Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Vladislavs Nastavševs (attēlā) atzīts arī par gada labāko režisoru

Spēlmaņu naktī triumfē Nastavševa Asins kāzas

Trešdien, 23. novembrī, Eduarda Smiļģa dibinātajā Dailes teātrī godināja ne vien šī izcilā režisora 130. dzimšanas dienu, bet arī Teātra gada balvas Spēlmaņu nakts ceremonijā sumināja aizvadītās 2015./2016. gada sezonas veiksmes un izcilības. Šogad Grand Prix saņēma režisora Vladislava Nastavševa Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētā izrāde Asins kāzas.

Asins kāzas atzīta arī par gada labāko lielās formas izrādi, bet Vladislavs Nastavševs - par gada labāko režisoru. Nastavševs šogad iestudējis arī izrādi Melnā sperma Ģertrūdes ielas teātrī.

Kopumā balvas pasniegtas 18 kategorijās, tāpat sveikti balvas Par mūža ieguldījumu Teātra mākslā laureāti, piešķirta žūrijas specbalva, skatītāju simpātijas balvas un bērnu žūrijas specbalva.

Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: Maija Uzula Petrovska – teātra kritiķe, žūrijas priekšsēdētāja; Silvija Radzobe - teātra kritiķe; Mārīte Gulbe – teātra kritiķe; Līga Ulberte – teātra kritiķe; Atis Rozentāls – teātra kritiķis, laikraksta Diena žurnālists.

Par gada labāko mazās formas izrādi atzīta Smaržo sēnes (Valmieras drāmas teātris, režisors Mārtiņš Eihe), bet par gada izrādi bērniem balva piešķirta režisora Jāņa Znotiņa iestudētajai izrādei Kaka un pavasaris.

Par gada aktieri atzīts Egons Dombrovskis (Džons Meriks izrādē Ziloņcilvēks Liepājas teātrī), bet par gada aktrisi - Guna Zariņa (Spīdola izrādē Uguns un nakts Latvijas Nacionālajā teātrī).

Par gada labāko aktrisi otrā plāna lomā godināta Maija Doveika - Gīna Ekdāle izrādē Mežapīle Latvijas Nacionālajā teātrī. Gada labākais aktieris otrā plāna lomā ir Arturs Krūzkops Melnā bruņinieka lomā izrādē Uguns un nakts.

Balvu nominācijā Gada jaunie skatuves mākslinieki saņēma Agnese Cīrule (Līgava izrādē Asins kāzas Latvijas Nacionālajā teātrī) un Uldis Siliņš (Klaudio izrādē Zēns Latvijas Nacionālajā teātrī).

Gada scenogrāfa gods piešķirts Reinim Dzudzilo par darbu izrādē Uguns un nakts (Latvijas Nacionālais teātris) un Portreti. Vilki un avis (Liepājas teātris). 

Balvu nominācijā Gada kostīmu vai grima mākslinieks saņem Krista Dzudzilo - kostīmu māksliniece izrādēm Portreti. Vilki un avis Liepājas teātrī un Uguns un nakts Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par gada labāko gaismu un video mākslinieku atzīts Oskars Pauliņš - gaismas izrādēs Mežapīle, Uguns un naktsAsins kāzas (Latvijas Nacionālais teātris), Potrtreti. Vilki un avis (Liepājas teātris).

Gada muzikālās partitūras autora balvu saņem Vladislavs Nastavševs un Toms Auniņš par mūziku izrādei Asins kāzas.

Par gada sasniegumu oriģināldramaturģijā apbalvota Justīne Kļava.

Balva par gada sniegumu laikmetīgajā dejā piešķirta Vērpetei. Horeogrāfi - Krišjānis Sants un Ēriks Ēriksons (Zviedrija, Beļģija), producents – Latvijas Jaunā teātra institūts. Šajā nominācijā laureātu izvirza Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācija Latvijā un apstiprina Spēlmaņu nakts žūrijas komisija.

Par gada labāko kustību mākslinieku atzīta Linda Mīļā - horeogrāfija izrādei Makbets Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Par labāko sniegumu baleta mākslā godināta Alise Prudāne - Šeherezāde baleta izrādē Šeherezāde un viņas stāsti, Raimonda baleta izrādē Raimonda, Nikija baleta izrādē Bajadēra un lomas baleta izrādē Bolero… Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Šajā nominācijā laureātu izvirza Latvijas Profesionālā baleta Asociācija un apstiprina Spēlmaņu nakts žūrijas komisija.

Balva par mūža ieguldījumu piešķirta Dailes teātra aktieriem Olgai Dreģei un Jurim Strengam.

Žūrijas specbalva piešķirta Latvijas Jaunā teātra institūtam par Latvijas jaunās režijas formu daudzveidības veicināšanu festivāla Homo Novus ietvaros.

Bērnu žūrijas specbalva piešķirta izrādei Sniegbaltīte un septiņi rūķīši Liepājas teātrī (režisors Dž. Dž. Džilindžers).

Skatītāju simpātijas balvas saņem:

Gada izrāde - Laulības dzīves ainas (Dailes teātris, režisors Regnārs Vaivars);
Gada aktieris - Dainis Grūbe;
Gada aktrise - Guna Zariņa. 

Par savu mīļāko izrādi, aktieri un aktrisi teātros nobalsojuši 3088 cilvēki, bet internetā reģistrētas 3983 balsojumu reizes.

Šogad Spēlmaņu nakts notika jau 23.reizi. Šī gada ceremonijas veidotāji – režisors Andrejs Žagars, scenogrāfs Reinis Suhanovs un video mākslinieks -8  – Smiļģa personības dažādajās škautnēs smēlušies iedvesmu, lai darītu šo 23. novembra vakaru aizraujošu un radītu teātra profesionāļiem svētkus.

Spēlmaņu nakts ceremonija jau ceturto gadu norisinājās ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu.

"Spēlmaņu nakts ir ceļojums, kas ikvienam teātra mīļotājam atgādina iepriekšējā sezonā piedzīvoto. Atcerēties saviļņojumu, asaras, smieklus, pārdomas, iedvesmu, ko izjutām, pateicoties teātra māksliniekiem. Sveicam ikvienu teātra mīļotāju šajos skaistajos teātra svētkos. Lai ikvienam no mums tie kļūst par iedvesmojošu ceļojumu pārvērtību pasaulē," pauž mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Tāpat pasākuma norisi līdzfinansē Kultūras ministrija un Rīgas dome.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja