Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Arnita Jaunzeme. Simbelīna Karaliene

Arnita Jaunzeme festivālā Brno saņēmusi žūrijas individuālo balvu

Kad jūs pēdējo reizi esat pārsmējušies līki, redzot uz skatuves nāvi?

No sirds iesaku sekot reklāmai (www.skatuve.lv) un jūnijā noskatīties teātrī Skatuve dzirksteļojoši asprātīgo delartisko komēdiju Simbelīns, kurā kāds varbūt arī atpazīs Šekspīra rokrakstu. Izrāde tapusi kā mācību darbs kopā ar sengrieķu traģēdijas un commedia dell"arte speciālistu Deividu Džovanzu. Pasniedzējs ierosinājis darbību pārcelt uz Latviju un Krieviju.

"Protams, fiktīvu, jo tā tomēr ir nosacītība," uzsver Arnita Jaunzeme. Pārējais bijis aktieru ziņā. Tad nu uz skatuves ir redzama gan princese pastalās, gan uz iztēlota zirga aulekšojošs Lutins. Turklāt režisors uzticējies aktieriem un ļāvis scenārijā atstāt arī ļoti lokālus jokus, par kuru asprātību aktieri garantējuši.

Labākā izrāde


Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas 4.kursa studenti pašlaik gatavojas savām diplomdarba izrādēm. Tālab īsti laikā ir uzmundrinājums, atgriežoties no starptautiskā Teātra skolu festivāla Setkani/Encounter Brno Čehijā kā publikas un kolēģu mīluļiem. Daudzu vērtējumā mūsu jautrā Simbelīna versija bija labākā festivāla izrāde starp 14 programmas izrādēm no 11 valstīm. Lai arī Simbelīns ir izteikta studentiska un vienā elpā spēlēta ansambļa izrāde, žūrija vienu no savām trim individuālajām balvām pelnīti piešķīra karalienes lomas atveidotājai Arnitai Jaunzemei.

"Par precīzu un meistarīgu darbu ar masku, balsi, skatuves kustību un mūziku, par īpatnēju humora un drāmas sakausējumu aktierdarbā," skan pavadvārdi melnā koka kastītē ar atvelkamu vāku gulošajai raupjas faktūras balvai. "Skaista. Ne īsti cilvēks, ne putns," raksturo Arnita. Humora un drāmas sakausējums izpaužas aktrises spējā raustīt skatītāja reakcijas kā uz aukliņas savērtas. Daudz runāts par vērtīgo traģikomisko intonāciju. Kamēr citkārt tas ir tikai teorētisks uzstādījums, Jaunzemes karalienē šīs pārejas, šķiet, iestrādātas sekundes robežās. Te viņa guļ kā nopļauta — jau nogalējusies. Te — lec atkal augšā, lai izmēģinātu citu pozu, kādā ietriekt krūtīs dunci. Te sabrūk patiesās sāpēs par savu dēlu un sūro likteni. Tik tiešām — ar vienu aci smejies, ar otru — nesmejies. Par īstu raudāšanu (kā prasītu šī izteiciena pareizais nobeigums) tik vētraina spēles prieka uzlādētā izrādē, kāds ir Simbelīns, runāt gluži nevar. Karalienes plastika atgādina kāda putna satrauktu tekalēšanu. Tas nav bez iemesla. Arnitai vienīgajai esot balta maska. Saucas "strega" — naktsputns, ragana.

Aktrise stāsta, ka viņas karaliene gan sākoties no līkā deguna — knābja, kas automātiski piešķirot gan stāju, gan raksturu — Arnita zibenīgi salīkst atpazīstamajā būtnē — Simbelīna karalienē.

Vai viņu — bez piecām minūtēm diplomētu režisori — nesamulsināja šis cildinošais novērtējums tieši aktiermākslā? Arnita atzīst, ka sprieduši par to Čehijā arī ar kursabiedriem. Kaut gan — kas tur daudz ko brīnīties? "Tas tikai norāda, ka mums Akadēmijā arī aktiermeistarība ir ļoti augstā līmenī," secina Arnita. Čehijā viņa ievērojusi, ka tur režisoru apmācības sistēmā lielāks akcents tiek likts uz dramaturģijas, nevis aktiermeistarības studijām.

Nākotne teātrī?


"Jā, tas tiešām ir sarežģīts jautājums," nopūšas Arnita, kad vaicāju, kādu viņa iztēlojas savu nākotni latviešu teātrī. Šobrīd režijas studente nesaista savus profesionālos sapņus ne arvienu konkrētu teātri, jo sevi izjūt esam meklējumu procesā. Arnitu interesē animācija, nav izslēgts, ka viņa nākotnē strādās arī šajā žanrā. Nav izslēgts arī, ka viņa kā aktrise turpinās spēlēt savu kursabiedru izrādēs. Arnitai galvenais ir apziņa, ka teātris ir tieši tas, ko viņa dzīvē vēlas. "Pamazām saprotu, ka man patīk atklāts spēles teātris, kurā skatītājam netiek slēpti spēles noteikumi. Patīk daudz humora, nopietnos materiālos patīk iepīt grotesku, ironiju," uzskaita Arnita, teikto ilustrējot ar piemēru no dzīves. Kādam notiek bēres, bedības, bet garām braucošiem kāziniekiem tas viss taču izskatās pavisam citādi, vai ne?

Ko viņa paņems sev no kursa vadītājas Māras Ķimeles? "Nepieciešamību pēc individuālas skaistuma izjūtas. Izpratni, ka būtiskais ir sīkajā".

Arnita Jaunzeme ir arī bērnu izrādes Ķipars Pipars (teātris TT) režisore. Vienojamies, ka bērnu izrādes viņai šobrīd līp klāt nevis tāpēc, ka pašai ir meita, bet, visticamāk tāpēc, ka tajās vislabāk var izpausties Arnitai tuvā spēles teātra stihija.

Lasiet arī:

Teātra režijas studenti triumfē Brno

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja