītu mīlestību, kurai iespējams tikai traģisks noslēgums. Šīs emocijas jūtamas arī Čaikovska uvertīrā.

Koncerta pirmo daļu noslēgs skaņdarbs, kuru ikviens atpazīst jau pēc pirmajām notīm – Edvarda Grīga Koncerts klavierēm un orķestrim laminorā op. 16. Tas sarakstīts 1868. gadā, kad Grīgam bija tikai divdesmit pieci gadi, jau tobrīd izpelnoties atzinību no zināmā komponista Franča Lista. Norvēģu mūzikas pirmais starptautiski ievērojamais komponists Edvards Grīgs plašākai publikai pazīstams galvenokārt ar lielisko Klavierkoncertu un mūziku Henrika Ibsena lugai Pērs Gints.

​Savukārt koncerta otrajā daļā varēs dzirdēt Sergeja Rahmaņinova Otro simfoniju miminorā op. 26. Simfonijas melnrakstu Rahmaņinovs pabeidza 1907. gada sākumā un paziņoja draugiem, ka nekad vairs nerakstīs simfonijas – viņš sevi neuzskata par pietiekami meistarīgu šim žanram, turklāt viņa Pirmā simfonija piedzīvoja smagu izgāšanos. Tomēr tajā pašā gadā komponistam piedzimst meita, un, priecīgā notikuma iedvesmots, viņš turpina darbu pie simfonijas instrumentēšanas. Šī simfonijā LNSO ir zīmīga – par tās lasījumu Vladimira Fedosejeva vadībā LNSO ieguva Lielo mūzikas balvu 2013 kategorijā Gada koncerts.

Koncerta apmeklētāji aicināti ierasties uz koncertu vismaz pusstundu pirms koncerta, izvairoties no drūzmēšanās un ieņemot vietas zālē laicīgi.

Ievērojot ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītos nosacījumus, Lielās ģildes Lielā zāle vienā vakarā spēj uzņemt aptuveni 300 cilvēku, kas ir gandrīz uz pusi mazāk nekā normālos apstākļos. Tādēļ LNSO aicina tos, kas biļetes iegādājušies pavasarī, veikt 11. septembra koncerta biļešu pārreģistrāciju. To iespējams izdarīt tikai Lielās ģildes kasē, kas atvērta katru darbdienu no 12.00 līdz 19.00. Priekšroka tiks dota LNSO abonementu īpašniekiem.

Tie, kuri ierobežoto vietu skaita dēļ biļetes pārreģistrēt nepaspēs, biļeti kasē varēs apmainīt pret naudu. Lai nodrošinātu iespēju koncertu vērot arī tiem, kas nepaspēja apmainīt biļetes, koncerts bez maksas būs redzams arī tiešraidē LNSO mājaslapā.

Plašāka informācija LNSO mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja