Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

2023. gads populārajā mūzikā. Hiphops un dzelzceļa shēma

Nebūs melots, sakot, ka populārajā mūzikā 2023. gadā ir dominējis hiphops un pašmāju klasiķi

Visskaļākie notikumi latviešu populārajā mūzikā 2023. gadā ar skatu pagātnē bijuši pirmoreiz astoņdesmito gadu zelta sastāvā pēc ilgiem gadiem apvienotās Jāņa Lūsēna grupas Zodiaks turneja visā Latvijā, Zigmara Liepiņa rokoperas Lāčplēsis jaunais uzvedums divās izrādēs Lielvārdē un Rīgā, kā arī grupas Skyforger koncerts no padomju laika pieminekļa atbrīvotajā un atjaunotajā Uzvaras parkā Lāčplēša dienā.

Nebūs melots, sakot, ka populārajā mūzikā 2023. gadā Latvijā ir dominējis hiphops. Divi pārpildīti amerikāņu superzvaigznes 50 Cent koncerti Arēnā Rīga. Izpārdoti arī anša, Fiņķa, Artura Skuteļa koncerti, noticis otrais hiphopa festivāls Straume Līgatnē. Žanra superzvaigznes anša albums Liela māksla, kas 2020. gada labākā albuma statusu izpelnījās gan pēc Zelta mikrofona, gan Austras balvas žūrijas domām, izdots vinila platē, šajā formātā izdots arī Gustavo klasiskais albums Beidzot! un no jauna tapušais Netīro cilpu (ansis un 181h) albums Melnezera grāmata ar daudzu Latvijas pašlaik aktuālo reperu piedalīšanos. Šā gada nogalē, 28. decembrī, Arēnā Rīga ir gaidāmi hiphopa svētki – līdz šim vērienīgākais Ozola koncerts.

Arī mūsu lielākais festivāls Positivus līdz ar pārcelšanos uz Rīgu ir kļuvis par hiphopa festivālu, tomēr ir jāņem vērā, ka hiphops biedrojas ar visdažādākajiem žanriem (no klasikas līdz rokam un džezam), kuros reperu muzikālā pavadījuma veidotāji jeb bītmeikeri smeļas idejas un fragmentus jeb semplus, tāpēc nākotnē tomēr gribētos, lai arī Positivus programmā būtu plašāks žanru klāsts.

Dažādības popularizēšanā labu piemēru rāda pirmās Latvijas hiphopa grupas Fact kādreizējie dalībnieki Gustavo un Čižiks, kuriem ir uzticēts veidot latviešu mūzikas lielkoncertu sēriju, kas ir visaptverošs ieskats mūsu mūzikas vēsturē, – otrais ikgadējais lielkoncerts notika septembra sākumā un bija lielisks, liekot gaidīt arī nākamo, kas notiks 2024. gada 1. jūnijā Mežaparka Lielajā estrādē. Tās aizmugurē izvietotajā Kokaru zālē šogad notikušais amerikāņu eksperimentālā roka veterānu Swans koncerts arī ir minams kā viens no gada lielākajiem notikumiem līdzās Xiu Xiu koncertam Tallinas kvartāla zālē Tu jau zini kur.

Mūzikas baudītājiem, nevis patērētājiem patīkamas pārmaiņas Rīgas koncertdzīvē ir ienesis jaunais Hanzas perona mākslinieciskais direktors Miks Magone, un šis gads bija tikai ieskrējiens, kā vērienīgākos notikumus var minēt citu kompāniju organizētos Fever Ray koncertu un festivālu Skaņu mežs. Nākamgad šajā vietā ir gaidāmi arī daudzus latviešu mūziķus iedvesmojušie kanādiešu postroka grandi Godspeed You! Black Emperor un amerikāņu eksperimentālā roka grupa Deerhoof, kas līdz šim Latvijā divas reizes uzstājusies tikai Ventspilī, kur Miks Magone organizēja koncertdzīvi pirms tam. Paralēli ar uzticamo apmeklētāju pūļa atbalstu viņš turpina rīkot avangarda mūzikas un vietējās ražas festivālu Zemlika Durbē, kas arī iegūst arvien vairāk cienītāju.

Par Rīgas lielāko vietējo un arī vidēja mēroga ārvalstu mākslinieku vieskoncertu vietu iekštelpās ir kļuvis pēdējos gados atdzīvinātais Vagonu kvartāls, kurā ir vairākas koncertzāles: Vagonu zāle (kopā ar Hanzas peronu turpina dzelzceļa tēmu), 1983 un Laska V21. Gada nogalē daži koncerti notika Rīgas Laika ieņemtajā, no nojaukšanas tik tikko izglābtajā bijušajā Centrālkomitejas ēkā Elizabetes ielā, šo pasākumu vidū svarīgākā bija Ingus Baušķenieka soloprogrammas pirmizrāde. Vasarā aktīva brīvdabas koncertu dzīve izvērsās pie Āgenskalna ūdenstorņa, kur deviņdesmitajos bija nozīmīga neatkarīgās mūzikas mītne, kā arī fon Stricka villas pagalmā. Lai vēl skanīgāks 2024. gads!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja