Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Spēlmaņu nakts var piedzīvot pārmaiņas

Vēl nebijušas pārmaiņas var piedzīvot gadskārtējā teātra balvu pasniegšanas ceremonija Spēlmaņu nakts, ko līdz šim jau 20 gadu rīkoja Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS). Šogad pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos paredzēts, ka, piesaistot valsts finansējumu, kas pārsniedz 14 228 eiro, ministrija piešķirt līdzekļus bez pretendenta atlases nedrīkst, bet jārīko konkurss, Dienai paskaidroja Kultūras ministrijā (KM).

Līdz ar to šogad Latvijas teātru labāko mākslinieku izraudzīšanās var nonākt arī citās, ne vairs LTDS rokās, jo uzvarētāju KM noteiks konkursā.Tas gan nenozīmē, ka LTDS nevarētu pretendēt arī uz šā gada apbalvošanas ceremonijas rīkošanu, un, kā Dienai apliecināja savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa, LTDS noteikti piedalīsies konkursā un, viņasprāt, arī ir visnopietnākais kandidāts. "Tā ir LTDS ideja - gan pasākums kā tāds, gan arī konkrētais nosaukums Spēlmaņu nakts, un līdz šim vienmēr LTDS to ir darījusi," Dienai uzsvēra Šiliņa-Gaismiņa.Arī KM norāda, ka _Spēlmaņu nakts _rīkotājs nevarētu būt ar teātra nozari nemaz nesaistīta persona. Pretendentiem teātra mākslas jomā jādarbojas ne mazāk kā divus gadus un ir jābūt dalībai vismaz divu līdzvērtīgu kultūras projektu koordinēšanā un īstenošanā pēdējo trīs gadu laikā. Konkursā var pieteikties tikai privātpersonas, kas likuma izpratnē ir fiziskas personas, biedrības vai nodibinājumi, kas pārstāv nevalstisko sektoru.Konkursa komisija ņems vērā trīs kritērijus - teātra kvalitātes novērtējuma veikšanas efektivitāti, pretendenta kompetenci un spēju veikt teātra kvalitātes novērtējumu, kā arī cenu. "Uzvarētājs būs tas, kurš iegūs lielāko kopējo punktu skaitu," Dienai skaidroja KM Sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kauliņa.Ar konkursa rīkotāju līdzdarbības līgums tiks slēgts uz trīs gadiem, katru gadu noslēdzot vēl arī finansēšanas līgumu, kas nozīmē, ka pilnvarotā institūcija uzņemas katru gadu veikt teātra kvalitātes novērtējumu, gadā saņemot 45 892 eiro no valsts budžeta. Pasākuma kopējās izmaksas tiks segtas no KM piešķirtajiem valsts līdzekļiem, kā arī no rīkotāja papildus piesaistītās naudas. Tas nozīmē, ka tikai daļu no pasākuma kopējiem tēriņiem segs valsts budžets.Līdz šim LTDS kā Spēlmaņu nakts rīkotājs no atvēlētā finansējuma laureātiem piešķir arī naudas balvu. "Manā skatījumā tas ir ļoti labi, jo, ja reiz tas cilvēks tiešām ir darījis tādu darbu, kas Latvijas mērogā ir izcils, tad būtu ļoti jauki, ja šo izcilību var novērtēt arī ar kaut kādu finansiālu prēmiju, nevis tikai ar diplomu," norāda Šiliņa-Gaismiņa. KM izstrādātā konkursa nolikumā gan teikts, ka labākie mākslinieki jāgodina un jāapbalvo, bet nav noteikts, kādai jābūt balvai. Tāpat konkursa nolikumā nav norādīts, kādai un cik cilvēku sastāvā jābūt žūrijas komisijai. Līdzšinējā LTDS prakse liecina, ka žūrijas locekļu skaits tiek mainīts, piemēram, 2012./2013. gada sezonu vērtēja deviņi, bet 2013./2014. gada sezonu - pieci žūrijas locekļi.Katru gadu Spēlmaņu naktī pasniedz ap divdesmit balvām dažādās nominācijās, un kopumā divdesmit gadu laikā tās ir aptuveni 400 balvu, taču šis skaitlis ir relatīvs, jo katru gadu mainās balvu kategoriju skaits. Kultūras ministrijā uzsver, ka konkursa uzvarētāja uzdevums būs arī nomināciju saraksta sastādīšana.Šogad _Spēlmaņu nakts _norisināsies jau 21.reizi. Pagājušā gada apbalvošanas ceremonija tika atcelta Zolitūdes traģēdijas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja