Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Cenzūras skandāls Krievijā: Teātra direktoru un režisoru tiesa attaisno

Nav pārkāpuma sastāva – otrdien nosprieda Novosibirskas apgabala tiesa, izlemjot slēgt divas no trim skaļajām administratīvajām lietām, kuras ierosinātas sakarā ar Riharda Vāgnera operas Tanheizers iestudējumu Novosibirskas Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī Timofeja Kuļabina režijā. Pirmais spriedums, ar kuru attaisnots teātra direktors Boriss Mezdričs, nolasīšanas brīdī tiesas zālē tika apsveikts ar vētrainiem aplausiem un pat bravo saucieniem.

Arī režisora Timofeja Kuļabina lieta tikko izbeigta, atzīstot, ka nav likumpārkāpumu sastāva. Tiesas sēdes ilga visu dienu, no 10 līdz pussešiem vakarā pēc Novosibirskas laika. Tā bija sabiedrības un preses uzmanības centrā, tviterī tika nemitīgi informēts par tiesas sēdē notiekošo.Absurdais izrādes izvērtējums, kas norit nevis skatītāju un teātru kritiķu diskusijās, bet tiesu instancē, turpinās pilnā sparā - nākamais rindā ir izrādes scenogrāfs Oļegs Golovko. Notiekošajam tiesas sēdē var sekot līdzi teātra Twitter kontā: //twitter.com/operansk.

Kā jau iepriekš ziņots, tiesu procesi Tanheizera sakarā sākti, pamatojoties uz Novosibirskas pareizticīgo baznīcas metropolīta iesniegumu. Tēvs Tihons, kurš, pēc paša teiktā, izrādi nav redzējis, prokuratūrā iesniedzis sūdzību, apgalvojot, ka izrāde aizskarot pareizticīgo reliģiskās jūtas un tajā notiekot reliģiskā kulta priekšmetu un simbolu tīša apgānīšana, kas veikta ar iepriekšēju nodomu. Savukārt no visas Krievijas uz tiesu instancēm un Novosibirskas operteātri plūst atbalsta vēstules, kurās daudzi pazīstami mākslinieki, kā arī teātru un citu kultūras institūciju vadītāji pauž atbalstu Tanheizera iestudētājiem un aicina nekavējoties izbeigt mākslinieku un radošās brīvības vajāšanu.

Atklātās vēstules ir sūtījušas daudzas ievērojamas un pazīstamas Krievijas kulturas personības, kā arī dažādas institūcijas, to vidū arī Georgija Tovstonogova Krievijas Valsts akadēmiskais Lielais dramatiskais teātris, Maskavas A.Puškina dramatiskais teātris un Makavas valsts Ļenkom teātris, Krievijas teātra prēmijas Zelta Maska žūrijas eksperti. Kopīgu vēstījumu parakstījuši jauno eksperimentālo teātru vadītāji. "Tas, kas tagad notiek, ir pirmais solis Krievijas teātra mākslas genofonda iznīcināšanas virzienā. Bet, vai tas nav noziegums, par kuru vajadzētu iesniegt prasību prokuratūrā?" savā atklātajā paziņojumā raksta viens no pasaulē pazīstamākajiem režisoriem Dmitrijs Čerņakovs.

Uz skandalozajiem notikumiem ar publisku paziņojumu reaģējis arī slavenais rokmūziķis Boriss Grebenščikovs. "Ja mūsu valstī pieļaus režisora Timofeja Kuļabina un Novosibirskas operas notiesāšanu, tā būs tumsonības uzvara un inkvizīcijas ēras sākums. Laicīgās mākslas pakļaušana reliģiskajiem aizliegumiem loģiski novedīs pie grāmatu dedzināšanas laukumos, līdz pat Ermitāža un Tretjakova galerijas gleznu un statuju iznīcināšanai," uzskata Grebenščikovs. Līdzīgi brīdina arī ievērojamais režisors, Maskavas Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Oļegs Tabakovs. "Nedrīkst ar krimināllikuma pantiem vērsties pret izrādēm, grāmatām, gleznām, mūziku. No tā ir tikai viens solis līdz grāmatu dedzināšanai sārtā," uzsvēris režisors, atgādinot ka "radošā brīvība ir tāda pati absolūtā vērtība, kā ticības brīvība."

"Novosibirskā tiesā režisoru par operas iestudējumu, un mēs saprotam, ka tas ir uzbrukums sarežģītajiem cilvēkiem, uzbrukums brīvajiem, kuri ir izjutuši brīvību un sapratuši, ka Krievija bez tās nevar pastāvēt kā varena un unikāla zeme. Brīvība mums ir vajadzīga, un kamēr vien būs šādi sarežģītie, ne - parastie cilvēki, mēs būsim dzīvi un spēcīgi," aizstāvot māksliniekus, izteicies kinorežisors Aleksandrs Sokurovs. "Notiekošais ap Tanheizera iestudējumu un tā režisoru ir katastrofa kultūrai. Mums to ir jāaptur," aicinājusi aktrise Čulpana Hamatova. Internetā izplatītu petīciju ar aicinājumu nekavējoties izbeigt pret māksliniekiem ierosinātos tiesas procesus, četrās dienās līdz otrdienas, 10. marta, rītam paraklstījuši jau 47 000 cilvēku Krievijā un arī ārpus tās robežām.

Nākamās Tanheizera izrādes Novosibirskas teātrī notiks 14. un 15.martā diriģenta Aināra Rubiķa vadībā. Jēzus tēlā pirmajā cēlienā iejuties latviešu tenors Andris Ludvigs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KDi iesaka: Piedzimšana nav pašsaprotama

Traukus nomazgāšu otrajā kārtā – es sev saku un, laimīgi izvairījies paskatīties uz izlietnes pusi vēlreiz, atlaižos dīvānā, lai ieslēgtu televizoru. Labāk nebūtu tā darījis!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja