Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Brīnuma skarto virpulis

Sezonas atklāšanas izrādēs tiks atvērtas Merķeļa ielas fasādes puses durvis

Rīgas laikmetīgā cirka entuziasti neatlaidīgi, bet ar prieku turpina doties izsapņotajā virzienā. Cirks kā pieredzama un analizējama matērija – gan bērnam, kurš var mācīties 2017. gadā izveidotajā cirka skolā, gan cirka akadēmiķim. Šāds vārdu savienojums, visticamāk, joprojām daudziem liek paraustīt plecus, taču Rīgas cirka komanda cītīgi strādā, lai skatītāji apjēgtu un ieraudzītu arī cirka dziļuma dimensiju. Tā, piemēram, Rīgas Cirka skolas radītāja un laikmetīgā cirka pētniece Māra Pāvula nesen uz Rīgu bija uzaicinājusi vienīgo cirka mākslas doktoru pasaulē – Stokholmas Dejas un cirka universitātes asociēto cirka profesoru Džonu Polu Dzakarīni. Viņa doktora darbs Circoanalysis ir gadiem ilgs pētījums par psihoanalīzes konceptu iekļaušanu cirkā. 

Jaunajā sezonā Rīgas cirks piedāvā plašu, piesātinātu programmu dažādu vecumu skatītājiem. Paredzētas ārzemju cirka apvienību viesizrādes, Latvijas mākslinieku cirka un teātra izrādes, cirka skolas nodarbības bērniem un pieaugušajiem, kā arī dažādas citas aktivitātes. Jau septembra sākumā Rīgas cirkā notiks vairāki nozīmīgi kultūras pasākumi, bet sezonas oficiālā atklāšana paredzēta 19. un 20. septembrī, kad cirka arēnā ar izrādi inTarsi uzstāsies pasaulslavenie cirka mākslinieki no Spānijas – apvienība Circo Eia.

Trupa Rīgā jau viesojās 2014. gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, un izpelnījās festivāla Re Rīga! publikas stāvovācijas. Izrāde inTarsi (tulkojumā no romāņu valodām: "inkrustācija", "savīšanās", "intarsija") stāsta par cilvēka dabu un attiecībām citam ar citu. Šis stāsts tiek pasniegts ārkārtīgi plastiskā un starptautiskā cirka valodā – cirka mākslinieki, pārvarot gravitāciju un veikli rīkojoties ar rekvizītiem, uz skatuves būvē, rada, noārda, lido, krīt, ķer, pārveido un atkal izgudro no jauna. 

Sezonas atklāšanas izrādēs tiks atvērtas Merķeļa ielas fasādes puses durvis, kas ilgāku laiku skatītājiem nav bijušas pieejamas. Šobrīd galvenā ieeja Rīgas cirkā ir no pretējās puses – pa Alfrēda Kalniņa ielas vārtiem –, taču nu būs iespēja ieiet ēkā pa vēsturiskajām durvīm, kā arī iepazīties ar jauno fasādes noformējumu, kas garāmgājējus un cirka apmeklētājus sagatavos rekonstrukcijas darbiem. Rekonstrukcijas pirmais posms sāksies 2020. gada nogalē. 

"Cirks nu jau kādu laiku ir atvērts – šeit notiek pasākumi kā pieaugušo, tā bērnu auditorijai," saka VSIA Rīgas cirks direktore Liene Pērkone un piebilst, ka daudzi garāmgājēji par augstvērtīgo, piesātināto kultūras notikumu programmu cirkā pat nenojauš, jo ikdienā kustība ēkā notiek pa Kalniņa ielas vārtiem – Merķeļa ielas ieeja apmeklētājiem vairākus gadus bijusi slēgta. "Nu uz fasādes redzams cirka stāsts – informācija par šeit mutuļojošo programmu, kā arī par gaidāmo ēkas pārbūvi. Gribam aicināt izmantot brīdi un paspēt apskatīties Rīgas cirka vēsturisko ēku vēl pirms grandiozās pārbūves," saka Liene Pērkone. 

Vēl viens no cirka šīs sezonas vislielākajiem notikumiem – kanādiešu jautro un neticami veiklo cirka meistaru Machine de Cirque viesizrādes, kas būs skatāmas VEF Kultūras pilī 26. un 27. decembrī. Savukārt jau 7. septembrī Rīgas cirkā notiks vairākas aktivitātes, kas iekļautas mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts programmā, un 13. septembrī cirkā būs skatāma viena no teātra festivāla Homo novus izrādēm – Spoku rakstnieks un salauztā rokas bremze.

Rīgas cirkā dalīties ar savu lipīgi priecīgo radošumu turpinās arī teātra trupa Kvadrifrons. Jau ar 8. septembri sākas skatītāju iemīļotās izrādes ekskursijas Brīnuma skartie jaunā sezona. Brīnuma skartie ir iespēja audiogida pavadībā izstaigāt 130 gadu seno Rīgas cirka ēku un cirka stāstus noklausīties latviešu, krievu vai angļu valodā. Kvadrifrons šosezon piedāvā arī vairākas izrādes: Himna, Trīs stāsti, Perturbons un citas. 

2019./2020. gada sezona ir pēdējā pilnā sezona pirms cirka ēkas rekonstrukcijas, taču arī pārbūves laikā Rīgas cirks piedāvās dažādus pasākumus gan Rīgā, gan citās pilsētās.

Plašāk: cirks.lv un kvadrifrons.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja